Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Cursuri despre criptomonede, la UVT. Premieră în România. Confondatorul Etherium susţine unul din module

0
26 Jun 2020 10:43:49
Autor: Stefan Both
Eth
Eth

UVT lansează un nou program de studii postuniversitare, în premieră naţională, într-un domeniu de avangardă al aplicaţiilor informatice: Antreprenoriat în Blockchain.

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) lansează un nou program de studii postuniversitare, în premieră naţională, într-un domeniu de vârf al aplicaţiilor informatice: Antreprenoriat în Blockchain. Domeniul ales, dar şi valoarea mentorilor şi a lectorilor care vor susţine disciplinele incluse în cadrul acestui nou program, poziţionează UVT în avangarda universităţilor europene care introduc domeniul Blockchain în aria curriculară şi între preocupările de cercetare avansată pe care le dezvoltă.
 
Domeniul aplicaţiilor informatice de tip Blockchain este considerat, în plan internaţional, drept unul cu cele mai extinse oportunităţi de dezvoltare. Aplicabilitatea sa este în continuă extindere, atât pentru sectorul tranzacţiilor cu criptomonede – tehnologia Blockchain aflându-se la baza generării monedei virtuale Bitcoin, cât şi a altor câteva sute de variante de criptomonede -, dar şi pentru alte domenii cheie, precum medicina sau administraţia.  
 
Cursul se adresează atât celor interesaţi de dezvoltarea unei cariere în domeniul blockchain, cât şi pentru entuziaştii dornici să obţină mai multe informaţii despre o piaţă care a cunoscut în ultima perioadă o dezvoltare explozivă, atât din punct de vedere al cotei de piaţă în cazul criptomonedelor, cât şi din punct de vedere tehnologic şi al potenţialului în diverse domenii industriale. 
 
Cofondator al proiectului Ethereum va ţine un curs
 
Programul postuniversitar „Antreprenoriat în Blockchain” este gestionat de către Facultatea de Matematică şi Informatică din UVT, în cadrul căreia se află un grup de cercetare interdisciplinară în Blockchain şi programare a Criptomonedelor. 
 
Coordonatori ai grupului sunt profesorii Viorel Negru şi Ciprian Pungilă, iar direcţiile curente de cercetare ale grupului includ numeroase aspecte ale calculului de înaltă performanţă în sisteme distribuite de tip blockchain. Noul program de studii postuniversitare beneficiază, pe lângă implicarea universitarilor din cadrul UVT (FMI şi FEAA), de aportul unor specialişti de prestigiu timişoreni, din cadrul  UPT şi UIST, precum şi de invitaţi din ţară şi din Europa, care vor reprezenta, cu siguranţă, argumente convingătoare pentru toţi cei interesaţi de consolidarea cunoştinţelor teoretice şi practice despre tehnologiile Blockchain.
 
Printre mentorii invitaţi, care vor conduce activităţile didactice şi aplicative, se află şi un adevărat „star” internaţional al tranzacţiilor cu criptomonede, antreprenorul Mihai Alisie, cofondator al proiectului Ethereum, al doilea cel mai mare proiect din piaţa criptomonedelor din lume, după Bitcoin. 

 
Anul trecut, Mihai Alisie a fost prezent la UVT, când a conferenţiat în cadrul Workshop-ului Blockchain – Inovaţie şi aplicabilitate în Business. 

UVT, în cercul de elită al universităţilor 
 
Proiectul pe care l-a dezvoltat, Ethereum, avea anul trecut o capitalizare de piaţă de 23 miliarde dolari şi o valoare de circa 215 dolari per monedă. Alături de acesta, vor susţine module de curs şi seminarii, ori activităţi de proiecte aplicative, dascăli şi profesionişti binecunoscuţi, dintre care amintim: viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, managerul Armand Doru Domuţa, antreprenor Restart Energy Timişoara; cercetătorii universitari: Carmen Holotescu (UIST), Valentin Munteanu (UVT), Bogdan Dima (UVT), Ciprian Pungilă (UVT), Răzvan Bogdan (UPT) şi Cristian Cira (UVT). 
 
 „UVT se integrează în cercul de elită al universităţilor care şi-au deschis un domeniu special al studiilor universitare şi cercetării prin programe dedicate tehnologiilor Blockchain. Este un nivel de avangardă al programelor de studii dedicate tehnologiilor de criptare, prin care se deschide o nouă eră digitală, cu aplicabilitate în economia reală. UVT, centrul universitar timişorean şi, bineînţeles, România, se alătură astfel cercului universităţilor de prestigiu şi ţărilor în care se studiază domeniul Blockchain, aşa cum sunt prestigioasele Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi Cornell University, din SUA, sau IT University Copenhaga şi University of Nicosia, din Europa. Pentru cei interesaţi de tehnologiile viitorului, profesionişti din elita domeniilor IT şi a limbajelor avansate de programare, dar mai cu seamă pentru cei care sunt convinşi că învăţarea este o pasiune continuă, UVT este cea mai oportună alegere”, transmite rectorul UVT, Marilen Pirtea.Cursanţii vor fi selectaţi prin examen
 
Programul de studii se va desfăşura pe durata a 12 săptămâni (10 săptămâni de cursuri, 2 săptămâni de pregătire a proiectului final), în sistem modular, fiind organizat în format hibrid (F2F si virtual). 
 
Pentru 2020 – 2021 programul urmează să funcţioneze în format online, prima serie debutând din a doua parte a lunii august. Programul propus presupune activităţi cu o durată de câte două ore în zilele lucrătoare şi de cinci ore în zilele de sâmbătă, cu asistenţă online zilnică a cursanţilor realizată de către mentori. Cursanţii vor fi selectaţi printr-o etapă de admitere în cadrul programului (probă de tip interviu), iar la final vor susţine un examen (proiect practic), evaluat de comisia de finalizare a programului.
 
Înscrierile la acest curs se vor desfăşura în luna iulie. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările