Cum a fost „executat“ agentul care a reclamat că există plan de amenzi. Ordonanţa care a ajutat la mazilirea sa rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un agent de Poliţie din Timiş a fost dat afară din Poliţie la o lună după ce a reclamat că se fac presiuni asupra poliţiştilor pentru a da mai multe amenzi. Destituirea rapidă a agentului a fost posibilă pentru că legea privind statutul poliţistului a fost modificată prin OUG în plină stare de urgenţă.

Într-o scrisoare deschisă transmisă în data de 11 aprilie premierului Ludovic Orban, poliţistul Kovacs Valer, preşedinte al Sindicatului SNPR – Decus filiala Timiş, reclama faptul că sunt şefi din Poliţie care fac presiuni asupra poliţiştilor pentru amendarea populaţiei în baza ordonanţelor militare. Poliţistul a dezvăluit ulterior că a fost sunat personal de premierul Ludovic Orban pentru a fi întrebat dacă şefii săi fac presiuni pentru aplicarea amenzilor. O lună mai târziu, în 13 mai, agentul a fost dat afară din Poliţie. 

Dintr-un document intrat în posesia „Adevărul” reiese că într-un interval de o săptămână, agentului i s-au aplicat trei sancţiuni disciplinare. Astfel, în 7 mai Kovacs Valer a fost sancţionat disciplinar cu amânarea avansării în funcţii superioare pe o perioadă de trei ani pentru abateri comise pe perioada stării de urgenţă. În următoarea zi, agentului i s-a aplicat o nouă sancţiune disciplinară – trecerea într-o funcţie inferioară, tot pentru abateri comise în perioada stării de urgenţă. În 12 mai, agentul Kovacs a fost sancţionat cu cea mai dură dintre sancţiunile disciplinare: destituirea din Poliţie, fără drept la pensie. O zi mai târziu, poliţistului i s-a adus la cunoştinţă decizia de destituire din Poliţie.

Mazilirea agentului, cu OK-ul IGPR

Surse din Poliţie au declarat pentru „Adevărul” că destituirea lui Valer Kovacs a venit în urma unui război personal între sindicalist şi şeful IPJ Timiş, Alin Petecel. Aceleaşi surse au declarat că până la destituire, lui Kovacs i s-au transmis semnale de liniştire prin aplicarea graduală a unor sancţiuni disciplinare, prima fiind avertismentul scris. Luat de valul popularităţii şi fiind convis că luptă pentru a le face dreptate poliţiştilor, agentul nu a ţinut cont de semnalele primite şi a continuat războiul cu şeful IPJ, comiţând erori pe care Alin Petecel le-a exploatat la maximum, profitând şi de OUG 36/2020 prin care legea privind statutul poliţistului a fost modificată. OUG-ul adoptat în plină strare de urgenţă a facilitat sancţionarea disciplinară a poliţiştilor, iar Alin Petecel a profitat din plin de acest OUG pentru a-l „executa” pe Kovacs. De altfel, chiar în documentul prin care poliţistului i se aduce la cunoştinţă destituirea din Poliţie, Alin Petecel invocă OUG-ul emis în perioada stării de urgenţă. „Destituirea lui Kovacs a fost făcută cu acordul IGPR-ului. Alin Petecel nu ar fi ajuns aici de capul lui”, a declarat o sursă „Adevărul”.

Ce spun şefii IPJ Timiş

După ce timp de aproape o săptămână au refuzat să comunice situaţia lui Valer Kovacs, şefii Poliţiei Timiş au transmis luni un comunicat de presă în care arată de ce a fost destituit agentul. Şefii IPJ arată că în perioada 2019-2020, agentului Kovacs i s-au aplicat, gradual, şase sancţiuni disciplinare, trei dintre acestea pentru abateri comise pe perioada stării de urgenţă. „Ultima sancţiune dispusă, cea de destituire din poliţie, a fost din cauza comportamentului necorespunzător şi neglijenţa în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, constând în aceea că agentul de poliţie a executat serviciul de patrulare şi s-a prezentat la sediul I.P.J. Timiş, cu ocazia citării acestuia la Consiliul de Disciplină, cu armamentul personal asupra sa”, se arată în comunicatul şefilor IPJ Timiş, potrivit cărora „anterior aplicării sancţiunii destituirii din politie, a fost consultat Consiliul de Conducere al I.P.J. Timiş, structură formată din personal cu funcţii de conducere, iar punctul de vedere univoc exprimat a fost că poliţistul a dat dovadă de un comportament nedemn şi ireconciliabil cu profesia de poliţist”.

Florin Kovacs, avocatul agentului destituit a anunţat că cere demiterea inspectorului-şef al IPJ Timiş Alin Petecel „întrucât  are pe mâinile sale sângele poliţistului Cristian Amariei, împuşcat la Recaş şi crede că poate să închidă gura liderului de sindicat Valer Kovacs prin destituirea sa din poliţie!”. „Legea este egală pentru toţi. Fostul ministru de Interne a fost trimis în judecată pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină. Foştii inspectori şefi au fost arestaţi şi destituţi din funcţie abuziv doar pentru că au îndrăznit să îl mute de la Recaş la Lugoj pe agentul care făcea abuzuri în Recaş, Duma  Dumitru, iar Petecel pentru că este direct responsabil de moartea agentului Amariei este în continuare în funcţie şi de la înălţimea functiei sale dă afară un lider de sindicat pentru liberă exprimare, pentru că a dezvăluit că au un plan de amenzi”, a declarat avocatul Florin Kovacs pentru „Adevărul”.

Şeful IPJ, acuzat că aplică un standard dublu

Cristian Danciu, presedinte al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) Timiş şi prim-vicepreşedinte al SNAP România nu a vrut să comenteze cazul lui Valer Kovacs, dar a reclamat modul în care „s-a ajuns ca drepturile prevăzute de lege şi Constituţie să fie răsturnate prin OUG-uri”. „Drepturile organizaţiilor sindicale sunt puse la zid şi annihilate de OUG-uri emise de Guvern, mergându-se până acolo încât li se bagă pumnul în gură organizaţiilor sindicale din Poliţie şi nu numai când poliţiştii sesizează abuzuri comise de şefii din Poliţie. Vizavi de situaţia colegului meu, nu cunosct sută la sută modalitatea în care a fost destituit, dar acest lucru a fost posibil prin OUG 36/2020 prin care au fost modificate mai multe articole din  statutul poliţistului, printre care şi posibilitatea şefilor din Poliţie să cerceteze poliţişti într-un termen foarte scurt, de şapte zile, şi fără consultarea Consiliului de Disciplină. În şapte zile, tu ca simplu poliţist nu ai posibilitatea să îţi faci o apărare şi să fii reprezentat. Aş vrea, să îi transmit inspectorului-şef că dacă tot este atât de ahtâiat după dreptate, la fel de aspru şi de drept să fie cu toţi poliţiştii care încalcă legea, în special cu şefii care încalcă legea. Domnul inspector-şef a luat la cunoştinţă despre încălcări ale legii, dar nu a luat nicio măsură. Corect şi drept este ca dacă un poliţist răspunde într-un anumit fel, la fel să răspundă şi alţii. În Constituţie spune că nimeni nu este mai presus de lege. Nici poliţiştii incomozi, dar nici poliţiştii care sunt aproape şi plăcuţi de inspectorul-şef”, a declarat Cristian Danciu pentru „Adevărul”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite