Cum a scăpat în instanţă o firmă de termoficare de amenda primită fiindcă nu a refăcut asfaltul spart pentru o lucrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de termoficare din Timişoara, Colterm, a fost amendată de Primăria Timişoara pentru că nu a refăcut asfaltul spart pentru o lucrare. Judecătorii au anulat, însă, amenda pentru o greşeală din procesul-verbal.

Legea obligă firmele care execută lucrări pe domeniul public, străzi sau trotuare, să readucă terenul la situaţia dinaintea începerii lucrărilor. Cu alte cuvinte, dacă o firmă sparge asfaltul pentru realizarea unei lucrări la reţelele edilitare, este obligată ca la finalizarea lucrării să repare asfaltul în zona în care s-a lucrat.

Pentru că după o lucrare pe bulevardul Take Ionescu, nu a readus terenul la situaţia iniţială, societatea de termoficare a Consiliului Local Timişoara, Colterm, a fost amendată de Primăria Timişoara cu   suma de 2.500 de lei. Colterm a achitat cei 2.500 de lei, dar în acelaşi timp a şi contestat sancţiunea în instanţă, cerând anularea ei pe motiv că în procesul-verbal este menţionat că se poate achita jumătate din amendă în termen de 48 de ore, în timp ce legea prevede că jumătate din cuantumul amenzii poate fi plătită în termen de 15 zile.

Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Timişoara, iar magistraţii de aici au admis cererea, anulând procesul-verbal de contravenţie.

„Agentul constatator avea obligaţia de a menţiona în mod expres această facilitate de a achita jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile. Prin această omisiune s-a produs petentei o vătămare ce nu poate fi înlăturată altfel decât prin anularea procesului-verbal de contravenţie, vătămarea constând în imposibilitatea petentei de a beneficia de prerogativa oferită de lege în sensul achitării a jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal. Acest motiv de nulitate este suficient pentru anularea procesului-verbal de contravenţie, nemaifiind necesar a se analiza temeinicia actului de sancţionare”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara, care nu este definitivă, putând fi contestată cu apel la Tribunalul Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite