Cum s-au înmulţit hoţii de apă din Timişoara. „Constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furturile de apă se intensifică în timpul verii FOTO Pixabay
Furturile de apă se intensifică în timpul verii FOTO Pixabay

Aquatim, compania de apă şi canal din judeţul Timiş, a început o amplă operaţiune de verificare a branşamentelor pentru a-i depista pe cei care fură apă.

Potrivit unui comunicat al companiei, verificările au loca ca urmare atât a sesizărilor venite din partea populaţiei, cât şi a neconcordanţelor apărute între cantităţile de apă declarate şi cele reale.

„De-a lungul timpului s-au depistat mai multe cazuri în care unii utilizatori au apelat la metode ilegale, încercând să ocolească contorul societăţii pentru a nu înregistra consumul real de apă potabilă. Dincolo de disconfortul creat altor consumatori din acea reţea, reprezentanţii Aquatim S.A. reamintesc că o asemenea intervenţie constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii”, arată compania de apă şi canal.

Sursa citată arată că efectele furtului de apă realizat prin branşamente ilegale „sunt serioase, şi se văd la nivelul întregii comunităţi, prin modificarea funcţionării corecte a sistemului (supra-solicitarea conductelor, scăderea presiunii în reţea) şi creşterea pierderilor fictive de apă (plata acestor consumuri se face de către ceilalţi consumatori)”.

„În perioadele caniculare, aceste probleme se văd cel mai bine, deoarece consumul de apă este crescut şi din cauza persoanelor care folosesc apa de la reţea pentru udatul grădinilor”, a mai transmis Aquatim.

Potrivit companiei de apă şi canal din Timiş, pentru posesorii de grădini există şi alte soluţii, la îndemână, pe care Aquatim S.A. le recomandă.

„Una e instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie şi folosirea acesteia. O alta e forarea de puţuri de mică adâncime. Ca exemplu, folosind o pompă acţionată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru un metru cub de apă extrasă e de şapte ori mai mic decât costul unui metru cub de apă potabilă”, este sfatul societăţii.

Aquatim atrage atenţia asupra faptului că menţinerea rezervelor de apă potabilă şi a unei presiuni adecvate în reţea sunt esenţiale şi pentru protecţia împotriva incendiilor. „Practicile ilegale şi consumul exagerat pun în pericol întreaga comunitate, pe când printr-un consum raţional şi cinstit, apa va fi acolo când vom avea nevoie de ea, chiar şi pe perioade de secetă”, a mai subliniat compania. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

FOTO Fenomenul furturilor de apă din reţeaua publică în vârf de munte: facturi între 1.000 şi 4.000 de lei, în loc de judecată

Filmul unui jaf de 500.000 de euro. Cum a fost prădat un şef al Fiscului în timp ce se distra în Thailanda

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite