De ce l-au trimis judecătorii la închisoare pe tatăl care şi-a bătut fiica de 8 ani: „A ignorat cu cinism dreptul minorei de a creşte într-un mediu familial sănătos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul” a prezentat cazul cumplit al unei fete de 8 ani torturate de tatăl său pentru că a întârziat la masă. Atât instanţa de fond, cât şi cea de apel l-au condamnat pe bărbat la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare. Prin sentinţa de condamnare a bărbatului, judecătorii l-au „desfiinţat” pe bărbat.

Un bărbat din Tirol, judeţul Caraş – Severin a fost condamnat definitiv, în dată de 3 octombrie 2018, la patru ani şi jumătate de închisoare pentru că, în decembrie 2013, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, şi-a torturat fiica pentru că a întârziat la masă. Prin sentinţa de condamnare la închisoare, bărbatul a fost obligat să îi achite fiicei sale, acum în vârstă de 13 ani, daune morale în valoare de 75.000 de euro. În motivarea sentinţei, judecătorul a reţinut cinismul cu care tatăl, după ce i-a fracturat şoldul fiicei sale, a supus-o unor chinuri greu de imaginat.  

„Ceea ce inculpatul a ignorat, chiar cu cinism, îl reprezintă tocmai dreptul minorei de a creşte într-un mediu familial sănătos si armonios, dreptul la sănătate, integritate fizica si morală. De asemenea, inculpatul a dat dovadă de indiferenţă faţă de consecinţele faptelor asupra întregii vieţi a persoanei vătămate, care este un copil cu personalitate în formare, iar derularea evenimentelor la care a fost supusă creează un risc real ca acestea să producă sechele permanente asupra psihicului minorei, frustrări, automarginalizări, autoflagelare, precum distorsionarea întregului sistem de valori morale şi cele care privesc viaţa de familie, astfel spus compromiterea echilibrului psihic şi mintal al acesteia”, au arătat judecătorii.

Magistraţii au arătat că prin comportamentul său, bărbatul a dat dovadă de o periculozitate deosebită. Judecătorii au mai subliniat că pedeapsa aplicată bărbatului trebuie să fie una exemplificativă, mai ales în contextul în care violenţa domestică a luat amploare. „Nu se poate face abstracţie de contextul actual şi de amploarea pe care au înregistrat-o faptele de agresiune îndreptate împotriva minorilor, agresiuni deosebit de periculoase ce produc urmări de o mare gravitate, acest gen de infracţiuni generând un sentiment de dezaprobare din partea societăţii civile, care resimte necesitatea unei reacţii adecvate împotriva făptuitorilor, pe măsura tulburărilor pe care le produc în mediul social, corespunzător gradului de pericol creat prin săvârşirea lor”, au mai arătat judecătorii.

Judecătorii au aplicat pedeapsa de patru ani şi jumătate de închisoare cu executare astfel încât ea să contribuie atât la reeducarea tatălui agresiv cât şi a altor persoane care, „văzând constrângerea la care este supus acesta, sunt puse în situaţia de a reflecta asupra propriei lor comportări viitoare şi de a se abţine de la săvârşirea de infracţiuni”.

„Este demn de remarcat că inculpatul nu a manifestat regret în faţa instanţei de judecată faţă de infracţiunile comise. Din piesele dosarului, nu a rezultat că inculpatul a conştientizat propriile acţiuni şi gravitatea infracţiunii pentru care este judecat, lipsind exersarea asumării responsabilităţii pentru propriile fapte, aspect în raport de care nu se impune acordarea din partea instanţei a clemenţei ce caracterizează modalităţile de executare fără privare de libertate, cu atât mai mult cu cât cuantumul pedepsei rezultante aplicate nu permite o altă individualizare a modalităţii de executare”, se mai arată în sentinţa pronunţată de Judecătoria Reşiţa şi rămasă definitivă la Curtea de Apel Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite