Dan Şova, iertat pentru că a negat Holocaustul din România: „Este singurul lider politic care a negat Holocaustul şi apoi a recunoscut public că a greşit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La doi ani de la gafa pe tema Holocaustului, Dan Şova este încă subiect de glume pe această temă FOTO David Muntean/Adevărul
La doi ani de la gafa pe tema Holocaustului, Dan Şova este încă subiect de glume pe această temă FOTO David Muntean/Adevărul

Aflat la Lugoj pentru un concurs pe tema Holocaustului, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, a declarat că în perioada 1990-2004 au fost foarte multe declaraţii de negare a Holocaustului din partea elitei politice, însă Dan Şova este singurul politician care a făcut o astfel de declaraţie, iar apoi şi-a cerut scuze public, recunoscând că a greşit.

Fostul ministru al Transporturilor Dan Şova a declanşat în urmă cu doi ani un adevărat scandal mediatic după ce, în cadrul unei emisiuni televizate, a făcut o declaraţie prin care nega existenţa Holocaustului.Datele istorice arată că la Iaşi au fost omorâţi 24 de cetăţeni români de origine evreiască de soldaţii din armata germană (...) Nu au participat soldaţi români. Este un lucru lămurit istoric”, a fost declaraţia lui Şova, care a scandalizat opinia publică.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, dar şi alte organizaţii au criticat dur afirmaţiile lui Şova, pe numele fostului ministru fiind depusă şi o plângere penală. După gafa comisă, Şova a reacţionat şi şi-a cerut scuze public, arătând că a fost în necunoştinţă de cauză.

„Afirmaţiile pe care le-am făcut, în cadrul unei emisiuni tv, despre Holocaustul din România sunt absolut greşite. Am înţeles imediat acest lucru, mi-am asumat public greşeala şi am retractat, fără rezerve, cele declarate. Sunt un om de carte şi un politician responsabil şi doresc să subliniez, încă o dată, că a fost vorba despre o eroare, nu despre convingeri. O eroare regretabilă cauzată de necunoaşterea temeinică a tragicelor evenimente prin care a trecut poporul evreu în timpul celui de al doilea război mondial.Există manifestări de negare a Holocaustului”, a fost reacţia lui Şova, care a promis ca pe lângă scuze să se implice în acţiuni de păstrare a memoriei Holocaustului.

Gafa pe tema Holocaustului l-a costat pe Şova capital de imagine, glumele la adresa sa ca unul care neagă totul în ciuda evidenţelor făcând şi acum carieră pe internet. Cu toate acestea, după scuzele publice şi acţiunile întreprinse, Şova a fost iertat de Insistutul pentru Studierea Holocaustului din România. Aflat la Lugoj, în cadrul unui concurs national pe tema Holocaustului, directorului Insitutului „Elie Wiesel”, cel care îl criticase initial pe Şova, a declarat că, din punctul său de vedere, cazul „Şova” este închis.

„După 1990 până prin 2004 erau foarte multe mesaje de negare a Holocaustului, inclusive în rândul elitei politice, ajungându-se să se ceară momente de reculegere în Parlament pentru Antonescu. După 2004, situaţia s-a îmbunătăţit, indiferent că vorbim de societatea civilă sau elită politică. Reacţia domnului Dan Şova a fost sancţionată de noi la momentul respectiv printr-un comunicat de presă.

Dan Şova, după mesajul profund negaţionist şi după ce s-a documentat, s-a trezit din noaptea neagră (n.r. declaraţia a fost făcută aproape de miezul nopţii), a recunoscut în mod public că nu a ştiut ce s-a întâmplat, şi-a cerut scuze public şi a retractat tot ce a spus. Pot să spun că este singurul lider politic care a avut o manifestare clară de negare a Holocaustului, iar apoi a recunoscut că a greşit. Până atunci au mai fost oameni politici care niciodată nu au recunoscut. A avut această tărie de a recunoaşte. Din perspectiva Ellie Wiesel, consider că problema a fost rezolvată”
, a declarant Alexandru Florian.

Directorul „Elie Wiesel” a mai declarant că Institutul de Memorie a Holocaustului a derulat chiar un proiect comun cu Ministerul Transporturilor, în perioada în care Dan Şova era fost ministru al Transporturilor. „În luna mai s-au împlinit 70 de ani de la deportarea evreilor din Ardeal. Elie Wiesel a avut nu parteneriat cu Ministerul Transporturilor şi am pus câte o placă comemorativă în fiecare gară din localităţile din care au fost deportaţi evrei”, a mai arătat Alexandru Florian. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite