EXCLUSIV Dezvăluiri despre viaţa mitropolitului Nicolae Corneanu: „Nu voi folosi fotografia aceea cât sunteţi în viaţă”. A venit momentul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalista Ramona Băluţescu îşi va lansa cartea „Banatul lui. Ecumenism ratat?”, chiar în ziua în care se încheie perioada de doliu pentru mitropolitul Nicolae Corneanu.

Joi se încheie doliul de 40 de zile purtat de credincioşi pentru Nicolae Corneanu, cel care a condus Mitropolia Banatului timp de 52 de ani. Este ziua în care la Timişoara va veni Preafericitul Daniel, pentru a ţine o liturghie şi un parastas la Catedrala ortodoxă din centrul oraşului. Acesta va analiza apoi, la Mitropolie, CV-urile candidaţilor la succesiune.
 

Este însă şi ziua în care jurnalista Ramona Băluţescu îşi va lansa cartea „«Cazul Corneanu». Banatul lui. Ecumenism ratat?”, o culegere de texte pe care le-a scris despre mitropolit de-a lungul anilor. 
 

Redăm o poveste inedită scrisă de Ramona Bălulescu, care apare în volum, şi care spune multe despre spiritul lui Nicolae Corneanu. 


Prietena pe patul de spital


Jurnalista l-a cunoscut pe Înalt Prea Sfinţitul în anul 2007. Totul a pornit de la o prietenă de-a ei, care, având o problemă medicală, a ajuns la Ginecologie, în Timişoara. 


„Era singură aici, părinţii ei locuind într-un alt judeţ. Era credincioasă, era ortodoxă. Era în spital, cu o zi înainte de operaţie, când m-a sunat, disperată. Mi-a spus că un preot ortodox a trecut prin salonul lor, să ofere rugăciuni, şi că a întrebat-o de ce e acolo. După ce i-a spus, el a întrebat-o dacă e măritată. Cum i s-a răspuns negativ, acela i-a spus că e păcătoasă, şi a întrebat-o cum se gândeşte să facă un copil, nefiind măritată. De parcă a doua zi după operaţie ar fi vrut să iasă pe stradă şi să rezolve… facerea unui copil”, îşi începe povestea Ramona Băluţescu, jurnalistă la oradeapress.ro.


Aflată în faţa unei încercări deosebite pentru viaţa ei, exact un preot care să o facă păcătoasă nu-i lipsea prietenei ei. “Plângea la telefon, îmi spunea că, după ce a plecat preotul, şi celelalte femei din salon îi spuneau că e păcătoasă, îmi era frică să nu fugă din spital sau să-şi ia viaţa…”, continuă jurnalista.

Află că acel preot ortodox care îşi făcea veacul prin spital mai încurcase şi altă lume pe-acolo. 

“Am sărit pe bicicletă şi am plecat prin ploaia mocănească până la ceea ce noi numim Maternitatea Bega. Cum am intrat, am dat de o namilă de preot la gâtul căruia am sărit, explicând că nu e firesc ca un bolnav să aibă nevoie de consiliere anti-suicid atunci când pleacă un preot de lângă el. Mă simţeam ca un hamster care urlă la o mâţă. Omul nu avea alte mâncărimi decât „cine mi-a spus” şi îmi explica, ce e drept, pe un ton decent, aberaţii din lumea talibană. Văzând că nu am cu cine să discut, am spus că n-are sens dialogul nostru şi că mă voi duce la superiorul lui, la mitropolit”, scrie Ramona Băluţescu.
 

image

Jurnalista Ramona Băluţescu
 

Spera ca lucrurile să decurgă bine cu operaţia prietenei ei. A mai dat câteva telefoane în ziua aceea, printre care şi profesorului Munteanu, şeful clinicii, spunând că trebuie făcut ceva “cu indivizii ăştia, care tulbură mai mult decât să ajute”. 

S-a dus la Mitropolie să se plângă

A întrebat cunoscuţi preoţi dacă mitropolitul o va primi pentru problema asta. I s-a spus că da. Nu îl cunoştea personal. 

“M-am dus frumos la Mitropolie, a doua zi, unde nu intrasem, cred, niciodată până atunci, pentru că mă ferisem să scriu despre culte, necredincioasă fiind. Dar acum ardea… Am ajuns în faţa mitropolitului, i-am văzut faţa blajină şi l-am privit în ochi. I-am spus că aş vrea să-mi acorde un minut între patru ochi, înainte de a-i prezenta speţa, şi i-a făcut semn preotului să meargă într-o încăpere alăturată. M-am aşezat aproape de mitropolit, acolo unde îmi arătase, şi i-am spus, privindu-l adânc în ochi, că eu nu sunt credincioasă, dar că am venit pentru o fată care este, şi cred că ar fi bine să nu-şi piardă credinţa, dacă tot poate să o aibă, din cauza unui preot de-al lui care nu-şi face bine treaba… I-am povestit toată tărăşenia. Mi-a spus încet, rar, trist, că am dreptate. Şi că preotul acela are o problemă la pastoraţie şi că o să-l cheme să-l mustre şi să-l îndrume”, povesteşte jurnalista.

De răspunsul dat de mitropolitului Nicolae Corneanu nu se aştepta. „Dar, până atunci, dacă sunteţi de acord, aş veni eu la spital să vorbesc cu prietena dumneavoastră, şi să o încurajez. Doar vă rog să reveniţi peste două ore, când îmi termin programul de audienţe, şi mergem împreună, cu maşina mea – mai am pe cineva de vizitat şi la Judeţean”... Pur şi simplu mă uluia propunerea lui, mă cucerise instantaneu”, mai scrie Băluţescu.

Cu ÎPS Nicolae în vizită la spital

Pleacă cu Înaltul şi cu şoferul său la spital. “Îl privesc pe omul acesta bătrân şi bolnav, care conduce ortodoxia din Banat, cum a ieşit din confortul casei lui pentru a repara greşeala cuiva de sub el, pentru a mângâia şi a da speranţă. Admirabil om! Urcă încet, chinuit – pe atunci nu îi ştiam bolile, încercările, durerile fizice. În calea noastră, personalul spitalului, pacienţi, aparţinători îi deschid drumul şi îl întâmpină zâmbind luminos, cerându-i binecuvântarea. Mă simt cumva stânjenită să fiu cu acest om, să-l fi adus pe acest om… Mă mişcă bucuria şi respectul cu care îl privesc oamenii pe mitropolitul Corneanu... O văd pe prietena mea, în pat, adormită, merg în stânga ei, mitropolitul în dreapta, o hâţân uşor până deschide ochii. Şi urmează una dintre cele mai neobişnuite prezentări pe care le-am făcut în viaţa mea: „Dana, uite, domnul e mitropolitul Banatului!”.

image

ÎPS Nicolae Corneanu FOTO R.Băluţescu
 

Dana i-a povestit prietenei sale mai târziu că atunci când a deschis ochii, a văzut un preot şi şi-a zis că moare… 

“Ştiam că Înaltul nu a făcut lucrul acela pentru publicitate sau pentru a impresiona. Chiar dacă era prima zi când am stat de vorbă cu el, se vedea că nu e omul gesturilor „de dragul presei”. Aşa că l-am rugat ceva, încă de pe drumul spre spital. I-am spus că nu ştiu cât de conştientă va fi Dana de ce va curge în jurul ei şi că îl rog să mă lase să fac o poză pentru ea, ca amintire. Nu mi-a cerut asta dar, pentru că nu mă cunoştea (deşi probabil şi el începuse deja să o facă), pentru a nu mă crede în goană pentru vreun articol, i-am promis, fără să îmi ceară: „Nu voi folosi fotografia aceea cât sunteţi în viaţă”.

Din păcate, a venit timpul să poată folosi poza, pentru că Nicolae Corneanu i-a permis să o facă:

image
image

Lansarea volumului va avea loc în foaierul Filarmonicii Banatul, unde vor vorbi scriitorul Marcel Tolcea, Ovidiu Nicolae Teodorescu, protopop greco-catolic de Timişoara, Lorena Vlad, preşedintele Asociaţiei Pro Philarmonia şi Ioan Gârboni, managerul Filarmonicii Banatul. Evenimentul este programat la ora 18.00.

Citiţi şi:

FOTO EXCLUSIV Slujba şi pomana de la ora 12, pentru mitropolitul Nicolae, în cripta de sub altarul Catedralei

FOTO Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, a fost condus pe ultimul drum

„Testamentul“ lui Nicolae Corneanu: mesaj pentru preoţii care au turnat la Securitate şi „talibanii“-ortodocşi

A murit IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului
 

FOTO Timişorenii îşi iau rămas bun, în Catedrală, de la Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului

Nicolae Corneanu va fi înmormântat în cripta din Catedrală. Începe lupta pentru Mitropolia Banatului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite