Cum a fost rezolvat un caz de tentativă de omor în doar câteva luni. Cioban arestat în martie, condamnat definitiv în decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciobani la muncă FOTO Adevărul
Ciobani la muncă FOTO Adevărul

Un dosar trimis în judecată de Parchetul Tribunalului Timiş şi judecat în primă instanţă la Tribunalul Timiş şi în apel la Curtea de Apel Timişoara demonstrează că un dosar de tentativă de omor poate fi soluţionat definitiv în mai puţin de un an.

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat joi sentinţa finală într-un dosar de tentativă de omor trimis în judecată la sfârşitul lunii mai a acestui an. Concret, tentativa de omor a avut loc în 25 martie 2019, iar în 30 mai 2019 rechizitoriul a fost deja finalizat. În 4 iulie, rechizitoriul a fost confirmat de judecătorul de cameră preliminară, iar în 6 septembrie a avut loc primul termen de judecată, la Tribunal. În 4 noiembrie a fost pronunţată sentinţa pe fond, prin care inculpatul a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar în 12 decembrie Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa finală, menţinând pedeapsa de cinci ani de închisoare aplicată de Tribunal.

Starea de fapt

Tentativa de omor pentru care boitarul Teodor Mihai Calenciuc a fost trimis în judecată a avut loc în 23 martie 2015. Pe fondul unor neînţelegeri dintre patronul său şi Florin Târziu, proprietar al unei stâne învecinate, Calenciuc l-a atacat pe Târziu cu un briceag, aplicându-i şase lovituri de cuţit în zona abdomenului şi a mâinilor. Agresiunea a avut loc pe un câmp de lângă Lugoj, în prezenţa a trei martori.

În proces, boitarul acuzat de tentativă de omor a fost în legitimă apărare, victima fiind cel care a atacat mai întâi. „Nu sunt întrunite condiţiile privind atacul de la legitima apărare. Astfel acţiunea ulterioară a persoanei vătămate  asupra inculpatului, constând în lovirea cu bâta în zona feţei inculpatului, apoi lovirea uşoară a inculpatului cu pumnul în zona feţei , urmată de îmbrâncirea inculpatului, deşi întrunesc condiţiile unui atac material, direct şi imediat, însă nu îndeplineşte şi condiţia unui atac injust , întrucât au constituit o apărare a victimei împotriva înjunghierilor repetate şi în curs de desfăşurare exercita te asupra sa de către inculpat ”, se arată în sentinţa prin care boitarul a primit cinci ani de închisoare.

Judecătorii au arătat că „nu sunt întrunite condiţiile pentru a se reţine provocarea , întrucât actele de lovire a inculpatului de către victimă sunt ulterioare înjunghierii victimei de către inculpate în zona pieptului, fiind aşadar imputabile şi generate de conduita inculpatului”.

„Actele de lovire exercitate de către persoana vătămată asupra inculpatului  nu au fost de natură să pună în pericol integritatea fizică ori sănătatea inculpatului , întrucât toate acele acte de agresiune fizică  au avut o intensitate redusă, care nu au produs niciun fel de leziune mai serioasă şi care să necesite zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, astfel cum rezultă din concluziile raportului de expertiză medico-legală cu examinarea persoanei nr.820/26.03.2019 întocmit de Institutul de Medicină Legală Timişoara”, se mai arată în sentinţa de condamnare a bărbatului acuzat de tentativă de omor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite