Cum este învins ANAF de o „neştiutoare de carte“ datoare cu taxe în valoare peste 4 milioane de lei. Procesul vechi de 7 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin două decizii de impunere din 2012 şi 2013, Fiscul a obligat-o pe Mirela Stanca, concubina lui Ionelaş Cârpaci, un magnat al imobiliarelor din Timişoara, să achite peste 4 milioane de lei, reprezentând TVA aferent unor tranzacţii imobiliare. Mirela Stanca şi ANAF-ul se judecă pentru anularea deciziilor de impunere, dar între timp judecătorii au dispus suspendare executării silite începute de ANAF.

De aproape şapte ani, Fiscul să chinuie să o facă pe Mirela Stanca, concubina lui Ionelaş Cârpaci (aflat în închisoare pentru escrocherii imobiliare), să achite peste 4 milioane de lei, TVA aferent unor tranzacţii imobiliare.

În 2015, Mirela Stanca, autointitulată, într-un proces cu CNADNR, „neştiutoare de carte”, a deschis proces prin care cerea anularea deciziilor de impunere prin care era pusă la plată. Dosarul s-a judecat în primă instanţă la Curtea de Apel Timişoara, unde statul a câştigat. A urmat recursul de la Curtea Supremă, unde dosarul a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel, care a decis recent anularea în parte a deciziilor emise de Fisc, scăpând-o pe Mirela Stanca de plara unor sume în valoare de peste 600.000 de lei. Asta înseamnă că Mirela Stanca ar trebui să îi mai achite statului aproximativ 3.5 milioane de lei. Sentinţa nu este, însă, definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.

Executarea silită, suspendată

Pe parcursul războiului cu Fiscul pentru cele patru milioane de lei, Mirela Stanca a câştigat la începutul acestui an o bătălie importantă, obţinând suspendarea executării silite începute de ANAF. Practic, în decembrie 2018, în cadrul procedurii de executare silită „a fost înfiinţată poprirea asupra sumelor de bani datorate de către terţi reclamantei , în calitate de debitor, pentru suma de 4.015.943”.

Judecătorii au decis, însă, suspendarea executării silite, stabilind că „există riscul unor pagube iminente la nivel economic pentru aceasta (n.r. pentr Mirela Stanca) , cu efect ireversibil”. Sentinţa de suspendare a executării silite a fost atacată cu recurs la Înalta Curte, dar decizia Curţii de Apel Timişoara este executorie. Prin urmare, executarea silită a fost suspendată. „Au făcut acolo ce au vrut. M-au pus plătitoare de TVA şi nu sunt. De ce mă pune să plătesc dacă nu s-a încheiat procesul? Ne judecăm la Bucureşti. Ei tot fac ce vrea. Ne judecăm şi vedem ce o fi până la urmă”, declara, în 2016, Mirela Stanca pentru „Adevărul”.

Mirela Stanca, victorioasă şi împotriva CNAIR

„Adevărul” arăta în octombrie 2018 că Mirela Stanca a început executarea silită a Companiei Naţionale de Administrare a Infrasctructurii Rutiere (CNAIR) pentru suma de 1,7 milioane de euro, banii reprezentând preţul unui teren vândut de concubina lui Ionelaş CNAIR-ului. Istoria afacerii în urma căreia CNAIR a ajuns să fie execută silit de cea care s-a autointitulat într-un proces cu statul „o neştiutoare de carte” este una complicată şi foarte dubioasă, dosarul ajungând la un moment dat şi pe masa procurorilor, care au clasat cauza pentru prescrierea faptelor.   

În dosar au fost cercetaţi foştii directori ai DRDP Timişoara, Ioan Maliţa şi Ioan Ancaş, notarul Safta Criste (soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste) şi Ionelaş Cârpaci. DNA i-a cercetat pe Maliţa şi Ancaş, declarându-I nevinovaţi. Faţă de notarul Safta Criste şi Ionelaş Cârpaci, cercetările au fost disjunse în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, care a făcut cercetări pentru înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Dosarul a fost clasat ca urmare a prescrierii faptelor. Notarul Safta Criste a fost cercetată alături de Ionelaş Cârpaci şi în dosarul în care Ionelaş Cârpaci a fost condamant la închisoare. Criste a scăpat doar cu o amendă administrativă pe care a anulat-o în final în instanţă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite