Destinul unui om al străzii din Ungaria, care a ajuns „pion“ al mafiei imobiliare timişorene: declarat mort înainte de sentinţa finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barabas Pal (foto medalion) a devenit, cu acte false, proprietar al unui teren extrem de valoros din Timişoara. Pe fundal, blocul contruit de Italrom pe terenul respectiv FOTO Adevărul
Barabas Pal (foto medalion) a devenit, cu acte false, proprietar al unui teren extrem de valoros din Timişoara. Pe fundal, blocul contruit de Italrom pe terenul respectiv FOTO Adevărul

Unul din personajele-cheie din dosarul în care a fost condamnat naşul mafiei imobiliare din Timişoara, Ionelaş Cârpaci, a fost Barabas Pal. Om al străzii în Ungaria, a fost folosit ca „pion” într-o afacere cu acte false, pentru care a şi fost arestat o perioadă de timp. Înainte de pronunţarea sentinţei finale, judecătorii au fost înştiinţaţi că Barabas Pal este mort.

Unul din cele mai mari scandaluri imobiliare din Timişoara avea să izbucnească în luna februarie a anului 2008, când milionarul sirian Jabri Tabrizi a fost la un pas de a cumpăra un teren de la Ionelaş Cârpaci, naşul mafiei imobiliare din Timişoara. Înainte de încheierea tranzacţiei, Jabri a constatat din propriile verificări că terenul pe care Ionelaş Cârpaci vrea să i-l vândă prin intermediari este, de fapt, al Primăriei Timişoara, fiind furat din patrimoniul municipalităţii cu acte false.

Jabri susţine că s-a dus la procurori pentru organizarea unui flagrant, dar acesta a eşuat. Chiar şi aşa, falsul a fost descoperit, iar verificările efectuate la Primăria Timişoara şi la Cadastru aveau să scoată la iveală că prin aceeaşi metodă Ionelaş a mai vândut un teren de pe strda Gheorghe Asachi firmei Italrom, care a construit pe terenul respectiv un bloc.

Falsul moştenitor

În urma anchetelor jurnalistice, procurorii au fost nevoiţi să înceapă o anchetă penală. Astfel s-a constituit un complex dosar penal, iar cercetările au scos la iveală că Ionelaş Cârpaci s-a folosit de „pioni“ care acceptau să figureze ca intermediari în tranzacţiile imobiliare. În cazul terenului de pe strada Gheorghe Asachi, în care înşelăciunea a reuşit, intermediari au fost folosiţi Crăciun Cârpaci, un bărbat cu handicap din Gătaia, şi Barabas Pal, un om al străzii din Ungaria.

Francisc Kelemen, considerat „creierul“ operaţiunilor cu acte false, a povestit cum s-au plăsmuit pas cu pas documentele, cum a fost găsit „pionul“ mafiei tocmai în Ungaria şi cum s-au încheiat tranzacţiile. În faţa judecătorului, Kelemen a declarat că ideea falsurilor a început în 2006, când Ionelaş i-a prezentat situaţia terenurilor de pe Gheorghe Asachi, unde aveau câte o parcelă Ionelaş, Italrom şi Primăria Timişoara.

Kelemen a mai spus că Ionelaş i-a mărturisit că parcela primăriei poate fi obţinută în baza unor dispoziţii  de retrocedare falsificate după o dispoziţie legală. „Sandner m-a întrebat dacă nu ştiu pe cineva în Ungaria, care să falsifice astfel de acte astfel încât să existe un moştenitor care să poată vinde. Derulând afaceri în Ungaria, eu îl cunoşteam pe un maghiar pe nume Balogh Zsolt, care îmi propusese mai demult o afacere cu motociclete cu acte problematice“, a povestit Kelemen, la proces. 

Bogătaş sărac lipit

Francisc Kelemen a mai declarat că a luat legătura cu Balogh Zsolt, iar acesta a acceptat să falsifice documentele prin care proprietar pe terenul Primăriei Timişoara devenea Barabas Pal, un om al străzii din Ungaria. Preţul falsurilor: 30.000 de euro, plătiţi de Ionelaş şi împărţiţi de Kelemen şi Balogh Zsolt. După ce au intrat în posesia dispoziţiei de retrocedare falsificate pe numele lui Barabas Pal, escrocii au trecut la intabularea terenului pe numele maghiarului.

Cu terenul pe numele lui Barabas Pal, s-a pus la cale vânzarea suprafeţei către Crăciun Cârpaci, un bărbat cu handicap din Gătaia, controlat de Ionelaş Cârpaci. Kelemen a mai declarat în proces că tranzacţia din dosarul de pe strada Gheorghe Asachi, dintre Barabas Pal şi Crăciun Cârpaci, s-a realizat la notarul Teodora Noţingher. Cu aceeaşi ocazie, Kelemen a spus că tranzacţia s-a realizat doar pe hârtie, Barabas Pal neprimind niciun ban pentru terenul vândut. Omul străzii din Ungaria ar fi fost răsplătit, însă, pentru implicarea sa, de către cetăţeanul maghiar Balogh Zsolt, care l-a şi racolat în afacere.

Mort înainte de sentinţă

După ce procurorii au pus cap la cap tot acest puzzle, maghiarul folosit ca „pion“ de mafia imobiliară a fost arestat de judecătorii de la Timişoara, alături de Ionelaş Cârpaci şi Francisc Kelemen. Pe toată perioada detenţiei, Barabas a cerut să fie eliberat invocând motive de sănătate. În privinţa implicării sale, în afacerile cu acte false, Barabas Pal a spus că tranzacţia a fost fictivă, neîncasând preţul terenului.

„Mi s-a explicat prin traducătoare despre ce este vorba. Am văzut că e vorba de nişte nume de persoane sau de străzi, nu mi-am dat seama exact, dar am semnat liniştit pentru că ştiam că sunt în faţa unui notar public“, a spus Barabas în cadrul procesului. În martie 2012, Barabas Pal a fost eliberat din arest şi a plecat în Ungaria, dar nu s-a mai prezentat la proces, fiind reprezentat de o avocată din oficiu.

În ultima parte a procesului de pe fond, susţinut la Curtea de Apel Timişoara, avocata îl reprezenta pe Barabas Pal fără a şti dacă acesta mai trăieşte sau nu. Judecătorii l-au condamnat la începutul acestui an pe Barabas Pal la 5 ani şi 8 luni de închisoare. Săptămâna trecută, înainte de pronunţarea sentinţei finale, judecătorii Curţii Supreme au primit confirmarea din partea autorităţilor maghiare că Barabas Pal a murit. Condiţiile în care a murit Barabas Pal nu sunt cunoscute. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite