Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Derapaj al lui Nicolae Robu, fostul primar din Timişoara, la adresa a trei intelectuali renumiţi: „Nulităţile şi lichele ahtiate după bani şi-atât”

8
22 Jun 2021 17:05:08
Autor: Stefan Both
Nicolae Robu
Nicolae Robu

Nicolae Robu, fostul primar al Timişoarei, i-a jignit pe scriitorii şi profesori universitari Vasile Popovici, Marcel Tolcea şi Daniel Vighi. Robu a scris despre cei trei intelectuali că sunt “nulităţi” şi “lichele ahtiate după bani”.

Nicolae Robu îşi continuă răfuielile cu actual primar al Timişoarei, Dominic Fritz. Într-o postare lungă pe Facebook, Robu spune despre Fritz că este “un simplu pion al unor grupuri de interese, nicidecum primar” şi că acesta a făcut praf în Timişoara, în doar opt luni decând a câştigat alegerile locale. 
 
“Timişoara a ocupat, cât am fost eu Primar, locul I pe ţară la tot ce este important! Totul a fost calm, frumos, în oraş -doar lucrările, schimbările, se derulau în forţă! An de an am fost: oraşul cu cea mai ridicată calitate a vieţii din România, oraşul cel mai dinamic din România, oraşul cu cele mai multe investiţii străine, etc. Noi am câştigat competiţia pentru titlul de capitală culturală europeană, nu altcineva! Aţi venit dumneavoastră, un neica nimeni şi aţi decretat că nimic nu este în regulă aici! Tot ce-aţi făcut, de 8 luni, a fost să vă promovaţi clientela de incompetenţi şi jegmănitori peste tot, ca un cancer! Şi să scurgeţi banii noştri către cei ce v-au sprijinit să ajungeţi primar!”, a scris Robu, care a expus apoi istoricul proictului Timişoara Capitală Culturală Europeană.
“În 16 Septembrie 2016, a avut loc finala! Contrar aşteptărilor celor care acum fac parte din şleahtă, iar atunci spuneau public că ei nu se implică pt că este o cauză dinainte pierdută, Timişoara a câştigat. A câştigat cu mine ca primar, cu viceprimarul Dan Diaconu participant nemijlocit în numele meu la elaborarea şi susţinerea proiectului şi cu Simona Neumann coordonator în elaborarea, pregătirea pentru susţinere şi susţinerea proiectului în faţa juriului. Ei bine, acei oameni, neimplicaţi, ba mai mult, cârcotaşi, cât a fost de lucru şi de asumat răspunderi, vor acum, când trebuie puşi în joc bani mulţi, să o înlăture pe Simona Neumann şi să acapareze ei Asociaţia”, a mai scris Robu.
 
Într-un final, fostul primar i-a numit pe Ştefan Popa Popa’s, Cristian Rudic, Ada Hausvater, Balazs Attila, Ioan Gârboni, Mircea Mihăeş, Adriana Babeţi, Silviu Oravitzan “oameni de cultură, în acelaşi timp / sau manageri culturali excepţionali”, dar a jignit alţi trei profesori universitari, membri ai societăţii civice din Timişoara. Robu i-a numit “nulităţi” pe diplomatul Vasile Popovici, fost ambasador al României în Portugalia şi Maroc, şi pe scriitorii Marcel Tolcea, Daniel Vighi. Robu a mai spus despre ei că sunt “lichele ahtiate după bani şi-atât!”.

 
Mai mulţi intelectuali timişoreni s-au solidarizat cu universitarii Marcel Tolcea, Daniel Vighi şi Vasile Popovici. Printre ei şi doi dintre cei lăudaţi de Robu, scriitorii Adriana Babeţi şi Mircea Mihăieş.
 
 “Colegii şi prietenii mei de o viaţă - Vasile Popovici, Marcel Tolcea, Daniel Vighi - sunt trei intelectuali de marcă ai României, trei scriitori reputaţi, trei profesori universitari care se bucură de prestigiu. Şi, dincolo de toate aceste calităţi recunoscute în ţară şi străinătate, ei sunt trei din cele mai vii, mai eficiente prezenţe ale spiritului civic timişorean. Protestez, domnule Nicolae Robu, împotriva modului difamatoriu, total nedrept şi inacceptabil, în care v-aţi referit public la ei”, a transmis scriitoarea Adriana Babeţi.
 
“Protestez cu vehemenţă împotriva calificativelor infamante ale fostului primar al Timişoarei, Nicolae Robu, la adresa a trei eminenţi scriitori şi profesori universitari din Timişoara, Vasile Popovici, Marcel Tolcea şi Daniel Vighi. Într-un acces de furie necontrolat, dl. Robu îi descrie drept „nulităţi” şi „persoane ahtiate după bani”. E intolerabil ca diferenţele de viziune politică să ducă la o asemenea orbire, iar calităţile evidente ale celor menţionaţi, recunoscute de o ţară întreagă, să fie terfelite într-o astfel de manieră”, susţine Mircea Mihăieş.
 
“Insultele omenilor vrednici de dispreţ, gen Vadim Tudor, nu m-au atins şi nu mă ating. Am avut parte de ele din plin şi le-am considerat mereu complimente indirecte. Azi bietul Nicolae Robu ne tratează, pe Marcel Tolcea, pe Daniel Vighi şi pe mine, drept „nulităţi”, „lichele” şi „ahtiaţi după bani”. În gura lui, prieten al lui Nasleu şi al interlopilor, cuvintele nulitate şi lichea sună a laudă. Pe mine unul m-ar fi jignit peste măsură să aud de bine. Ideea însă că aş fi „ahtiat după bani” mi se pare totuşi ciudată. Am mai auzit-o în presa aservită. În viaţa mea nu am cerut şi nu am luat un leu de la nimeni în afara salariului pentru care am muncit până am căzut din picioare. Nu am prezentat niciodată un singur proiect spre finanţare publică, nu am de gând să prezint şi nu am vizat niciodată poziţii obţinute fără concurs sau fără argumentele profesionale. „Ahtiat după bani”? Când, unde, cum în viaţa asta de când mă ştiu?! O spun nu pentru a corecta ce spune un biet rătăcit, ci pentru informarea celor care nu mă cunosc deloc”, a scris Vasile Popovici pe Facebook.

Marcel Tolcea a postat o fotografie în care scrie: “Je suis nulitate”. 

 
Şi scriitorul Daniel Vighi a reacţionat pe Facebook.

“Constat cu un abia reţinut sentiment de compătimire dar şi de irepresibilă enervare că fostul primar Nicolae Robu, rector, profesor etc, etc nu se poate despărţi de sine, de obsesiile şi măreţiile de mucava ale unor funcţii trecătoare şi jigneşte gros pe cei care nu l-au mai vrut. Nu ştiu de ce i s-a pus pata, cum se spune, pe Marcel Tolcea, pe Vasile Popovici, pe subsemnatul. Dar noi niciodată nu l-am fi putut da jos din jilţul puterii. Stimate domnule fost primar Nicolae Robu, au fost mii de voturi care v-au alungat de pe tron. Asta este adevărul, probabil că acestor oameni le-o fi fost ruşine, aşa cum ne-a fost şi nouă, de semenii noştri din alte oraşe ale ţării din cauza mirobolantelor dumneavoastră kitschuri, de la palmieri la trotuare zebră, de la proiecte cu fântâni muzicale pe Bega la tot soiul de alte trăznăi care ne făceau de ruşine peste tot. Adaugaţi aici, rogu-vă, insuportabila domniei voastre părere super-pozitivă despre tot ceea ce aţi făcut şi aţi dres la primărie. Nu pot să nu mă abţin să vă recomand o lectură despre paranoia puterii într-un roman capodoperă care se numeşte Eu, supremul şi are un autor sud-american pe nume Augusto Roa Bastos, vi-l recomand să-l citiţi, aveţi acum timp suficient, poate veţi pricepe ceva despre nebunia puterii care pe unii îi bântuie şi după ce au pierdut-o, un caz, la urma urmei, aproape tragic, dacă n-ar fi de râs, aşa cum au fost palmierii aceia la umbra cărora nişte tineri au aşezat, vă aduceţi aminte, domnule fost primar? un monumental maimuţoi simpatic din plastic. Aşadar, lectură plăcută, picioarele în ligheanul cu apă şi eventual excursii în natură, aceasta ne suportă pe toţi cu multă generozitate”, a scris Vighi.

“Este cât se poate de trist că fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, îi numeşte pe trei dintre cei mai distinşi intelectuali şi scriitori ai oraşului ”nulităţile Vasile Popovici, Marcel Tolcea, Daniel Vighi, lichele ahtiate după bani”. Neadevăruri exprimate în limbaj foarte jos. Mă alătur celor care au protestat împotriva unei astfel de atitudini”, a transmis şi Mircea Cărtărescu.
 
“Am spus candva ca, pentru mine, Timisoara este cel mai frumos cuvant din limba romana. Raii si famenii nu-l pot desfigura. Dar incearca sa-l manjeasca, sa-l terfeleasca. Unul dintre acesti netrebnici este fostul primar Nicolae Robu. Pentru ca numai un netrebnic poate profera infamii si insanitati precum acelea rostite de ipochimen impotriva unor distinsi intelectuaii si respectati militanti ai societatii civile, prietenii mei de suflet, de idei si de valori Vasile Popovici, Marcel Tolcea si Daniel Vighi. Ei sunt pe verticala. Nicolae Robu si altii ejusdem farinae sunt pe o penibila si malodoranta panta”, a comentat Vladimir Tismăneanu.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Amar
22.06.2021, 17:25:56

„Nulităţile şi lichele ahtiate după bani şi-atât” I-auzi, tu de exemplu dupa ce ai fost (si esti) ahtiat?!

+4 (6 voturi)
Ionel Marcu
22.06.2021, 17:55:58

Știu timișorenii mai bine, de asta i-au tras un 52%-22% lui Lae Robu la alegeri, echivalent unui 5-2 în fotbal. Ciocu` mic, Lae, nu fii țață!

-1 (13 voturi)
Ludwig
22.06.2021, 17:28:01

Robule, nu ti-e rusine? Pai in mandatele tale tot centrul timisoarei cu vile de epoca au ajuns sa fie luate cu ajutorul mafiei din primarie de clanul de rromi Carpaci, adica indivizi cu palarii de cowboy si dinti de aur asezonati cu mustati lungi pornografice. Apoi pirandele cu salbe de aur la gat si fuste crete....Asta au ajuns vilele marilor industriasi interbelici. Asa ca putina decenta nu ar strica, mai Robu!

+10 (10 voturi)
Sebastian D.
22.06.2021, 18:12:20

Sincer, daca i s-ar face un control amanuntit, l-ar interna. Sufera rau de tot Robu, dar a depasit linia de caraghios si a ajuns undeva la nivelul de internare si medicamente. Nu stiu ce tot locul 1 viseaza, chiar recent era un articol ce arata exact cum de la mai multi angajati in IT in Timisoara fata de Cluj, in ultimii 10 ani s-a inversat total situatia. (de la 1.8x la cam 0.7x).

+7 (7 voturi)
GebeleiziS
22.06.2021, 19:22:11

Timisoara e un oras frumusel. Insa are potential enorm datorita pozitionarii. Insa ... a avut doar hoti si idioti primari. Ca Lae numa' normal la cap nu e.

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările