Cum s-a redus numărul de decese în rândul copiilor de etnie romă. Rezultatele unui studiu realizat de două cercetătoare române din Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul de mediere sanitară a avut efecte benefice asupra comunităţilor de romi FOTO AP
Programul de mediere sanitară a avut efecte benefice asupra comunităţilor de romi FOTO AP

Două cercetătoare românce din Sudia au realizat un studiu care vizează eficienţa programului de mediere sanitara romă, iniţiat de Romani Criss în anii 2000 şi extins în colaborare cu Ministerul Sănătăţii. Concluzia studiului este că programul a contribuit la creşterea utilizarii serviciilor medicale de asistenţă prenatală şi la scăderea mortalităţii infantile în cadrul comunităţilor de romi incluse în program.

Instruirea şi introducerea unor mediatori sanitari în comunitate pentru a-i informa pe etnicii romi, în special femeile însărcinate, cu privire la serviciile medicale de care pot beneficia. Acesta este, în linii mari, Programul de Mediere Sanitară dedicat comunităţii rome şi iniţiat în anii 2000  de Asociaţia Romani Criss. Simona Bejenariu Tudor o cercetătoare româncă de la Universitatea din Stockholm – Suedia,  şi Andreea Mitruţ de la Universitatea din Gothenburg - Suedia, au realizat un studiu al efectelor pe care l-a avut programul de mediere sanitară romă.

Concluzia studiului realizat de cercetătoarele românce arată că programul a ajutat la accesarea serviciilor medicale de către femeile de etnie romă însărcinate, dar copiii nu s-au născut mai sănătoşi, o cauză putând fi condiţiile de trai. Îmbucurător este, însă, faptul, susţine Simona Bejenariu Tudor, că rata mortalităţii infantile în rândul comunităţii rome a scăzut odată cu implementarea şi derularea Programului de Mediere Sanitară romă. O explicaţie poate fi aceea că odată ce au luat contact cu sistemul medical, mamele de etnie romă au fost încurajate să meargă cu copiii la medic atunci când micuţii se îmbolnăvesc.

„Programul a avut un impact foarte mare asupra accesării serviciilor medicale în perioada prenatală, un lucru esenţial şi extrem de bun. În schimb, nu observăm nicio îmbunătăţire a stării de sănătate la naştere a acestor copii. Încercăm să aflăm dacă sunt cauzate de vizitele medicale care au loc prea târziu, de condiţiile materiale sau de alţi factori. În schimb, foarte îmbucurător este că găsim o scădere a ratei mortalităţii infantile în rândul acestui grup. Cea mai importantă scădere, de aproximativ un punct procentual, s-a datorat reducerii mortaliăţii infantile cauzate de complicaţii perinatale”, a explicat Simona Bejenariu Tudor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite