Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cum a reuşit un şofer să îşi recupereze permisul pentru că poliţistul a „umflat” viteza din pix

4
16 Jan 2021 12:12:12
Autor: Daniel Dancea
Un şofer din Brăila a scăpat de o sancţiune pentru viteză pentru că poliţistul a încadrat greşit fapta
Un şofer din Brăila a scăpat de o sancţiune pentru viteză pentru că poliţistul a încadrat greşit fapta

Un şofer lăsat fără permis după ce a fost prins de radar conducând cu 131 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză era de 90 km/h şi-a recuperat dreptul de a conduce pentru că poliţistul a încadrat greşit fapta.

Judecătoria Brăila a pronunţat în 18 decembrie 2020 o primă sentinţă într-un dosar în care un şofer lăsat fără permis pentru viteză a contestat sancţiunea în instanţă. Şoferul a arătat că în 20 decembrie 2019 a fost oprit în trafic, amendat şi lăsat fără permis pentru că a fost prins de radar cu 131 de km/h pe o porţiune de drum pe care limita maximă era de 90 km/h.

Bărbatul a mai arătat în instanţă că „măsura luată de către agentul de poliţie nu este justificată întrucât el nu a circulat cu viteza menţionată, având în vedere şi starea vremii, respectiv ceaţă densă, vizibilitate sub 100 m”. Şoferul s-a mai plâns că în momentul în care i s-a înmânat procesul verbal, documentul era completat la rubrica „obiecţiuni” cu faptul că „nu are obiecţiuni”.

În plus, reclamantul a mai arătat că este o persoană responsabilă, fiind angajat ca şofer, iar locul de muncă este singura lui sursă de venit.

De ce a anulat judecătorul amenda

În urma procesului, Judecătoria Brăila a constatat că faptele pentru care şoferul a fost amendat sunt reale, în sensul că bărbatul a circulat cu 131 km/h. Totuşi, procesul – verbal a fost anulat, judecătorul constatând că poliţistul a încadrat greşit fapta.

Mai exact, poliţistul l-a sancţionat pe şofer pentru că a depăşit cu 50 km/h limita legală de viteză, lucru care nu este real.

„Petentul a depăşit cu 41km/h limita de viteză prevăzută pentru sectorul de drum pe care circula. Cu toate acestea instanţa observă că petentul a fost sancţionat potrivit art. 102 alin 3 lit e din OUG 195/2002, respectiv agentul de poliţie a aplicat sancţiunea prevăzută pentru fapta contravenţională privind depăşirea vitezei cu peste 50km/h, deşi acesta trebuia să aplice sancţiunea prevăzută de art. 102 alin 2 şi art. 108 alin 1 lit d pct 3 din OUG 195/2002”, se arată în sentinţa Judecătoriei Brăila, potrivit căreia eroarea poliţistului atrage nulitatea absolută a procesului-verbal.

Hotărârea Judecătoriei Brăila nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Tribunalul Brăila.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum să-ţi recuperezi permisul auto inducându-le judecătorilor dubii referitoare la corectitudinea poliţiştilor

Cum a fost învinsă Poliţia cu propriile arme. Un şofer şi-a recuperat permisul folosindu-se chiar de filmarea agenţilor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Utilizator Adevărul
16.01.2021, 12:27:43

Comentariu considerat abuziv.

om bun
16.01.2021, 13:03:25

ha ha ha ,politistul nu stie aritmetica , asta era bun de hotspatar nu de politist 3+4=8 cam asa socotesc ospatari si politisti ,mai grav este ca nu este unicat mai sunt ca el ,niste nerozi care imbraca o haina a statului prin diferite metode neortodoxe si fac de ras toata politia romana , testat si daca nu trece testul afara din sistem ,sa pazeasca oile .

+4 (4 voturi)
t mihai
16.01.2021, 13:17:11

"De ce a anulat judecătorul amenda" Alo, Dany, nu a anulat judecatorul ci judecatorul a anulat, ai sesizat diferenta ?

+3 (7 voturi)
Maximilian Musat
16.01.2021, 13:33:28

Pai unele din "sporuri" sunt si pentru cuantumul amenzilor pus vitezomanilor sau ghinionistilor. Cert este ca ar trebui sa depisteze persoanele ce au cumparat permise cu sume cuprinse intre 5000 si 8000 euro fara prezentare la examen ,analfabeti fiind!!! Circula persoane ce nu stiu ce reprezinta un marcaj sau indicator,si peste 10000 de permise au "inarmat" persoane cu masini ultrasofisticate.Parca ii vad venind pe unii politicieni zicand "rablele" au comis accidente etc...nu domnilor coruptia din societate si mai ales din randul celor ce sunt platiti din ban public determina sa urce la volan persoane inapte !

+3 (3 voturi)
Modifică Setările