Cum s-a văzut din România racheta celor de la SpaceX. Mai întâi apare ISS-ul, după care la opt minute şi capsula Dragon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi puţini pot crede acest lucru, capsula Dragon s-a văzut şi de pe teritorul ţării noastre. Elisabeta Petrescu a înregistrat cu o cameră profesionistă momentul în care ISS şi capsula Dragon au trecut deasupra ţării noastre.

O lume întreagă a stat, sâmbătă, cu ochii aţintiţi spre transmisiunile live ale lansării rachetei celor de la SpaceX, cu cei doi astronauţi spre Staţia Spaţioală Internaţională (ISS). Misiunea, realizată de compania lui Elon Musk, împreună cu Boeing, este practic momentul istoric care poate deschide drumul către turismul în spaţiu. Şi pasionaţii de aeronautică, de ştiinţă şi cosmos din România au urmărit evenimentul din Florida. 

Deşi puţini pot crede acest lucru, capsula Dragon s-a văzut şi de pe teritorul ţării noastre. Elisabeta Petrescu, de la Observatorul Astronomic din Bucureşti, a înregistrat cu o cameră profesionistă momentul în care ISS şi capsula Dragon au trecut deasupra ţării noastre.
 

“Ne-am uitat şi noi la vremea din Florida şi eram sigur că racheta va fi lansată pe orbită. Nu mă aşteptam să prin imagini. Din calculul pe care noi îl aveam, ştiam că Dragon va trece deasupra României, pentru puţin timp. La 26 de minute după lansare, s-a văzut o luminiţă de slabă strălucire. În imagini, mai întâi se vede ISS-ul, după care la opt minute apare şi capsula. Cu ochiul liber s-a văzut doar două-trei secunde. Înregistrarea am făcut-o cu o cameră dedicată pentru imagini planetare, iar eu am folosit obiectiv fisheye. Am pus aparatul pe un trepied şi am încercat să prind cât mai mult din cer, pentru că nu ştiam sigur pe unde va trece”, a povestit Elisabeta Petrescu, care s-a apucat de astronomie în urmă cu şapte ani. 

Elisabeta a împărtăşit înregistrarea
 

Imagine indisponibilă

Managerul Biroului European pentru Educţie Spaţială din România, Virgiliu Pop, a organizat un wach-party virtual.
 

“A fost la oră bună pentru România, aşa că am reuşit să strâng, virtual, nişte prieteni, la un wach-party. Ne-am uitat împreună. Comentam pe chat şi în privat despre ce anume se întâmplă. Eram între prieteni şi cunoscuţi. Cu un an înainte l-am cunoscut pe administratorul NASA, pe Elon Musk l-am văzut de la distanţă, în 2016, la Congresul Internaţional de Astronautică de la Guadalajara, tot atunci l-am întâlnit pe astronautul japonez care va fi în următoare capsulă Dragon. Momentul de sâmbătă a însemnat pentru generaţia mea momentul aselenizării pentru generaţia din 1969. A fost o zi istorică”, a afirmat Virgiliu Pop, cercetător la Agenţia Spaţială Română.
 

După lansarea rachetei celor de la SpaceX, pasionaţii de astronautică aşteaptă şi data de 5 iunie, când va avea loc o eclipsă de lună, prin penumbră. Va fi a doua dintre cele patru eclipse de Lună ale acestui an.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite