Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cum sunt pedepsiţi poliţiştii care „calcă pe bec”. Primul poliţist din Timiş concediat în ultimii cinci ani, un agent care a reclamat nereguli din sistem

7
9 Jul 2020 16:59:15
Autor: Daniel Dancea
Valer Kovacs (dreapta), primul poliţist din Timiş sancţionat disciplinar în ultimii cinci ani FOTO Facebook/Valer Kovacs
Valer Kovacs (dreapta), primul poliţist din Timiş sancţionat disciplinar în ultimii cinci ani FOTO Facebook/Valer Kovacs

La jumătatea lunii mai, IPJ Timiş a fost în centrul unui scandal uriaş după ce un agent, care a reclamat că există şefi care fac presiuni pentru amendarea populaţiei, a fost concediat. Între timp, decizia de destituire a agentului a fost anulată de IGPR.

Valer Kovacs, un agent de Poliţie din Timiş, care este şi lider de sindicat, a fost dat afară din Poliţie la o lună după ce a reclamat că se fac presiuni asupra poliţiştilor pentru a da mai multe amenzi. Destituirea rapidă a agentului a fost posibilă pentru că legea privind statutul poliţistului a fost modificată prin OUG în plină stare de urgenţă. Între timp, IGPR a revocat decizia de destituire din poliţie a lui Kovacs.

La scurt timp după concedierea lui Kovacs, un alt poliţist din Timiş, Dragan Ilin, acuzat că l-a vizitat pe interlopul Lucian Boncu în timp ce era în arest la domiciliu a fost, de asemenea, destituit.

După destituirea lui Valer Kovacs, „Adevărul” a solicitat IPJ Timiş să comunice toate sancţiunile disciplinare aplicate în perioada 2015-2020. Potrivit răspunsului transmis de IPJ Timiş la solicitarea „Adevărul”, în perioada 2015-2020, într-un singur caz s-a aplicat măsura destituirii pentru o abatere disciplinară.

IPJ nu a comunicat numele persoanelor sancţionate disciplinar, dar având în vedere că în 2020 au fost emise două decizii de destituire din Poliţie (Valer Kovacs şi Dragan Ilin), dintre care una a fost anulată (Valer Kovacs), reiese că singurul poliţist pentru care este în vigoare decizia de destituire din Poliţie este Dragan Ilin. Astfel, din situaţia transmisă de IPJ Timiş reiese că în ultimii cinci ani, până la destituirea poliţistului care l-a vizitat pe interlopul Boncu în arest, agentul care a reclamat nereguli din sistem a fost singurul pe care şefii IPJ Timiş l-au concediat.

Ce sancţiuni au fost aplicate în IPJ Timiş în ultimii cinci ani

Potrivit răspunsului transmis de IPJ Timiş l-a solicitarea „Adevărul”, în perioada 2015-2020 au fost aplicate 89 de sancţiuni disciplinare personalului din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. Zece dintre cele 89 de sancţiuni au fost contestate în instanţă, dintre care una a fost soluţionată definitiv în favoarea IPJ, iar nouă sunt încă pe rolul instanţelor.

Din punct de vedere al sancţiunilor aplicate, IPJ Timiş a transmis că a aplicat următoarele penalizări. Cele mai multe au fost „mustrare scrisă”:

- Amânare înaintare/promovare grad (1 an) - 3 cazuri
- Amânare înaintare/promovare grad (2 ani) - 1 caz
- Amânare înaintare/promovare grad (3 ani) - 1 caz
- Avertisment scris - 3 cazuri
- Destituire - 1 caz
- Diminuarea drepturilor salariale - 2 cazuri
- Diminuarea salariului de bază - 6 cazuri
- Diminuarea salariului funcţiei de bază cu 20%, pe o perioadă de 3 luni - 2 cazuri
- Mustrare scrisă - 69 cazuri
- Trecerea într-o funcţie inferioară - 1 caz

IPJ Timiş a comunicat la solicitarea „Adevărul” şi abaterile pentru care s-au aplicat sancţiuni disciplinare, fără a da, însă, exemple concrete de fapte ale poliţiştilor: 

- comportarea necorespunzătoare - 16 cazuri
- neglijenţa sau lipsa de preocupare în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu - 5 cazuri
- absenţa nemotivată ori întârzierea repetată de la serviciu - 3 cazuri
- producerea de pagube materiale patrimoniului Ministerului Afacerilor Interne - 1 caz
- absenta si întârzierea nemotivată de la serviciu - 1 caz
- încălcarea obligaţiilor de serviciu - 1 caz
- neglijenţa şi superficialitatea în îndeplinirea atribuţiilor - 1 caz
- absenţa nemotivată de la serviciu până la 24 de ore - 1 caz
- neglijenţa manifestată în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege - 59 cazuri
- nerespectarea atribuţiilor de serviciu sau superficialitate în îndeplinirea acestora - 1 caz

Vă mai recomandăm şi:

Cum a fost „executat“ agentul care a reclamat că există plan de amenzi. Ordonanţa care a ajutat la mazilirea sa rapidă

Poliţist concediat după întâlniri de taină cu un interlop aflat în arest la domiciliu: „Scopul vizitelor a fost servirea unor mese“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

uoɹʇoɹɔıɯ
9.07.2020, 18:02:16

daca vreti sa nu mai depindeti de acesti curcani incompetenti atunci militati pentru legalizarea achizitionarii de arme de foc. romanii sunt printre cele mai dezarmate popoare din lume.

+3 (5 voturi)
Fahrenheit 451
9.07.2020, 18:09:45

Desigur, n-ai voie să deranjezi, că o pățești! Cum apare unul care semnalează nereguli, cum se activează gașca și te pun pe liber! Polițistul a făcut greșeala să nu-i filmeze pe cei corupți. Poate că se aștepta să fie susținut de colegi, dar toți și-au apărat pielea! Degeaba s-ar duce acolo o echipă ministerială să constate eventuale nereguli ptr. că nu vor găsi nimic, ,,omerta'' producându-și efectele!

+4 (4 voturi)
Victor Nagy
9.07.2020, 18:37:23

„ Valer Kovacs, un agent de Poliţie din Timiş, care este şi lider de sindicat, a fost dat afară din Poliţie la o lună după ce a reclamat că se fac presiuni asupra poliţiştilor pentru a da mai multe amenzi. Destituirea rapidă a agentului a fost posibilă pentru că legea privind statutul poliţistului a fost modificată prin OUG în plină stare de urgenţă. ” Aștept părerea comentatorului ... Romeo Dumitru

+1 (1 vot)
florin bala
9.07.2020, 18:42:23

odata cu trecerea vremii, sunt tot mai convins de deturnarea interesului comun in institutiile publice: politie, procuratura, primarii, spitale, invatamant, armata, etc, etc. spolierea cetateanului a devenit in mod curent o ampla afacere in interes de grup privat, de obtinere de beneficii proprii de pe urma functiilor detinute.o marja tot mai mare de angajati sunt din ce in ce mai porniti pe acumulare neintarziata si cu orice pret.

+3 (3 voturi)
Mihai Popescu
9.07.2020, 18:43:58

Politistii formeaza o alta gasca care este prietena cu borfasii si mafiotii. Rar gasesti un politist corect si cinstit.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)