Cum se prepară sufganiyot, gogoşile cu dulceaţă nelipsite de pe masa evreilor în timpul sărbătorii Hanuka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sufganiyot FOTO Wikipedia.org
Sufganiyot FOTO Wikipedia.org

De Hanuka, evreii mănâncă gogoşi umplute cu dulceaţă („sufganiyot“), delicioasele clătite şi chiftele de cartofi („latkes“ sau „levivot“). Vă vom prezenta reţeta tradiţională după care sunt gătite.

Duminică, 9 decembrie, evreii au încheiat sărbătoarea Hanuka (sau sărbătoarea Luminilor). În fiecare casă evreiască s-a aprins lumânările din Menora, sfeşnicul cu cele opt braţe. Obiceiul este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seara, trei în a treia seara, etc. de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate luminiţele sunt aprinse. Hanuca înseamnă „inaugurare“ (sau „dedicare“, „educaţie“) în ebraică, fiind închinată păstrării religiei mozaice. 

De Hanuka, evreii mănâncă gogoşi umplute cu dulceaţă („sufganiyot“), delicioasele clătite şi chiftele de cartofi („latkes“ sau „levivot“).

Getta Neumann, fiica fostului rabin al Timişoarei, Ernest Neumann, care se ocupă de site-ul Minipedia Iudaică Timişoreană, ne-a pus la dispoziţie o reţetă tradiţională de gogoşi cu dulceaţă. 

Pentru şase-şapte gogoşi, aveţi nevoie de următoarele ingrediente: un ou, 250 grame de făinp, o linguriţă de drojdie praf sau 1/2 pachetel (10 - 15 grame) drojdie proaspătă,  60 mililitri de lapte, 60 de grame de zahăr, un plic de zahăr vanilat, un vârf de linguriţă de sare, o lingură de ulei sau 50 de grame de unt, coajă rasă de lămâie sau portocală, pudră vanilat, gem, magiun, cremă de ciocolată sau de vanile, albuşuri de ou bătute spumă, amestecate cu branză de vaci şi stafid.

Iată şi modul de preparare a gogoşilor cu gem. 

“Se încălzeşte la aproximativ 40 grade Celsius o ceaşca (60 mililitri) de lapte. În lapte se dizolvă drojdia de bere. Dacă folosim drojdie proaspătă, aceasta se freacă mai întâi, într-o farfurie sau castronel, cu o linguriţă de zahăr, până se fluidizează. Apoi se dizolvă acest amestec în laptele căldut. 

În laptele în care am dizolvat drojdia se amestecă, folosind mixerul, o linguriţă de zahăr şi o lingură de făină. Se lasă amestecul la căldură un sfert de oră, acoperit cu un şervet curat, să crească.

Se bate oul apoi se amestecă maiaua, gălbenuşul, restul de zahăr, uleiul, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Făina se pune grămăjoară pe planşeta de lucru sau într-o cratiţă mare, largă, şi în mijloc se face, cu mâna, o adâncitură. În această adâncitură se pune amestecul de maia şi se începe, treptat, înglobarea făinii în compoziţie. 

Se procedează ca la reţeta de cozonaci, întâi se înglobează făina de pe margine cu o furculiţa, apoi se frămanta aluatul, adăugând făina dacă mai este necesar. 

După 10 minute de frământat, aluatul începe să se desprindă de pe planşetă şi se începe împăturirea acestuia, stropindu-l cu unt topit. 

Se acoperă aluatul cu un şervet curat şi se lasă să crească, la loc calduros. Se întinde aluatul într-o foaie de aproximativ trei milimetri grosime şi se taie cu un pahar. Se pune pe jumatate din rondelele obţinute gem sau altă umplutură, în mijlocul rondelei. Apoi se acoperă cu alt disc din cocă şi se preseaza marginile astfel încât să se lipeasca între ele. Se lasa gogoşile astfel formate 15 minute la caldură să se odihnească, apoi se pun în uleiul incins. Se lasă pe o faţa până când acea parte este făcută, apoi se întorc. 

Gogoşile nu se întorc prea repede deoarece nu mai cresc complet. Se lasă gogoşile în ulei până când capăta culoarea aurie, apoi se scot pe o farfurie sau un şervet de hârtie, se lasă să se scurgă de ulei. Se tăvălesc prin zahăr vanilat şi se servesc", ne-a transmis Getta Neumann. 

Beteavon! (Poftă bună).

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite