Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cum s-a ajuns de la o joacă de copii la o tentativă de omor. Agresorul, un individ extrem de periculos

1
23 Sep 2021 06:43:54
Autor: Daniel Dancea
Victima a fost înjunghiată în sapte, pe o stradă din Timişoara FOTO Arhivă
Victima a fost înjunghiată în sapte, pe o stradă din Timişoara FOTO Arhivă

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de tentativă de omor în care a fost trimis în judecată un bărbat de 64 de ani acuzat că l-a înjunghiat pe un alt bărbat, care sărise în apărarea unor copii cu care atacatorul a intrat în conflict.

15 ani de închisoare. Aceasta este pedeapsa definitivă pe care a primit-o un bărbat de 66 de ani din Timişoara, recidivist, trimis în judecată pentru tentativă de omor. Dosarul penal a fost deschis în septembrie 2020. Gheorghe Butucel, eliberat condiţonat din închisoare în anul 2019, fiind condamnat la nouă ani şi şase luni de închisoare pentru tentativă de omor.

În 7 septembrie 2020. Butucel stătea lângă un magazin din apropierea blocului în care locuieşte şi consuma bere, când a intrat în conflict cu nişte copii de 5-7 ani, care ar fi aruncat cu pietre după el. Enervat, bărbatul a început să îi alerge pe copii, să îi injure şi să îi ameninţe. Pentru că una dintre fetiţe i-a spus unui vecin că se teme să se ducă acasă din cauza lui Butucel, bărbatul a coborât din bloc şi s-a dus la Butucel pentru a-i cere să îi lase în pace pe copii.

„Între cei doi a izbucnit un conflict verbal, inculpatul reproşându-i persoanei vătămate faptul că intervine în acel conflict în apărarea copiilor, că nu e treaba lui, iar la un moment dat inculpatul a început să-i adreseze înjurii şi expresii jignitoare persoanei vătămate, aceasta, la rândul său, adresându-i injurii inculpatului”, se arată în rechizitoriu.

În tot acest timp, Gheorghe Butucel se îndrepta spre un copac lângă care avea o plasă de rafie, iar victima mergea în urma lui. „În timpul acestui conflict verbal dintre inculpat şi persoana vătămată, la un moment dat inculpatul a scos din plasa de rafie pe care o avea asupra sa o sticlă de bere goală, sticlă cu care a aruncat în asfalt, în direcţia persoanei vătămate, fără însă ca acea sticlă să o lovească. Ulterior, inculpatul a continuat să se deplaseze înspre acel copac, iar persoana vătămată se deplasa în urma inculpatului, timp în care cei doi îşi adresau reciproc injurii.

La un moment dat, după ce inculpatul a ajuns lângă acel copac, a scos din plasa de rafie pe care o avea asupra sa un obiect metalic ascuţit, o sulă metalică ascuţită, confecţionată artizanal, având lungimea de aproximativ 20 de centimetri, moment în care persoana vătămată, care ajunsese în apropierea inculpatului, fiind atenţionat de cei din jur că inculpatul vrea să îl împungă cu acel obiect metalic ascuţit s-a întors cu spatele la inculpat, cu intenţia de a părăsi acel loc şi a abandona astfel conflictul, însă inculpatul i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu acel obiect metalic ascuţit în zona spatelui, înjunghiindu-l”, se mai arată în rechizitoriu.

În urma agresiunii, victima a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale, iar atacatorul a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor.

Fiind recidivist şi ieşit recent din închisoare, unde a ajuns tot pentru tentativă de omor, agresorul a primit 15 ani de închisoare. „Se va avea în vedere, de asemenea, conduita inculpatului după săvârşirea faptei, acesta comportându-se ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat; precum şi aceea că inculpatul nu a recunoscut săvârşirea faptei şi nu a colaborat cu organele judiciare în vederea aflării adevărului, încercând, pe toată durata procesului să determine stabilirea vinovăţiei în sarcina victimei şi nu a sa, motivat de aceea că persoana vătămată i-ar fi distrus inculpatului dantura, aspecte ce nu s-au dovedit din coroborarea probatoriului administrat în cauză.

Se vor reţine şi împrejurările legate de nivelul de educaţie al inculpatului - 10 clase, vârsta acestuia - 64 de ani, starea precară de sănătate, situaţia familială şi socială, fiind necăsătorit, fără un loc de muncă ori o ocupaţie, dar şi aceea că este cunoscut cu mai multe antecedente penale, conform fişei de cazier, acesta săvârşind prezenta faptă în stare de recidivă postexecutorie, fiind liberat la termen din pedeapsa anterioară la data de 23.10.2019 dintr-o pedeapsă rezultantă de 9 ani şi 6 luni închisoare, aplicată inculpatului pentru săvârşirea, printre altele, a trei infracţiuni concurente de tentativă la omor.

Se observă din fişa de cazier judiciar a inculpatului şi aceea că a fost condamnat anterior şi pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală, dar şi pentru o altă tentativă la infracţiunea de omor deosebit de grav, astfel că toate acestea denotă perseverenţa infracţională a inculpatului în săvârşirea de infracţiuni similare, dar şi aceea că este o persoană foarte periculoasă, ce se impune a fi izolată de societate”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş, menţinută de Curtea de Apel. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Drama unei studente la Medicină salvate din ghearele fostului prieten de o colegă curajoasă: „O să muriţi amândouă!“

Politician condamnat pentru tentativă de omor, după patru ani de închisoare: „Cer iertare de la toată lumea”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ludwig
23.09.2021, 09:04:27

Tot banatu-i fruncea!

+9 (9 voturi)
Modifică Setările