Timişoara

articolul anterior articolul urmator

De ce a fost achitată o contabilă acuzată că a furat 200.000 de euro din bugetul local: „Am considerat că ajut primăria“

2
16 Jul 2019 18:45:58
Autor: Daniel Dancea
Curtea de Apel Timişoara a pronunţat, la zece ani de la comiterea faptelor, sentinţa finală într-un proces de delapidare de la Primăria Felnac, judeţul Arad FOTO Primăria Felnac
Curtea de Apel Timişoara a pronunţat, la zece ani de la comiterea faptelor, sentinţa finală într-un proces de delapidare de la Primăria Felnac, judeţul Arad FOTO Primăria Felnac

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa finală într-un dosar în care contabilă-şefă dintr-o primărie de comună şi o colegă a acesteia au fost trimise în judecată fiind acuzate că au furat din bugetul local peste 200.000 de euro.

Fosta contabilă-şefă a Primăriei Felnac, judeţul Arad, Dorina Stanciu, a fost achitată definitiv într-un dosar de delapidare în care a fost acuzată că a furat din bugetul comunei peste 900.000 de lei. În acelaşi dosar, Dorina Stanciu a fost, însă, condamnată la un an şi două luni de închisoare pentru falsificarea unor documente. De asemenea, în acelaşi dosar, o altă funcţionară a Primăriei Felnac, Felicia Drănici, a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare, fiind acuzată că şi-a însuşit aproape 130.000 de lei din banii primăriei.

Cele două funcţionare au fost trimise în judecată în 2013. Prin rechizitoriu, Dorina Stanciu a fost acuzată că „în calitate de calitate de funcţionar public – inspector superior cu atribuţii de contabil şef în cadrul Primăriei Felnac, în perioada 07.02.2008 – 20.12.2011  şi-a  însuşit  din gestiune suma de 914.665 de lei”. Concret, susţineau procurorii, Dorina Stanciu a transferat cei peste 900.000 de lei în conturile a două firme la care este asociat şi administrator, folosind ulterior banii în interes personal. Procurorii au mai arătat că pentru a justifica transferurile de bani, fosta contabilă a Primăriei Felnac a falsificat 36 de ordine de plată, menţionând în documente lucrări sau aciziţii de bunuri fictive.

La rândul său, Felicia Drănici, autorizată să ridice bani cash de la Trezorerie a fost acuzată că şi-a însuşit, în mai multe tranşe, suma totală de 129.653 de lei din banii comunei. Cu ocazia procesului,  Felicia Drănici a recunoscut acuzaţiile şi a achitat prejudiciul, cerând să fie judecată în procedură simplificată. Astfel, funcţionara a primti doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

„Am considerat că ajut primăria”

În ceea ce o priveşte pe fosta contabilă-şefă a Primăriei Felnac, în faza anchetei aceasta nu a dat declaraţii, iar cu ocazia procesului nu a recunoscut comiterea faptei. În faţa instanţei, la Tribunalul Arad, Dorina Stanciu a declarat că nu a delapidat bugetul local, banii transferaţi în contul firmelor sale fiind, de fapt, un fel de restituire a unor împrumuturi acordate de societăţi primăriei. Femeia a declarat în faţa instanţei că ea a ajutat, de fapt, Primăria Felnac făcând plăţi  în conturile comunei cu scopul de a regla soldul în registrul de casă.

Contabila a arătat că ea depunea bani în conturile Primăriei, spre exemplu cu titlu de participare la licitaţie, procedând ulterior la ridicarea banilor pe care îi depusese anterior. Dorina Stanciu a arătat că  toată lumea ştia că ea alimentează conturile Primăriei cu banii firmelor sale si nu a considerat că face nimic ilegal prin faptul că vira din conturile societăţilor sale sume de bani, respectiv le depunea în numerar pentru ca apoi să şi le ia înapoi prin virament, pentru a regla conturile.

Fosta contabilă a Primăriei Felnac a mai declarat în faţa instanţei că totul a pornit de la faptul că „primarul, în loc să  vireze încasările primăriei  la trezorerie pentru a închide execuţia făcea cu acestea plăti direct furnizorilor”. „Practic, amestecam afacerile firmei mele cu ale primăriei. Mie nu mi-a spus nimeni că nu ar fi în regulă ceea ce fac eu, am considerat că ajut primăria si pe mine ca si contabil pentru că am reusit să închid  executia”, a declarat Dorina Stanciu, care a mai spus, referitor la facturile pentru plata unor lucrări fictive, că  „a considerat ca nu e important ceea ce  scrie, ci contează suma ce i se  restituie”.

Judecătorii de la Tribunalul Arad nu au fost convinşi de apărarea Dorinei Stanciu, arătând că „susţinerile inculpatei, în sensul că banii pe care i-a  încasat  prin virament în conturile societăţilor sale proveneau din sursele de bani depuse de aceasta cu titlu de garanţii,  participare la licitaţii, nu numai că sunt nereale dar sunt si ilegale”. Astfel, Tribunalul Arad a condamnat-o pe Dorina Stanciu la trei ani de închisoare pentru delapidare şi fals.

Achitată pentru delapidare în apel

La Curtea de Apel Timişoara, judecătorii au declarat-o nevinovată pe Dorina Stanciu în privinţa delapidării, reţinând doar comiterea infracţiunilor de fals intellectual şi uz de fals, pentru care a fost condamnată la un an şi două luni de închisoare cu suspendare. Practic, în baza unor expertize contabile, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au decis că fosta contabilă a Primăriei Felnac nu se face vinovată de delapidare, existând probe că primăria a încasat de la firmele contabilei bani, fără ca societăţile să aibă vreo obligaţie de plată. 

„Conform concluziilor raportului de expertiză efectuat în cauză, a rezultat că încasările nu au la bază documente justificative din care să rezulte obligaţiile celor două persoane juridice faţă de Unitatea Administrativ Teritorială Felnac, cu excepţia sumelor din deciziile de impunere emise în anul 2009 şi care au fost compensate în anul 2012”, se arată în decizia Curţii de Apel Timişoara, potrivit căreia în cazul contabilei-şefe de la Primăria Felnac nu s-a constatat niciun prejudiciu.

Urmarea vătămătoare presupune prejudicierea persoanei juridice prin crearea unui prejudiciu efectiv ( damnum emergens ) sau prin privarea de la realizarea unui eventual beneficiu ( lucrum cessans ). În situaţia în care gestionarul nu a cauzat un prejudiciu efectiv unităţii la care îşi desfăşura activitatea, nu se va reţine în sarcina lui infracţiunea de delapidare”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

bios
16.07.2019, 19:10:58

Suntem in Romania. ...hotii sunt achitatai, infractorii sunt cocolositi ! Cine mai are urme de cinstesi corectitudine trebuie sa isi ia bocceaua si sa fuga unde vede cu ochii ! Bineinteles ca justitia si guvernul lucreaza doar in directia asta !

Carmen Florea
16.07.2019, 20:53:03

... de fapt SPALAU niste SUME de bani cu primarul, o mosmondeau de la unu' la altul ca sa-si piarda urma banii dubiosi, adica contabila cu firma nu reclama venitul la fisc, ci il invartea pe deal si pe vale pana vrajea fiscul ca are venit 100 lei ... S-apoi e un fel incompatibilitate administrator la firma si contabil unde? la primarie, la taxele prostimii, pe care le descanta si nimereau in conturile hoatei, pt ca ceea ce facea se numeste escrocherie, de aia prima a intors banii furati, a doua insa avea spate acoperit: ibovnicu' de primar ... Aici sunt taxele celor care chiar muncesc, nu se cracesc pe birou cu primarii ...