Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cum au fost ignorate cazurile angajaţilor din Banat morţi din cauza stresului la muncă

0
12 Mar 2010 22:03:23
Autor: adevarul
Mai multe persoane au decedat din cauza stresului
Mai multe persoane au decedat din cauza stresului

Trei tineri angajaţi ai unor companii din Vest au decedat din cauza epuizării sau a stresului de la locul de muncă. Cazurile lor au fost uitate cu timpul. Mai grav este că în niciuna dintre cele trei situaţii nu au fost găsiţi responsabilii şi nu au fost luate niciun fel de măsuri.

Niciun vinovat pentru angajaţii din Vest care s-au epuizat muncind până la moarte

Timişoreanul Lorant Eros Stark, de numai 34 de ani, a decedat în somn, într-un apartament din capitală, în 2007 . Tânărul era angajat al firmei de audit PricewaterhouseCoopers Romania de numai trei luni.  Medicii au pus moartea sa pe seama unui infarct, cu toate că analizele timişoreanului, făcute la angajare, au arătat că el era în stare foarte bună de sănătate.  Familia tânărului decedat a spus că acesta muncea foarte mult şi că era pasionat de ceea ce făcea.

Nicio anchetă, nicio sancţiune

Deşi moartea lui Lorant Eros Stark a stârnit un scandal la vremea respectivă, acesta nu a avut nicio urmare. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş abia dacă îşi mai aminteau cazul tânărului. „PricewaterhouseCoopers nu are sediul aici, ci la Bucureşti. Aici este doar o filială a lor. Noi nu am avut nicio tangenţă cu cazul respectiv. Cercetarea şi stabilirea răspunderii se face de către inspectoratul pe raza căruia s-a întâmplat incidentul", a spus Francisc Szasz, director coordonator adjunct în cadrul ITM Timiş.

Reprezentanţii comapniei PricewaterhouseCoopers au confirmat că timişoreanul era apt din punct de vedere medical la momentul angajării. Mai mu, aceştia spun că ITM nu a declanşat nicio anchetă în cazul lui Lorant Eros Stark. „PricewaterhouseCoopers România nu a fost sancţionată pentru nicio abatere în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei muncii în legătură cu decesul", a transmis Ruxandra Băndilă, reprezentant al companiei. Poziţia angajatorilor timişoreanului, acum, la câţiva ani de la decesul acestuia este una reţinută. „Nu putem comenta cauzele decesului lui Lorant Eros-Stark din raţiuni ce ţin de respectarea memoriei acestuia şi a intimităţii familiei sale, precum şi de confidenţialitatea care ţine de relaţia angajat-angajator", a mai comunicat reprezentanta companiei.

Cazul Delphi, anchetat de ITM

Irina Ticu, arădeanca de 23 de ani angajată la Delhi Ineu, a decedat la locul de muncă, după o perioadă lungă de timp în care stătea peste program petru a munci.  Tânăra era foarte dedicată postului său şi şefii se pregăteau să o promoveze. A murit în mijlocul colegilor, răpusă de oboseală.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a demarat la momentul respectiv o anchetă în cazul decesului femeii care a murit la locul de muncă. „Cercetările efectuate de noi atunci au relevat faptul că nu a fost un accident de muncă, una dintre cele trei condiţii obligatorii pentru a fi declarat accident de muncă nefiind îndeplinită, respectiv moartea să fie violentă. În plus, raportul medico legal a relevat că moartea femeii a survenit în urma unei boli de inimă, imposibil de depistat la controalele de rutină", a dcelarat Ovidiu Jugu, director ITM Arad.FOTO FABRICA DELPHY


Acesta a mai precizat că la momentul respectiv au fost aplicate şi sancţiuni firmei, dar pentru nereguli în întocmirea actelor de muncă. „Sunt foarte rare cazurile în care la un astfel de control nu se aplică amenzi. Pe de altă parte, în legislaţia muncii în vigoare, stresul nu este cuantificat şi nu există prevederi legale cu privire la influenţa sa", a mai explicat directorul.

În ceea ce priveşte cazul tânărului Mădălin Groza, care a decedat la doar 32 de ani în spital, la Timişoara, după ce i s-a făcut rău la locul său de muncă de la compania multinaţională Orange, Ovidiu Jugu susţine că nu a fost efectuată nici o anchetă. „Nu a existat nici o reclamaţie de acest fel primită la ITM Arad şi probabil, nu a fost accident de muncă, drept urmare nu au fost efectuate verificări", a specificat directorul ITM Arad.
Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările