Cum se radiază o maşină din circulaţie. Modificare apărută la începutul anului care schimbă regulile jocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cererea de radiere din circulaţie a unei rable trebuie însoţită de dovada distrugerii sau a garajului în care este ţinută maşina radiată FOTO Mediafax
Cererea de radiere din circulaţie a unei rable trebuie însoţită de dovada distrugerii sau a garajului în care este ţinută maşina radiată FOTO Mediafax

În ţara în care birocraţia este la ea acasă, radierea unei maşini poate fi un coşmar pentru cineva care detestă „hârţogăria”. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de maşini care vor să scape de autoturisme „Adevărul” prezintă paşii care trebuie urmaţi la radierea unei maşini din circulaţie.

Radierea unei maşini din circulaţie implică două instituţii: Serviciul Fiscal al Primăriei, unde modificările trebuie operate pentru a scăpa de plata impozitului şi Serviciul de Înamtriculări, unde maşina este radiată din circulaţie. Potrivit şefului Direcţiei Fiscale a Primăriei Timişoara, Adrian Bodo, începând cu acest an radierea din circulaţie cu păstrarea maşinii duce la scutirea de la plată, dar în lipsa unui document care să ateste distrugerea maşinii, autoturismul în evidenţa primăriei. Până la 31 decembrie 2015 radierea din circulaţie fără distrugerea maşinii nu îl scutea pe proprietar de impozit. „Pentru ca maşina să fie scoasă şi din evidenţa primăriei, trebuie prezentat un act de înstrăinare sau de distrugere. Dacă nu se prezintă aceste documente, nu se mai plăteşte impozit dar maşina rămâne în evidenţele primăriei pentru că orice bun trebuie să fie în evidenţe”, a declarat Adrian Bodo.

Potrivit şefului Serviciului de Permise şi Înamtriculări Timiş, Dan Jurcă, radierea unei maşini din circulaţie se poate face la cerere, în situaţia furtului sau odată cu distrugerea. „Autoturismul nu se radiază din circulaţia la vânzare – cumpărare”, a xplicat Dan Jurcă. Pe siteul Serviciului de Înmatriculări Timiş sunt prezentate şi documentele necesare pentru radierea din circulaţie, în funcţie de fiecare caz în parte.

Astfel, cei care vor să radieze, la cerere, un autoturism din circulaţie trebuie să prezinte următoarele documente:

-         Cerere a proprietarului prin care se solicită radierea la cerere, însoţită de copia unui document care atestă deţinerea unui garaj, curte, teren, parcare unde va fi depozitat auvehiculul.

-         Certificat de înmatriculare (în cazul pierderii/furtului se depune declaraţie din care să rezulte pierderea sau furtul documentului)

-         Plăcuţele cu numerele de înmatriculare (în cazul pierderii/furtului se depune declaraţie din care să rezulte pierderea sau furtul numerelor)

-         Cartea de identitate a maşinii dacă este menţionată în certificatul de înmatriculare (original şi copie)

-         Fişă de înmatriculare a autovehiculului (Atenţie! Formularul este format A5. A se imprima faţă/verso şi a se completa prin dactilografiere) cu viza organului financiar competent al autorităţii administraţiei publice locale sau certificatul de atestare fiscală

-         Trei exemplare completate ale certificatului de radiere

-         Documentele de identitate ale solicitanţilor în copie şi original

-         Documentele se pot depune şi de către o altă persoană pe baza unei procuri speciale.

-         În cazul radierii în urma dezmembrării se depune un document care să ateste dezmembrarea de către o unitate autorizată.

Mai multe detalii despre radierea autovehiculelor din circulaţie pot fi găsite AICI. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite