Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Dan Şova, iertat pentru că a negat Holocaustul din România: „Este singurul lider politic care a negat Holocaustul şi apoi a recunoscut public că a greşit”

3
28 Jul 2014 11:04:16
Autor: Daniel Dancea
La doi ani de la gafa pe tema Holocaustului, Dan Şova este încă subiect de glume pe această temă FOTO David Muntean/Adevărul
La doi ani de la gafa pe tema Holocaustului, Dan Şova este încă subiect de glume pe această temă FOTO David Muntean/Adevărul

Aflat la Lugoj pentru un concurs pe tema Holocaustului, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, a declarat că în perioada 1990-2004 au fost foarte multe declaraţii de negare a Holocaustului din partea elitei politice, însă Dan Şova este singurul politician care a făcut o astfel de declaraţie, iar apoi şi-a cerut scuze public, recunoscând că a greşit.

Fostul ministru al Transporturilor Dan Şova a declanşat în urmă cu doi ani un adevărat scandal mediatic după ce, în cadrul unei emisiuni televizate, a făcut o declaraţie prin care nega existenţa Holocaustului.Datele istorice arată că la Iaşi au fost omorâţi 24 de cetăţeni români de origine evreiască de soldaţii din armata germană (...) Nu au participat soldaţi români. Este un lucru lămurit istoric”, a fost declaraţia lui Şova, care a scandalizat opinia publică.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, dar şi alte organizaţii au criticat dur afirmaţiile lui Şova, pe numele fostului ministru fiind depusă şi o plângere penală. După gafa comisă, Şova a reacţionat şi şi-a cerut scuze public, arătând că a fost în necunoştinţă de cauză.

„Afirmaţiile pe care le-am făcut, în cadrul unei emisiuni tv, despre Holocaustul din România sunt absolut greşite. Am înţeles imediat acest lucru, mi-am asumat public greşeala şi am retractat, fără rezerve, cele declarate. Sunt un om de carte şi un politician responsabil şi doresc să subliniez, încă o dată, că a fost vorba despre o eroare, nu despre convingeri. O eroare regretabilă cauzată de necunoaşterea temeinică a tragicelor evenimente prin care a trecut poporul evreu în timpul celui de al doilea război mondial.Există manifestări de negare a Holocaustului”, a fost reacţia lui Şova, care a promis ca pe lângă scuze să se implice în acţiuni de păstrare a memoriei Holocaustului.

Gafa pe tema Holocaustului l-a costat pe Şova capital de imagine, glumele la adresa sa ca unul care neagă totul în ciuda evidenţelor făcând şi acum carieră pe internet. Cu toate acestea, după scuzele publice şi acţiunile întreprinse, Şova a fost iertat de Insistutul pentru Studierea Holocaustului din România. Aflat la Lugoj, în cadrul unui concurs national pe tema Holocaustului, directorului Insitutului „Elie Wiesel”, cel care îl criticase initial pe Şova, a declarat că, din punctul său de vedere, cazul „Şova” este închis.

„După 1990 până prin 2004 erau foarte multe mesaje de negare a Holocaustului, inclusive în rândul elitei politice, ajungându-se să se ceară momente de reculegere în Parlament pentru Antonescu. După 2004, situaţia s-a îmbunătăţit, indiferent că vorbim de societatea civilă sau elită politică. Reacţia domnului Dan Şova a fost sancţionată de noi la momentul respectiv printr-un comunicat de presă.

Dan Şova, după mesajul profund negaţionist şi după ce s-a documentat, s-a trezit din noaptea neagră (n.r. declaraţia a fost făcută aproape de miezul nopţii), a recunoscut în mod public că nu a ştiut ce s-a întâmplat, şi-a cerut scuze public şi a retractat tot ce a spus. Pot să spun că este singurul lider politic care a avut o manifestare clară de negare a Holocaustului, iar apoi a recunoscut că a greşit. Până atunci au mai fost oameni politici care niciodată nu au recunoscut. A avut această tărie de a recunoaşte. Din perspectiva Ellie Wiesel, consider că problema a fost rezolvată”
, a declarant Alexandru Florian.

Directorul „Elie Wiesel” a mai declarant că Institutul de Memorie a Holocaustului a derulat chiar un proiect comun cu Ministerul Transporturilor, în perioada în care Dan Şova era fost ministru al Transporturilor. „În luna mai s-au împlinit 70 de ani de la deportarea evreilor din Ardeal. Elie Wiesel a avut nu parteneriat cu Ministerul Transporturilor şi am pus câte o placă comemorativă în fiecare gară din localităţile din care au fost deportaţi evrei”, a mai arătat Alexandru Florian. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Silviu Apostol
28.07.2014, 13:05:39

Sova nu "trebuia" iertat pentru ca si-a recunoscut greseala ! Un om normal poate fi iertat ! Asta este un "robot" politic programat de bolsevici sa emita , cu titlu de adevar absolut , toate aberatiile PSD-ului ! El a "recunoscut" o vina pe care nu si-o insuseste !

0 (2 voturi)
Carmen Florea
28.07.2014, 13:07:37

Ca sa treaca puntea, se imbarliga si cu dracu' ca sa ia in noiembrie DNA si CC,astea au mai ramas sa le dea de pamant.

0 (2 voturi)
gheorghe christian
28.07.2014, 15:48:51

Este inadmisbil ca un tip sters fara vocatie de ministru fara idei sa ocupe un post un cabinetul Ponta numai pe baza de prietenie.Stau si ma crucessc cum un tip care doreste sa devina pesedintele Romaniei poate sa numeasca ministrii in posturi cheie fara discernamint numai pe baza de prietenie.Dan Sova s-a dovrdit o nulitate un mincinoe notoriu in acesti doi ani si jumatate de guvern Ponta.Va mai aduceti aminte cum acest excroc se batea cu pumnul in piept ca pina nu termina autustrada Comarnic-Brsov va sta pe un scaunel permanent linga constructie !!!. Ce mincinos ordinar tot ce a facut in acesti 2 ani a fost sa invete repede lectia "Cum sa-i prostim pe prosti asta e Dan Sova un avocatel cu gura mare Sper ca poporul Roman sa-si dea seama de ce guvern are Ponta si sa nu-l aleaga in noiembrie prsedinte al Romaniei.Sicer de ce mi-e frica e ca romanii au ales intodeauna persoana cameleonica care dupa alegeri si-a dat arama pe fata.Nacar de data asta sa facem o exceptie. Domne ajuta Romania.

0 (2 voturi)
Modifică Setările