Cum a pierdut Timişoara „fratele” din insula Sardinia. Au dispărut documentele, medalia şi inelul de aur primit cadou de la italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Timişoarei Liviu Borha şi primarul oraşului Sassari Franco Borghetto, în timpul ceremoniei infrăţirii celor doua oraşe în februarie 1991. În mijloc este Corneliu Vaida.
Primarul Timişoarei Liviu Borha şi primarul oraşului Sassari Franco Borghetto, în timpul ceremoniei infrăţirii celor doua oraşe în februarie 1991. În mijloc este Corneliu Vaida.

Facerea de bine e...uitare de „frate”. Este zicala care s-a potrivit în anii ’90 Primăriei Timişoara. Primu oraş cu care Timişoara s-a înfrăţit după revoluţie a fost Sassari, însă documentele vremii s-au pierdut.

Înfrăţirea cu oraşul italian Sassari s-a pierdut în nepăsare. Astăzi, Timişoara se mândreşte cu înfrăţirile cu oraşele Graz (Austria), Mulhouse (Franţa), Faenza, Treviso, Palermo (Italia), Karlsruhe, Gera (Germania), Rueil-Malmaison (Franta), Szeged (Ungaria), Novi Sad (Serbia), Nottingham (Marea Britanie), Cernăuţi (Ucraina), Shenzhen (China) şi Trujillo (Peru). Dar a dat uitării chiar primei înfrăţiri de după Revoluţie, cea cu sardinezii de la Sassari. 
 

Insularii au venit la Timişoara încă din 4 ianuarie 1990, cu ajutoare. Înfrăţirea dintre cele două oraşe a avut loc în februarie 1991, când în holul primăriei din Timişoara s-a montat o placă de marmură adusă din italieni, pe care scria: “Din partea oraşului Sassari, în semn de fraternitate pentru poporul român, în zilele drumului greu către democraţie”. La dezvelirea plăci au participat primarul Timişoarei Liviu Borha şi Marco Fumi, edilul-şef din Sassari.

Înfrăţire Timişoara - Sassari


 

Relaţiile cu Sassari se datorează lui Antonio Careddu, comandantul poliţiei din Sassari. În 1990, acesta era adjunct. 


“E bine de ştiut că Antonio Careddu a adus pentru orfelinatele din Timişoara şi Lugoj zeci de tone de ajutoare, aparatură electronic şi o ambulanţă pentru Spitalul de Copii. Au ajuns cu ajutoare până la Bucureşti. Eu lucram la aceea vreme la biroul de relaţii extrene a CPUN-ului. Lui Careddu i se datorează şi înfinţarea la Timişoara, pentru prima dată în România, a asociaţiei IPA (n.r. International Police Asociation). De 25 de ani mă leagă o prietenie frumoasă de Antonio Carredu”, spune timişoreanul Corneliu Vaida.
 

Placa comemorativă a dispărut după renovarea holurilor pirmăriei. Au dispărut şi documentele de înfrăţire semnate de cele două primării, la fel şi medalia şi inelul de aur donate de primarul din Sassari.

Înfrăţire Timişoara - Sassari


 

Corneliu Vaida a încercat să meargă pe urmele frăţiei pierdute. “L-am întrebat pe primarul Gheorghe Ciuhandu cu ani în urmă despre documentele şi cadourile dispărute. Mi-a spus, vădit încurcat, că nu se mai găsesc. Mi s-a spus că placa de marmură montată cu ocazia înfrăţirii a fost spartă”, a mai declarat Vaida.
 

Sassari este al doilea oraş ca mărime de pe insula Sardinia, după Cagliari. Are 130.000 de locuitori. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite