Cum se descurcă primarii de comune cu starea de urgenţă în lipsa poliţiştilor şi la cine apelează pentru respectarea legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul de poliţie din comuna timişeană Tormac mai există doar fizic, dar personalul este centralizat la Secţia Rurală Jebel, aflată la 30 de kilometri. Poliţiştii de aici se ocupă de şase comune, astfel că o patrulă ajunge pe acolo cam o dată la două zile.

Pe străzile marilor oraşe sunt forţe impresionante de oameni de ordine; Poliţia Naţională, Poliţia Locală, Jandarmeria şi forţe ale Ministerului Apărării Naţionale. Cu toţii au grijă ca cetăţenii să respecte cu stricteţe măsurile luate pentru stoparea răspândirii noului coronavirus. În acest timp, majoritatea comunelor au fost lăsate de izbelişte. Fiecare primar se descurcă cu ce poate şi se bazează pe buna credinţă a locuitorilor. 

În comuna timişeană Tormac (de care aparţin satele Tormac, Şipet şi Cadar), aflată la 40 de kilometri de Timişoara, de siguranţa cetăţenilor se ocupă pompierii.

În Tormac nu sunt poliţişti. Fizic, mai există postul de poliţie, dar personalul este centralizat la Secţia Rurală Jebel, la 30 de kilometri. Poliţiştii de aici se ocupă de şase comune (Jebel, Liebling, Voiteg, Ghilad, Pădureni şi Tormac), astfel că la Tormac ajunge câte o patrulă cam o dată la două zile. 

Unele comune timişene se mai pot baza şi pe Poliţia Locală, dar nu este şi cazul Tormacului. 

Primăria se poate însă baza pe Formaţia de Pompieri Voluntari, care se bucură de un respect deosebit în comuna Tormac. Aceasta a fost înfiinţată în anul 1887, cu misiunea de a ajuta oamenii, indiferent prin ce greutăţi trec aceştia. 

„Singura variantă prin care putem verifica respectarea restricţiilor - dar nu şi legitimarea persoanelor, pentru că aici nu avem atribuţii, este cu pompierii voluntari şi cu pompierii angajaţi în Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Din păcate, nu avem alt personal. Ei sunt în subordinea ISU acum, astfel că îi putem folosi ca autoritate locală, pentru diferite verificări, la magazine, dacă se respectă normele de igienă şi lucruri din acestea. Avem două persoane angajate şi încă nouă voluntari. În total, 11 persoane în formaţie. Ei pot să verifice dacă oamenii au acele declaraţii, dar aşa cum v-am spus, nu pot să legitimeze persoanele. Momentan este linişte, în mare parte locuitorii respectă recomandările, dar bineînţeles că sunt şi excepţii”, a declarat primarul comunei Tormac, Csáki Károly.   

Tormac

„Ne mai aşteptăm la un val de persoane care vor veni acasă înainte de Paşti”

O mare problemă este că în multe comune din Timiş au revenit, în aceste zile, numeroşi cetăţeni din vestul Europei. 

„Ei reprezintă cel mai mare risc, să nu spun cea mai mare problemă. Din fericire, cei mai mulţi ne-au înştiinţat că au ajuns în localitate, ne-au cerut să le spunem ce măsuri trebuie să ia. Sunt în autoizolare mai multe persoane, împreună cu familiile. Mulţi nu figurează în baza de date pe care o avem de la DSP. Dar au înţeles oamenii, chiar dacă nu sunt în evidenţele DSP, ei respectă regulile. La capitolul ăsta stăm bine şi sper să nici nu avem problme. Ne mai aşteptăm la un val de persoane care vor veni acasă înainte de Paşti. Le putem pune la dispoziţie un spaţiu în care să se izoleze, fără să fim nevoiţi să izolăm întreaga familie. Sunt familii unde sunt persoane în vârstă, copii mici şi nu trebuie expuşi la riscuri”, a mai spus Csáki. 
 

Festivalul cârnaţilor ungureşti de la Tormac FOTO Ş.Both


 

“De câte ori au fost bârfe, s-au răspândit foarte repede”

Primarul Csáki Károly foloseşte Facebook pentru a comunica date oficiale pentru localnici. Mulţi i-au reproşat însă că „nu toţi au Facebook”, dar edilul crede că informaţia oficială poate să circule exact ca bârfele din sat.

„Cred că sunt suficienţi care au Facebook şi care pot distribui aceste informaţii pentru că de câte ori au fost informaţii de la colţul străzii, bârfele, cum îi zicem noi, s-a răspândit foarte repede. Iar în starea de faţă nu putem publica anunţuri la avizier ca să vină toată lumea să le citească. Cel care caută motive să iasă din casă găseşte tot felul de explicaţii. Mai nou, s-au rărit şi câinii de pe străzi, probabil că mulţi şi-au recuperat animalul şi ies cu el, numai să aibă motiv să se plimbe”, a mai declarat Csáki Károly.

Festivalul cârnaţilor ungureşti de la Tormac FOTO Ş.Both


 

Primarul îi îndeamnă pe oameni să nu iasă din casă, pot cumpăra pâine şi pentru două zile, “iar faptul că s-au închis barurile nu înseamnă că trebuie să ne adunăm la uica Ion acasă să ne dezinfectăm cu o pălincă”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite