Cum a reuşit un patron să transforme în avertisment o amendă de 40.000 de lei aplicată pentru muncă „la negru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Timiş a emis sentinţa finală într-un dosar în care o firmă din judeţ a contestat o amendă de 40.000 de lei primită de la ITM pentru angajarea a doi muncitori fără forme legale. Patronul firmei amendate a reuşit să îi convigă pe judecători să transforme amenda în avertisment.

În Iunie 2018, în cadrul unei campanii de combatere a muncii „la negru” inspectorii ITM au descins pe un şantier unde au descoperit că o firmă a angajat doi muncitori necalificaţi fără forme legale. În urma controlului, ITM a amendat firma de construcţii cu suma de 40.000 de lei, câte 20.000 de lei pentru fiecare dintre muncitori. Firma a contestat în instanţă amenda primită de la ITM, arătând că cei doi muncitori au obţinut cu doar câteva zile înainte fişele de aptitudini de la Medicina Muncii, urmând să li se încheie şi contractile individuale de muncă, lucru care s-a şi întâmplat, ulterior controlului.

Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Timişoara, iar magistraţii de aici au transformat amenda în avertisment, considerând că „petenta dorea să probeze capacitatea de muncă a unor persoane pe care intenţiona să le angajeze şi pentru care se aflau în negocieri prealabile”. ITM a contestat sentinţa Judecătoriei la Tribunalul Timiş arătând că amenda de 40.000 de lei nu este maximul, în lege fiind prevăzut pentru astfel de fapte amendă fixă de 20.000 de lei pentru fiecare angajat „la negru”.

„Nu are importanţă cuantumul mare al amenzii, (probabil că intenţia legiuitorului prin stabilirea acestui cuantum ridicat a fost tocmai aceea de a stârpi fenomenul de muncă la negru, cu grave efecte pentru salariaţi şi pentru bugetul de stat), obligaţia angajatorului este imperativă în încheierea şi înregistrarea contractelor de muncă, pentru fiecare salariat/persoană în parte privită în mod individual”, a arătat ITM în proces.

Tribunalul Timiş a meninţnut, însă, decizia Judecătoriei Timişoara, prin care amenda în valoare de 40.000 de lei a fost transformată în avertisment, judecătorii considerând, în baza legii privind regimul contravenţiilor, că fapta este de gravitate redusă, astfel încât poate fi aplicată şi sancţiunea avertismentului.

„În speţă, petenta (n.r. - firma) dorea să probeze capacitatea de muncă a unor persoane pe care intenţiona să le angajeze şi pentru care se aflau în negocieri prealabile încheierii CIM, încheiate la 30 mai 2018, în registrul general de evidenţă a salariaţilor, astfel că în mod corect s-a apreciat  că faptei contravenţionale îi poate deveni aplicabilă sancţiunea avertismentului, fiind necesară aplicarea unei sancţiuni proporţionale cu fapta, apreciindu-se că în condiţiile concrete în care s-a săvârşit aceasta, în raport de măsurile luate de petent ulterior controlului, gradul de pericol social al faptei este scăzut”, se arată în decizia Tribunalului Timiş, care este definitivă.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite