Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cum a făcut România din Bibliile primite de la americani hârtie igienică: „Pe unele role găseai fragmente de versete biblice”

16
18 Apr 2015 02:03:45
Autor: Stefan Both
Bibliile americane au ajuns hârtie igienică în România lui Ceauşescu FOTO shutterstock
Bibliile americane au ajuns hârtie igienică în România lui Ceauşescu FOTO shutterstock

Din dorinţa de a persecuta credincioşii creştini, Nicolae Ceauşescu a comandat distrugerea a 20.000 de Biblii venite din Statele Unite ale Americii.

În ciuda politicii oficiale de pretinsă toleranţă, la începutul anilor ‘80, drepturile omului în România erau încălcate flagrant. Acest lucru a atras atenţia membrilor Camerei Reprezentanţilor din America, care, în mai 1984, s-a reunit într-un Human Rights Caucus (Grup Parlamentar al Drepturilor Omului), şi au redactat o scrisoare pentru Nicolae Ceauşescu. Cei 190 de membri marcanţi ai Camerei îşi exprimau dezamăgirea faţă de felul în care România sfida prevederile de la Helsinki privind drepturile omului. Despre această scrisare aminteşte Radu Ioanid, în cartea “Securitatea şi vânzarea evreilor”. 
 
“Potrivit lui Harrington şi Courtney, scrisoarea <menţiona un număr de articole antisemite care apăruse în literatura română şi în presa populară, mai ales poezii scrise de Corneliu Vadim Tudor... Comitetul îşi exprima în acelaşi timp îngrijorarea provocată de persecutarea directă şi calculată a protestanţilor creştini şi de eforturile Bucureştiului de a distruge ce mai rămăsese din cultura maghiară în România>”, arată Radu Ioanid.

"Nu mai e nevoie de Biblii"
 
Ceauşescu şi-a deteriorat şi mai mult relaţiile cu Washingtonul când şi-a dat acordul să se recicleze Bibliile primite din America, pentru a le transforma în hârtie igienică. 
 
„În iunie 1984, The New York Times şi Wall Street Journal au scris că <pe unele role de hârtie igienică puteai găsi fragmente de versete biblice. Guvernul român a permis World Reform Aliance (n.r. Alianţa Reformată Mondială) să expedieze 20.000 de Biblii Bisericii Reformate din Transilvania. Alianţa a expediat Bibliile la sfârşitul anilor ’70 - începutul anilor ’80. Oricum, nimeni nu mai ştie numărul exact de Biblii care au reuşit să ajungă la destinaţie, adică la enoriaşi. Bibliile nedistribuite au ajuns la fabricile de celuloză şi hârtie din Brăila şi Bistriţa, unde au fost reciclate şi transformate în hârtie igienică, începând să fie puse în vânzare în magazinele de stat din februarie 1985”, a mai scris Radu Ioanid.

În luna decembrie 1984, secretarul de stat George Shultz a vizitat Bucureştiul şi l-a avertizat pe Ceauşescu asupra faptului că România şi-ar putea pierde Clauza Naţiunii celei mai Favorizate dacă nu îşi modifică politica privind drepturile omului. 
 
„Ceauşescu i-a spus lui Shultz că <nu mai e nevoie de Biblii, iar libertatea religiei este mai mare în România decât în aproape oricare altă ţară>”, a scris Ioanid.
 
   
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Samadau Lica
18.04.2015, 08:49:24

Fereasca Dumnezeu!!!

-1 (5 voturi)
Bilibistrocul Zglobiu
18.04.2015, 13:17:41

N-a putut :)

+4 (4 voturi)
x cogito ergo sum
18.04.2015, 09:29:19

Oare sa fie o simpla coincidenta ca dupa ce a facut din biblii hartie igienica nu a durat decat cativa ani si in zi de Craciun s-a ales cu zeci de gauri de 7,62 in organism si el si sinastra sa sotie ? A mai fost unul in Egiptul antic un faraon trufas ce sfida divinitatea zicand ;Cine e Dumnezeul vostru ca sa va las sa plecati ? Si a sfarsit inecat in Marea Rosie impreuna cu armata sa .

-6 (10 voturi)
666fuckreligion religiaprosteste
18.04.2015, 11:45:04

Sigur ca da, sa stii ca lui ceasca i s-a tras sfarsitul fix de la bibliile alea. Cat de dus cu pluta sa mai fie cineva in secolul 21 ca sa asocieze faptele cu dumnezei inventati de mintea omeneasca. Treziti-va naibii odata fratilor, iesiti din caverne, schizoidul ceresc este inexistent, nu mai puneti orice coincidenta in carca lui. Nu reusiti sa evoluati deloc, asociati orice intamplare cu ideea de divinitate. In ceea ce priveste transformarea bibliilor in hartie igienica nu ar fi rau sa se reia practica, cartulia asta a adus numai belele in lume, o imbecilitate fara nici o valoare dupa care primitivii isi ghideaza vietile. Stiu indivizi care umbla cu tampenia asta la ei si nu rateaza nici un moment sa dea citate si sfaturi din ea, t-i se intoarce stomacul pe dos nu alta. In numele acestei gretosenii numite biblia crestina au murit si au suferit de-a lungul veacurilor zeci de milioane de nevinovati. Biblia si Coranul sunt cele mai sinistre si nocive carti scrise in istoria umanitatii de schizofrenii primitivi de acum cateva milenii dupa care primitivii secolului 21 inca isi ghideaza viata. Deci asocierea BIBLIE-HARTIE IGIENICA este absolut normala, Incerc sa-mi imaginez cum ar fi sa-ti stergi rozeta cu Geneza sau cu Psalmii lui peste prajit. Bibilica si Coranelul, aceste cartulii fetide responsabile de atatea drame umane nu merita altceva decat sa te stergi la poponeata cu ele.

+4 (12 voturi)
postelnicu tudor
18.04.2015, 12:11:51

Ne durea pe noi in basca de Bibliile americanilor, l-am ciuruit ca nu aveam papica, caldura , curent electric, medicamente,degeaba a facut din Bibliile americanilor hartie igienica, daca nu aveam papica, nu aveam la ce le mai folosi, daca nu mananci, la ce-ti trebuie hartie igienica? Basmele lui Radu Ioanid dupa ce si-a luat-o la greu cu fratii lui dupa ce au furat banii dintr-o masina a Bancii Nationale - Celebrul proces Ioanid- asa ca sa ne scuteasca cu baliverne si mai atata si pe maghiarii din Romania, " eforturile Bucurestiului de a distruge ce mai ramasese din cultura maghiara"-o prostie propagandistica! Foamea si saracia ne bantuia pe toti, romani, maghiari, germani si de alte nationalitati, vorba lui Nea Nicu!

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările