Cum să îţi găseşti o slujbă când ieşi din puşcărie: mergi din timp la bursa muncii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probabil ce amai mare problemă legată de deţinuţii din România este legată de reintegrarea acestora în societate, dar mai ales în câmpul muncii, după „absolvirea” puşcăriei. Problema durează de ani buni, puşcăriaşii au intenţii bune, dar patronii sunt reticenţi la angajarea acestora. Rezultatul: de cele mai multe ori reluarea activităţii infracţionale.

Un număr de 12 deţinuţi de la Penitenciarul Timişoara au fost vineri „mai în rând cu lumea”. Aflaţi pe final de pedeapsă, ei au fost aduşi de către cei de la gazda temporară la Bursa generală a locurilor de muncă, acţiune organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de muncă Timiş, vineri, la Casa Tineretului din Timişoara. De această dată nu a mai fost un eveniment special dedicat acestei categorii sociale, considerată dezavantajată social. Ei au participat la fel cu restul timişorenilor interesaţi la eveniment.

Un număr de 12 deţinuţi de la Penitenciarul Timişoara, aflaţi pe ultima perioadă a pedepsei privative de libertate pe care o ispăşesc au încercat vineri să-şi găsească locuri de muncă.pare a fi salutul oficial al puşcăriaşului. Îl întâlneşti la cei cae lucrează în centrul Timişoarei, unde se reabilitează zona istorică, dar şi la bursa locurilor de muncă.

Nu am avut o ţigară, dar am primit un mulţumesc de la un deţinut care speră ca la final de „carieră” înăuntru, să poată să se angajeze şi să îşi câştige existenţa la fel ca oricare om. Îi va fi destul de greu...

Nu doreşte să-şi spună numele, „că poate aşa nu mă ştie lumea şi mă angajez mai uşor la final, când ies şi eu în lume”. El a avut norocul să facă o serie de cursuri de pregătire în penitenciar: „Am învăţat mai multe lucruri în domeniul construcţiilor, să zidesc, să tencuiesc, să zugrăvesc. Sper ca aici să îmi găsesc un rost în viaţă, nu vreau să ajung înapoi. Dar e greu, dacă întreabă unde ai fost înainte, unde ai mai muncit, trebuie să îi spui că ai fost „înăuntru”. Atunci încep să strâmbe din nas. Unii au noroc, au foşti colegi care au reuşit să se angajeze”. Nu e o regulă să fie refuzaţi, dar nici prea uşor să te angajezi nu e.

Gândiţi-vă că cineva vă bate la uşa casei şi spune că vrea să lucreze la amenajat grădina, dar ştiţi că a fost un timp închis, pentru furt să spunem. Cum îl veţi privi? Veţi avea încredere deplină? Cam aceasta e şi imaginea pe care o are în faţă reprezentantul unui angajator.

Firmele nu ar trebui să excludă de la angajare o asemenea persoană, dar de multe ori se întreabă cum se vor comporta viitorii angajaţi. Nici unul dintre patronii întrebaţi dacă ar angaja un fost puşcăriaş nu a spus că nu o va face. În practică... situaţia e diferită, iar analiza CV-urilor cerne multe dintre persoanele care au fost în penitenciar.

Mii de locuri de muncă, domeniul automotive cel mai generos

Un număr de 60 de firme au oferit celor interesaţi posibilitatea să-şi găsească un loc de muncă în cadrul unei noi ediţii a Bursei Generale a Forţei Locurilor de Muncă. La Casa Tineretului au fost oferite 1005 locuri de muncă, majoritatea pentru cei cu studii medii. Cel mai interesant, la bursa muncii au participat şi un contingent de 12 deţinuţi aflaţi la finalul perioadei de detenţie, de această dată ei fiind prezenţi la un eveniment  „în rând cu lumea” şi nu la o bursă specială a locurilor de muncă.

Timişoara a fost vineri gazdă pentru o nouă ediţie a Bursei Generale a Locurilor de Muncă. Un eveniment extrem de ... gustat, numărul celor prezenţi la eveniment fiind extrem de mare.

„Au fost un număr de 2836 firme contactate, iar 60 dintre acestea au decis să participe la ediţia aceasta a bursei. Au fost oferite 1005 locuri de muncă, dintre acestea 103 pentru cei cu studii superioare, iar restul de 902 pentru cei cu studii medii sau şcoală profesională. Pot spune că de această dată numărul firmelor prezente a fost mai mare decât la ediţiile precedente. E mult, e puţin faţă de numărul firmelor contactate? Multe au propria politică de angajare, îşi stabiliesc în mod individual modul de obţinere a lucrătorilor”, a declarat Florentin Latcu, directorul general al Ahenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş

Din nou, cele mai multe slujbe oferite au fost domeniul automotive, de asemnea au fost disponibile locuri de muncă în domeniul textil şi al încălţămintei, dar şi construcţii.

Pentru cei cu studii superioare cele mai multe oferte au fost lansate pentru agenţi de asigurări, dar şi automotive, comerţ, consultanţă tehnică şi domeniul IT.

„Un număr de 1200 de oameni au depus CV-uri.  Până la orele prânzului au fost prezente 1787 persoane la discuţii cu angajatorii”, a mai declarat Florentin Latcu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite