Cum au motivat judecătorii reducerea drastică a pedepsei aplicate unui primar pentru un „tun“ de un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat la sfârşitul lunii aprilie sentinţa finală într-un dosar în care un fost primar de comună a fost judecat pentru fraudarea fondurilor europene. Condamnat în primă instanţă la 10 ani de închisoare, fostul edil a primit în final cinci ani.

Fostul primar al comunei Ciclova Română, judeţul Caraş-Severin, a fost trimis în judecată de DNA în 2017 alături de alte cinci persoane pentru, pentru o fraudă din fonduri europene de peste un milion de euro. Percea a fost acuzat că a pus la punct o schemă de fraudare a subvenţiilor agricole pe suprafaţă acordate de APIA din fonduri europene.

Concret, Gheorghe Percea este a fost acuzat că a „fabricat” o hotărâre de Consiliu Local potrivit căreia Primăria Ciclova Română concesiona 845 de hectare de păşune şi izlaz communal, primarul fiind împuternicit să întocmească contractele de concesiune. Ulterior, au fost încheiate contractele de concesiune a păşunii. Beneficiarul final era, însă, primarul Percea, care ar fi încasat doar pentru sine peste 1,8 milioane lei. Pe lângă banii pe care i-a încasat ilegal în mod direct, fostul primar a ajutat alţi trei localnici să încaseze subvenţii în baza unor date nereale în valoare de aproape patru milioane de lei.

Pentru faptele sale, Gheorghe Percea a fost condamnat în primă instanţă la 10 ani de închisoare, judecătorul care a pronunţat sentinţa arătând că „prin activitatea sa ilicită inculpatul Percea Gheorghe a înşelat de fapt încrederea electoratului care i-a acordat în mod repetat posibilitatea democratică de exercitare a funcţiei de conducător al comunităţii locale, statut care-l obliga pe inculpat la adoptarea unei conduite ireproşabile, fără a mai vorbi de obligativitatea respectării ad literam a dispoziţiilor legale, în scopul preîntâmpinării săvârşirii oricăror fapte contrare acestora”.

În urma apelului, judecat la Curtea de Apel Timişoara, judecătorii i-au redus la jumătate pedeapsa fostului primar arătând„fapta acestuia este deosebit de gravă, având în vedere împrejurările în care a fost comisă, valoarea prejudiciului cauzat, însă raportat chiar şi la aceste criterii, aplicarea unei pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege nu se justifică”

„Ţinând însă seama şi de circumstanţele personale ale inculpatului, care este la primul contact cu legea penală, a deţinut funcţia de primar al comunei Ciclova Română, este căsătorit, cu studii superioare, Curtea apreciază că pedeapsa aplicată inculpatului este prea severă, astfel că se impune reducerea acesteia la o pedeapsă rezultantă de 5 a ni închisoare pe care instanţa de apel o apreciază că este proporţională cu gravitatea faptei comise şi care răspunde  cerinţelor scopului preventiv, coercitiv şi educativ al pedepsei”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă. Tot la Curtea de Apel Timişoara beneficiarii subvenţiilor încasate ilegal, care au primit în primă instanţă trei ani de închisoare cu executare, au scăpat cu suspendarea executării pedepsei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite