Cum l-a turnat Gelu Voican Voiculescu pe Bivolaru, guru MISA, la Securitate: „Are priză la oameni reduşi, handicapaţi, labili. Un amăgit care-i amăgeşte pe alţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul Marius Mioc, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai Revoluţiei din 1989, se luptă în instanţă de cinci ani pentru a dovedi că Gelu Voican Voiculescu a turnat la Securitate. Printre “victimele” lui Voiculescu ar fi fost şi yoghinul Gregorian Bivolaru.

Marius Mioc a dat în judecată Consiliul Naţinoal pentru Studirea Arhivelor Securităţii (CNSAS), după ce acesta a făcut public, în 2010, dosarul lui Gelu Voican Voiculescu, fost prim-ministru în primul guvern revolutionar din decembrie 1989, în care se arată negru pe alb că acesta nu a colaborat cu Securitatea.

Tot la instanţă a apelat şi controversatul Gregorian Bivolaru, liderul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), prin avocatul Mihaela Mîţu, acesta fiind unul dintre cei care se consideră “turnaţi” la Securitate de către Gelu Voican Voiculescu. Conform lui Marius Mioc, Securitatea, care l-a urmărit pe Voiculescu, a doptat metoda de “influenţare pozitivă”. Gelu Voican Voiculescu a fost urmărit timp de 24 de ani, însă a făcut informări pentru Securitate legate de vestitul yoghin Gregorian Bivolaru, şeful mişcării MISA, care de altfel a fost şi băgat la închisoare de regimul comunist. 

Marius Mioc a reprodus ce anume scria Gelu Voican Voiculescu despre Gregorian Bivolaru pentru uzul Securităţii, conform celor publicate de CNSAS.


„Caracterul său a început să se modifice”


Nota întocmită şi semnată de Voiculescu, în antetul completat de ofiţerul de securitate fiind atribuită sursei “Călugărul”, care se referea la cazul lui Gregorian Bivolaru.


„Mânat de o dorinţă de compensare, avid de a şti, fără un discernământ clar, având o mentalitate confuză, având un psihism nebulos, dominat de o afectivitate tulbure, emotiv şi imaginativ totodată, ignorant şi credul, s-a lăsat atras de tot felul de domenii mai ciudate: magie, ocultism, hipnotism, radiestezie, spiritism, theosofism, metapsihică, psihologie, astrologie, chiromanţie, grafologie şi alte practici divinatorii, hermetism, alchimie etc. L-am cunoscut în jurul vîrstei de 18 ani, în plină efervescenţă a curiozităţii pentru tot ce ţine de domeniul destul de incert – mai mult paraştiinţific, cu denumiri globale nesigure – psihotronică, parapsihologie”, se arată în informaţiile publicate de CNSAS. 

Facsimil


Voiculescu continuă cu descrierea yoghinului: „Frecventa în momentul acela tot felul de persoane care îi apăreau competente în aceste variate domenii. Aceştia între care mă număram şi eu eram de vârste diferite, aveam diferite formaţii intelectuale, aveam diferite mobiluri, fiecare posedând un anumit bagaj de cunoştinţe, în anumite domenii”. 


Începuturile lui Bivolaru în acest domeniu au continuat cu conferinţe şi demonstraţii practice de yoga. „Fără să pună accentul pe ridicarea nivelului său cultural general, s-a specializat cât mai mult în practica yoga. Şi-a constituit propriul său cerc. Devenind un soi de instructor, a început să se manifeste din ce în ce mai sigur pe el... Din acest moment caracterul său a început să se modifice, alterându-se sub acţiunea pervertitoare a poftei de succes, de dominaţie a celorlalţi”, scria Voiculescu într-una din cele cinci informări despre Gregorian Bivolaru.


Într-o altă informare a lui Gelu Voican, acesta critică lipsa de profesionalism a ofiţerilor care au organizat o percheziţie la o locuinţă în care se adunau adepţii lui Gregorian Bivolaru:

„În seara zilei de 17 aprilie ’84, aflându-mă în cartierul Cotroceni, m-am gândit să profit de apropiere pentru a face o vizită cunoscutului meu – inginer A.T. (…). Ajungând la casa lui, am găsit o percheziţie în plină desfăşurare... După ce am fost legitimat şi înregistrat, am intrat în contact cu unul din ofiţerii superiori respectivi...Părerea mea personală este că efectul de surpriză a fost ratat, descinderea având loc prea devreme, grupul fiind găsit luând notiţe sub dictarea lui G.B. şi nu în posturile concrete yoga (...)”. 


„Trebuie examinat de ofiţeri de securitate specializaţi”


În ziua de 17 aprilie 1984 Gregorian Bivolaru a fost arestat, iar Gelu Voican Voiculescu avea să dea o nouă notă informativă securităţii:

„G.B. este un caz aparte, special, care poate genera numeroase confuzii la nivelul anchetei curente a organelor de militia...Trebuie examinat de ofiţeri de securitate specializaţi în probleme de <meditaţie transcedentală> şi familiarizaţi cu problematica. Numai aşa se poate stabili ce poate să facă şi ce cunoaşte cu adevărat G.B (...). Este semnificativ că trăsături de caracter care i s-au accentuat cu vârsta nu au nimic comun cu portretul unui yoghin”.


Voiculescu susţine că Bivolaru reuşeşte să aibă priză doar la oameni cu “slabă pregătire, oameni reduşi, tineri neinformaţi, labili, curioşi, exaltaţi, diverşi handicapaţi şi disperaţi cu dereglări mintale sau de sănătate în general”.
 

image

Voculescu a remarcat însă că Bivolaru era un un bun executant practic al tehnicilor, partea incipientă şi cea mai elementară din vasta doctrină yoga. 

Este cazul tipic de amăgit care amăgeşte pe alţii, şi care reuşind să amăgească pe alţii continuă să se amăgească pe el însuşi”, scria Voiculescu.
 

„Numai un stagiu militar l-ar putea lecui”

Gelu Voican Voiculescu le sugerează anchetatorilor şi metode de “reeducare” pentru Bivolaru. „Numai un stagiu militar, dar făcut anume, l-ar putea lecui, totodată avându-se grijă pentru a fi calificat într-o meserie (...). Pentru a nu crea un erou din el, vor trebui adunaţi toţi discipolii şi demascat în faţa lor în ce priveşte totala ignoranţă tocmai în domeniul lui preferat”, a mai scris Voiculescu, care a făcut 11 luni de puşcărie în regimul comunist pentru infracţiuni de drept comun: deconturi false şi trafic de valută.

„Simplul fapt că Gelu Voican Voiculescu sugerează, după arestarea lui Gregorian Bivolaru, ca pe lângă ancheta pe care o face miliţia, să facă şi Securitatea o anchetă suplimentară este destul pentru a dovedi că a făcut poliţie politică. Este vorba de încălcarea dreptului la întrunire şi la exprimarea opiniilor, fiind fără relevanţă dacă opiniile lui Gregorian Bivolaru sunt corecte sau nu”, a explicat Marius Mioc. 

Gelu Voican Voiculescu

Ultima şediţă de judecată privind procesul legat de lămurirea colaborării cu securitatea al lui Gelu Voican Voiculescu a avut loc la Curtea de Apel Bucureşti, în 10 martie. Totul s-a lăsat cu amânare pentru data de 9 iulie 2015.

Voiculescu urmărit de Securitate

Aflăm din nota CNSAS că Gelu Voican Voiculescu, a fost urmărit de securitate, “fiind semnalat cu relaţii suspecte în rândul unor cetăţeni străini şi cu intenţii de evaziune din ţară” şi cu “comentarii duşmănoase şi intenţie de a transmite în străinătate materiale cu conţinut denigrator la adresa orânduirii socialiste”.

"Securitatea l-a mai urmărit pe Gelu Voican pentru că era în cercul de relaţii apropiate ale lui Paul Goma, pentru relaţii suspecte cu cetăţeni străini de la care primea valută, cărţi şi materiale. Deasemenea, pentru că se ocupă de procurarea de cărţi şi materiale din străinătate ori de la bibliotecile străine din Bucureşti, pe care le xeroxează şi le difuzează la diferite persoane contra cost sau fără bani, unele suspecte a fi nocive (…) săvârşind prin aceasta infracţiunea de propagandă împotriva orânduirii socialiste”, mai susţine Marius Mioc. 

Securitatea i-a atribuit numele conspirative de “Virgil” (1973), “Viorel” şi “Călugărul” (1977-1985). 
 

Facsimil

Gelu Voican Voiculescu se apără: "Eu am vrut să-i fac un bine"

Gelu Voican Voiculescu recunoaşte că a scris informările pentru Securitate, doar că ele au fost făcute sub presiune. Iar el în niciun caz nu a dorit să îi facă rău lui Bivolaru, ci din contră, a încercat să îl ajute.

„Eu am suferit 24 de ani, timp în care am fost urmărit, am fost închis, anchetat de securitate. Acum să fiu făcut colaborator al Securităţi e chiar anormal. Bivolaru mă acuză pe mine că din cauza mea a făcut puşcărie. Eu de fapt am vrut să îl ajut, să îi fac un bine. Au fost doar cinci informări pe care le-am scris. Prima după ce el a fost arestat. Atunci eu am căzut ca musca-n lapte. Am fugit din casa de pe Cotroceni, dar a doua zi am fost chemat la Securitate, unde m-au întrebat ce am făcut. Şi îmi asum cele scrise. Pe el au vrut să-l acuze de neonazism, ceea ce era mult mai grav. Am scris în mod tendenţios şi jignitor la adresa lui, l-am dus în derizoriu, tocmai pentru că vroiam să-l fac nebun, iresponsabil, să-l scap mai uşor de probleme. Unele declaraţii sunt scrise sub presiune, sunt tot felul de momente”, a declarat Gelu Voican Voiculescu. 

image

În apărarea sa, Voculescu ne-a pus la dispoziţie şi un facsimiş din dosarul de urmărit în care se spune: „După arestarea lui Bivolaru Gregorian, prin diverse procedee, Voiculescu Gelu Voican, a încercat să dezinformeze organele de anchetă. Astfel, a furnizat mai multe materiale despre Bivolaru Gregorian încercând să-l prezinte pe acesta ca un om bolnav şi iresponsabil, a instruit-o şi pregătit-o pe S.Z., martoră în procesul lui Bivolaru, cum să se comporte în acnhetă, să nu răspundă la anumite întrebări, sau să-i sperie că se sinucide. De asemenea, a angajat un avocat care să-l apere pe Bivolaru Gregorian în anchetă şi proces”.

Bivolaru a devenit suedez


Gregorian Bivolaru a fost condamnat la un an de închisoare în 1976, pentru multiplicare şi răspândire de materiale pornografice, de ocultism şi magie neagră. A scăpat de puşcărie prin decretul de graţiere semnat de Ceauşescu. A doua condamnare a primit-o în 1984, fiind închis pentru activităţile ilegale de yoga. După Revoluţie, a înfiinţat MISA, care a ajuns să aibă peste 40.000 de simpatizanţi.

image

În 2011, justiţia a dat verdictul că Bivolaru a fost persecutat politic în timpul comunismului. Conform rapoartele Amnesty International, Apador-CH, altor organizaţii de apărare a drepturilor omului şi de către justiţia suedeză, Bivolaru continuă să fie persecutat şi după Revoluţie. Pe numele lui Bivolaru a fost emis un mandat de arestare în 15 aprilie 2005 sub acuzaţia de trafic de persoane şi infracţiuni asociate crimei organizate. Yoghinul a cerut şi a primit azil politic în Suedia, pe motiv că în România nu ar avea parte de un proces echitabil.

În 2010, Tribunalul din Sibiu îl achită pe Bivolaru prin lipsă de probe ori prin prescrierile infracţiunilor, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat în 2013 la şase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor. Presupusa victimă, Mădălina Dumitru, a afirmat pe toată durata procesului că actul respectiv nu există şi că ea nu este vcitima lui Bivolaru, ci a procurorilor şi a judecătorilor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite