Cum a reuşit un şofer să îşi recupereze permisul pentru că poliţistul a „umflat” viteza din pix

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un şofer lăsat fără permis după ce a fost prins de radar conducând cu 131 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză era de 90 km/h şi-a recuperat dreptul de a conduce pentru că poliţistul a încadrat greşit fapta.

Judecătoria Brăila a pronunţat în 18 decembrie 2020 o primă sentinţă într-un dosar în care un şofer lăsat fără permis pentru viteză a contestat sancţiunea în instanţă. Şoferul a arătat că în 20 decembrie 2019 a fost oprit în trafic, amendat şi lăsat fără permis pentru că a fost prins de radar cu 131 de km/h pe o porţiune de drum pe care limita maximă era de 90 km/h.

Bărbatul a mai arătat în instanţă că „măsura luată de către agentul de poliţie nu este justificată întrucât el nu a circulat cu viteza menţionată, având în vedere şi starea vremii, respectiv ceaţă densă, vizibilitate sub 100 m”. Şoferul s-a mai plâns că în momentul în care i s-a înmânat procesul verbal, documentul era completat la rubrica „obiecţiuni” cu faptul că „nu are obiecţiuni”.

În plus, reclamantul a mai arătat că este o persoană responsabilă, fiind angajat ca şofer, iar locul de muncă este singura lui sursă de venit.

De ce a anulat judecătorul amenda

În urma procesului, Judecătoria Brăila a constatat că faptele pentru care şoferul a fost amendat sunt reale, în sensul că bărbatul a circulat cu 131 km/h. Totuşi, procesul – verbal a fost anulat, judecătorul constatând că poliţistul a încadrat greşit fapta.

Mai exact, poliţistul l-a sancţionat pe şofer pentru că a depăşit cu 50 km/h limita legală de viteză, lucru care nu este real.

„Petentul a depăşit cu 41km/h limita de viteză prevăzută pentru sectorul de drum pe care circula. Cu toate acestea instanţa observă că petentul a fost sancţionat potrivit art. 102 alin 3 lit e din OUG 195/2002, respectiv agentul de poliţie a aplicat sancţiunea prevăzută pentru fapta contravenţională privind depăşirea vitezei cu peste 50km/h, deşi acesta trebuia să aplice sancţiunea prevăzută de art. 102 alin 2 şi art. 108 alin 1 lit d pct 3 din OUG 195/2002”, se arată în sentinţa Judecătoriei Brăila, potrivit căreia eroarea poliţistului atrage nulitatea absolută a procesului-verbal.

Hotărârea Judecătoriei Brăila nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Tribunalul Brăila.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum să-ţi recuperezi permisul auto inducându-le judecătorilor dubii referitoare la corectitudinea poliţiştilor

Cum a fost învinsă Poliţia cu propriile arme. Un şofer şi-a recuperat permisul folosindu-se chiar de filmarea agenţilor

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite