Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cum se poate transforma într-o bombă centrala pe lemne. Specialist: „O mare problemă este întreruperea curentului“

4
27 Oct 2015 06:07:44
Autor: Daniel Dancea
Centralele pe lemne pot deveni adevărate bombe dacă nu sunt utilizate corespunzător FOTO Arhivă
Centralele pe lemne pot deveni adevărate bombe dacă nu sunt utilizate corespunzător FOTO Arhivă

Un bărbat din judeţul Timiş a ajuns, recent, la spital cu răni grave după o explozie a centralei de încălzire a locuinţei care funcţiona cu lemne. Specialiştii au prezentat pentru „Adevărul” ce măsuri trebuie luate pentru a preveni un dezastru.

O centrală pe lemne este, teoretic, mult mai sigură din punct de vedere al riscului unei explozii decât o centrală pe gaz. Cazurile de explozie ale unor centrale de încălzire cu lemne sunt însă frecvente, în unele situaţii înregistrându-se chiar decese.

Din acest motiv, pe timp de iarnă utilizatorii centralelor pe lemne trebuie să fie extrem de atenţi.  

„Spaţiile trebuie să fie aerisite, iar materialele folosite la realizarea instalaţiilor trebuie să corespundă tipului de cazan folosit. Orice cazan e prevăzut cu mai multe elemente de siguranţă şi o centrală nu ar trebui să explodeze, dar dacă se întâmplă acest lucru, nu a fost utiliaztă corect sau nu s-a montat corespunzător. Unul dintre motivele pentru care ar putea să explodeze este presiunea în instalaţie. Dacă nu are supape de siguranţă sau nu sunt montate corect, poate să explodeze”, a explicat Mihai Paşca, instalator.

Potrivit acestuia, persoana care asigură montarea centralei trebuie să îi explice exact utilizatorului ce trebuie să facă.

„Cel care foloseşte centrala trebuie să ştie exact ce are de făcut. Marea problemă a centralelor pe lemne este întreruperea curentului. Orice centrală trebuie să fie prevăzută cu o sursă de curent alternativă pentru a nu se supraîncălzi cazanul. Flacăra nu poate fi controlată atât de uşor şi poate să scape de sub control”, a explicat Mihai Paşca, instalator.

În afară de exploziile unor centrale, riscul unor incendii în sezonul rece este foarte ridicat. La fiecare început de iarnă, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, iniţiază campanii de prevenire a incendiilor din cauza neatenţiei sau a nerespectării unor obligaţii în prevenirea incendiilor. Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente, care se pot sfârşi tragic, cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, ISU reaminteşte măsurile obligatorii pe timp de iarnă:  

- sobele vor fi obligatoriu verificate, curăţate, şi reparate de persoane specializate şi autorizate;

- în faţa uşilor sobelor, pardoseala combustibilă va fi protejată cu o tablă cu dimensiunile de 50 x 70 cm, astfel se asigură protecţia faţă de căderea accidentală direct pe podea, a jarului sau lemnelor aprinse;

- focul în sobe va fi supravegheat în permanenţă;

- supravegheaţi permanent jocul copiii;

- evitaţi supraîncălzirea sobelor; - noaptea nu se va încarca soba cu lemne, iar la sobele cu gaze naturale nu se va lasa arzătorul aprins;

- coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate cel puţin o dată pe an;

- coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;

- în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;

- se vor utiliza întrerupătoare, prize sau cabluri electrice fără defecţiuni sau improvizaţii;

- se vor utiliza numai siguranţe omologate în tablourile electrice;

- evitaţi suprasolicitarea instalaţiilor electrice;

- aprinderea focului la aragaz sau în sobele alimentate cu gaze naturale de va face după principiul ”gaz pe flacără”;

- cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat şi se va stinge cu apă;

- verificarea etanşeităţii buteliei de aragaz şi a instalaţiei de alimentare cu gaze se va face cu apă şi săpun; - se vor utiliza pentru încălzirea camerelor de locuit numai aparate electrice omologate;

- pentru mijloacele de încălzire având drept combustibil gazele naturale se va avea în vedere verificarea şi întreţinerea în bună stare de funcţionare a instalaţiei de gaze naturale (conducte, robinete, arzătoare), înlăturându-se orice posibilitate de producere a scăpărilor de gaze;

La exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală:

- montarea şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de încălzire centrală se va face numai de către personal specializat şi autorizat în acest sens;

- la trecerea conductelor instalaţiilor de încălzire prin pereţi sau planşee executate din materiale combustibile, acestea vor fi introduse în tuburi de protecţie şi izolate cu materiale incombustibile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Vasic
27.10.2015, 23:05:46

un ups obisnuit de pc cu acumulator de mașină de 12 v/66amperi montat simplu in locul celui din ups,+ la + si - la -, neapărat să fie de 12 v cel original, vă ține cu 220 v si minimum 7 ore, dacă nu e curent, suficient timp să ardă tot din cazan, tot vă costă maxim 5 mil de lei vechi, da merită.

0 (2 voturi)
Saul Bruckner
28.10.2015, 09:20:06

Depinde si ce consumatori ai. Si problema cu acumulatorii (de UPS sau auto) e ca dupa 2-3-4 ani mor singuri, chiar daca nu intra in functiune. Si atunci omul ori nu stie ca bateria e moarta ori stie dar i-e lene sa dea iar cateva milioane pe una noua. Oricum, exploziile astea de cazane sunt din prostie, valve blocate sau chiar neinstalate.

-1 (1 vot)
in bogus
28.10.2015, 10:03:12

exista acumulatori speciali, "statici", care se folosesc ptr asa ceva. tin si peste 5 ani. cei de masina sint de alta natura. citeva sute de lei la cinci ani nu reprezinta un cap de tara. in plus ups-ul are, in general, indicator de grad de umplere a acumulatorului si alarma daca nu se atinge nivelul de incarcare necesar si ai dreptate cu valvele. valvele si vasele de presiune necorespunzatoare.

Nicolaev Nicoleta
28.10.2015, 21:21:00

Da, am auzit si eu despre ce scrie @in bogus, acumulatorii statici. Ramane sa mai caut. Are dreptate. Eu mi-am luat un avertizor intreurpere curent electric pentru uz profesional pentru centrala pe lemne (dar am inteles ca este utila si celor pe gaz) si mi se pare o idee ok. La proba concreta, la testare, dupa ce l-am primit - alarma sonora este neasteptat de mare, ff foarte puternica. Misto e ca tipul ofera si garantie 5 ani (http://olx.ro/oferta/avertizor-intrerupere-curent-electric-profesional-ID4DKpv.html#f78380da78); pentru 70 de lei, zic eu ca s-a meritat din plin. Cat despre alimentare, ramane sa mai caut.

Modifică Setările