Curtea de Conturi a României, învinsă în instanţă de un angajat sancţionat la cererea unui medic celebru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Timiş şi Curtea de Apel Timişoara au anulat o sancţiune disciplinară aplicată de Curtea de Conturi a României unui auditor care a descoperit nereguli grave la Spitalul Judeţean Timişoara
Tribunalul Timiş şi Curtea de Apel Timişoara au anulat o sancţiune disciplinară aplicată de Curtea de Conturi a României unui auditor care a descoperit nereguli grave la Spitalul Judeţean Timişoara

Curtea de Apel Timişoara a emis sentinţa finală într-un litigiu de muncă în care un auditor al Curţii de Conturi Timiş a contestat o sancţiune primită din partea Curţii de Conturi a României. Auditorul, sancţionat după descoperirea unor nereguli comise de un medic renumit, a obţinut în instanţă anularea sancţiunii disciplinare.

Un control al Curţii de Conturi efectuat la Spitalul Judeţean din Timişoara la începutul anului 2014 a scos la iveală nereguli grave. Pentru o parte dintre neregulile descoperite au fost sesizaţi procurorii, iar pentru o parte dintre probleme s-au dispus măsuri pe care Spitalul Judeţean trebuia să le ducă la îndeplinire. La începutul anului 2015, Florin Popovici, auditorul care a realizat controlul din 2014 a revenit la Spitalul Judeţean Timişoara pentru a verifica modul în care s-au dus la îndeplinire măsurile dispuse în urma controlului din 2014.

Cu această ocazie s-au descoperit nereguli grave la Secţia de Chirurgie Vasculară, condusă de doctorul Mihai Ionac, un celebru medic timişorean, profesor universitar şi fost director al Spitalului Judeţean Timişoara. Florin Popovici, auditorul Curţii de Conturi care a realizat controlul avea să constate, potrivit raportului citat de pressalert.ro, că la secţia condusă de Ionac s-au realizat operaţii estetice în timp ce bolnavii cronici aşteptau intervenţiile chirurgicale pe liste de aşteptare, s-au făcut decontări dubioase sau pacienţii erau trimişi să cumpere medicamente de la o farmacie anume, deşi medicamentele existau în spital.

Acuzaţiile aduse auditorului

Aşa cum „Adevărul” dezvăluia în urmă cu un an, medicul Mihai Ionac i-a reclamat la Curtea de Conturi a României pe auditorul Florin Popovici şi pe şefii direcţi ai acestuia, directorul de la acea vreme al Curţii de Conturi Timiş şi directorul adjunct. În plângerea depusă la Bucureşti, Ionac l-a acuzat pe auditorul Curţii de Conturi că „a încălcat cu bună ştiinţă principiul integrităţii care obligă la corectitudine şi aplicarea întocmai a legislaţiei în vigoare şi a dat dovadă de iresponsabilitate şi rea credinţă”.

În urma reclamaţiei făcute de Ionac, auditorul Florin Popovici şi directorul adjunct, pe care îl cheamă tot Florin Popovici, au fost sancţionaţi cu 10 la sută din salariu, iar directorul de la acea vreme al Curţii de Conturi Timiş, Ionel Ştefan, acum pensionar, a primit avertisment. Cei trei au contestat sancţiunile în instanţă, singurul proces finalizat până acum fiind al auditorului Florin Popovici.

Sancţionat de superiorii săi pentru că a încălcat „în mod repetat obligaţiile de serviciu prin neglijenţă” şi a încălcat „orice alte obligaţii prevăzute de Codul de conduită, de statutul auditorului public extern şi celelalte reglementări interne ale Curţii de Conturi”, Popovici a primit câştig de cauză în instanţă, atât Tribunalul Timiş, cât şi Curtea de Apel Timişoara hotărând că auditorul a fost sancţionat pe nedrept. Sentinţa Curţii de Apel Timişoara, prin care s-a menţinut decizia Tribunalului, nu a fost încă redactată. Sentinţa Tribunalului Timiş arată, însă, motivele pentru care auditorul Florin Popovici a câştigat procesul cu superiorii săi de la Bucureşti.

Decizia instanţei

„Reclamantul şi-a îndeplinit corect atribuţiile încredinţate, dovadă fiind în acest sens şi faptul că, în urma raportului întocmit de către reclamant, concretizat în procesul-verbal de constatare nr.9549/17.02.2015, pârâta în anul 2016 demarează un control, prilej cu care sunt confirmate cele constatate de reclamant ca fiind reale şi pertinente (...). Astfel, raportat la împrejurările în care a fost comisă presupusa abatere disciplinară, de consecinţele acesteia, nu putem vorbi de o vinovăţie din partea reclamantului şi, în mod evident, nici de sanctionarea sa disciplinara”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

Judecătorii au respins şi acuzaţiile referitoare la comportamentul abuziv al auditorului faţă de medicul Ionac. „Maniera de expunere a reclamantului nu este de natura a atrage răspunderea disciplinară a acestuia, prin nota de relatii reclamantul prezintă intrebări punctuale, dând posibilitatea... să-şi expună punctul de vedere, elementele suplimentare venind în lamurirea celor constatate. În concluzie, nu se poate vorbi de o rea-credinţă din partea reclamantului în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu atât mai mult cu cât întreaga acţiune de audit a fost evaluată de către pârâtă (n.r. Curtea de Conturi a României) cu calificativul „foarte bine. Totodată, din inscrisurile depuse la dosar, rezultă ca, in general, reclamantul si-a indeplinit cu brio atributiile de serviciu, avand un comportament adecvat la locul de munca, nefiind anterior sanctionat disciplinar”, se mai arată în decizia Tribunalului Timiş.

Procesul directorilor încă pe rol

Dosarele în care directorul adjunct şi fostul director au contestat sancţiunile sunt în continuare pe rol, judecata fiind întârziată de plimbarea dosarelor între judecătorii Tribunalului Timiş şi ai Curţii de Apel Timişoara, care şi-au declinat competenţa unii în favoarea altora. Extrem de interesant este procesul directorului adjunct al Curţii de Conturi Timiş, Florin Cornel Popovici. Aşa cum „Adevărul” scria încă de anul trecut, în cererea de chemare în judecată, adjunctul de la Timişoara le aduce acuzaţii grave Curţii de Conturi a României. Directorul adjunct al Curţii de Conturi Timiş a mai arătat că dacă era ceva în neregulă cu auditul întocmit de colegul său, şeful Departamentului V din cadrul Curţii de Conturi, Ioan Hurjui, avea posibilitatea să resituie actele de control pentru refacerea verificărilor, lucru care nu s-a întâmplat, Ioan Hurjui fiind în schimb chiar şeful Comisiei de Disciplină care a decis sancţiunile dispuse în acest caz. „Vă rog să observaţi că pârâta înceacă intimidarea propriilor angajaţi, preluând servil şi fără niciun filtru argumentarea subiectivă şi denaturată a domnului Ionac Mihai Edmond”, se arată în documentul depus în instanţă de directorul adjunct al Curţii de Conturi Timiş.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite