Cum a fost obligată o firmă de asigurări să achite daune de 65.000 de euro pentru  un Maserati furat şi incendiat. Proprietarul, nevoit să deschidă proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri din Timiş, al cărui Maserati a fost găsit incendiat la câteva zile după ce a fost furat, a reuşit să învingă în instanţă firma de asigurări la care avea asigurare CASCO, obligând compania să îi achite daune pentru autoturism în valoare de 65.000 de euro.

În luna ianuarie a anului trecut, Flavius Luca, un om de afaceri din Lugoj, judeţul Timiş a rămas fără un Maserati Ghibli de peste 400 CP. Maşina, înmatriculată pe o societate comercială, a fost furată în mai puţin de trei minute, hoţii cărora nu li se vedea faţa, fiind surprinşi de camerele de supraveghere. La scurt timp, Maserati-ul furat de la Lugoj a fost găsit incendiat pe un câmp de lângă localitatea Bencecu de Jos.

Proprietarul a reuşit să mai recupereze din vânzarea resturilor la fier vechi suma de 1.700 de lei, dar pentru că avea asigurarea CASCO i-a cerut firmei de asigurări Asirom Vienna Insurance Group să îl despăgubească cu valoarea maşinii. Compania de asigurări a refuzat plata despăgubirilor invocând că, potrivit contractului încheiat cu proprietarul maşinii „nu se acordă despăgubiri dacă „nu se depun la Asigurător, seturile de chei declarate la încheierea asigurării (după caz şi telecomenzile) aparţinând autovehiculului furat, precum şi actele în original ale autovehiculului (cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare/autorizaţia de circulaţie provizorie), sau dacă în aceeaşi zi sau concomitent cu avizarea la poliţie a furtului autovehiculului se avizează şi furtul actelor acestuia”.

În cazul de faţă, au arătat reprezentanţii firmei de asigurări, cheile au fost predate la Poliţie, dar „actele originale ale autoturismului nu au fost predate nici la societatea de asigurări, nici la organele de poliţie”. Astfel, a arătat compania de asigurări, proprietarul nu poate fi despăgubit pentru că „asiguratul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale care îi revin”.

Judecătorii Tribunalului Timiş i-au dat câştig de cauză asiguratului, obligând firma de asigurări să îi achite firmei pe care era înmatriculat Maserati-ul despăgubiri de 65.000 de euro. „Instanţa reţine că pe poliţa de asigurare de la fila 29 este făcută menţiunea că asiguratul a primit contractul şi condiţiile de asigurare, fără însă ca aceste condiţii să fie individualizate în vreun fel. Reclamanta a depus la dosarul cauzei oferta de asigurare primită de la asigurător în data de 18.05.2017 (fila 24) care nu conţine excluderile invocate de pârâtă. Nici poliţa de asigurare nu conţine menţiuni privind aceste excluderi. Deşi invocă dispoziţiile condiţiilor de asigurare, pârâta nu a depus la dosarul cauzei un exemplar al acestui înscris semnat de reprezentantul reclamantei”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

În privinţa refuzului pe motiv că proprietarul nu a depus la firma de asigurări actele în original, judecătorii au arătat că prevederile din contract invocate de firma de asigurări vizează furtul ca furtul ca risc asigurat, „or, dauna produsă reclamantei nu a fost cauzată ca urmare a furtului, ci ca urmare a incendierii în proporţie de 100% a autovehiculului”. „Aşadar, riscul asigurat este vandalismul şi nu furtul”, se mai arată în sentinţa rămasă definitivă prin neatacare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite