Timişoara

articolul anterior articolul urmator

DNA face noi verificări la Primăria Timişoara în dosarul afacerii „112”

0
24 Jul 2015 09:12:06
Autor: Daniel Dancea
La ultimele percheziţii, din aprilie, procurorii au ridicat 40 de saci cu mii de documente FOTO Arhivă
La ultimele percheziţii, din aprilie, procurorii au ridicat 40 de saci cu mii de documente FOTO Arhivă

Procurorii structurii centrale a DNA fac noi verificări la Primăria Timişoara în dosarul care vizează vânzarea locuinţelor în baza legii 112. La ultimele descinderi de la primărie, după 15 ore de percheziţii, procurorii au ridicat mii de documente.

Primăria Timişoara este din nou în atenţia procurorilor anticorupţie, care au descins la primărie pentru noi verificări în dosarul privind vânzarea locuinţelor în baza Legii 112. Potrivit pressalert.ro, percheziţiile de acum vizează ridicarea contractelor de închiriere care au stat la baza contractelor de vânzare-cumpărare.

Potrivit aceleiaşi surse, primarul Nicolae Robu nu a oferit detalii despre percheziţii. Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari a spus că percheziţiile nu îl vizează. „Au venit iar de la Poliţie. Nu sunt chemat eu în discuţie. Sunt cei de la Patrimoniu”, a spus Cojocari.

Dosarul în care procurorii DNA au descins la primărie vizează modul în care s-au vândut sute de locuinţe, la preţuri mici, unor persoane care nu aveau dreptul să cumpere. Totul a început în 1995, când a fost aprobată legea 112, care permitea vânzarea locuinţelor naţionalizate de comunişti şi aflate în proprietatea Statului către chiriaşii care le ocupau. Legea prevede clar că apartamentele pot fi vândute „numai chiriaşilor care, având un contract de închiriere valabil încheiat, ocupau apartamentele la data intrării în vigoare a legii”. Cu toate acestea, Primăria Timişoara a vândut apartamente şi persoanelor care au încheiat contracte de închiriere mult după intrarea în vigoare a legii. Printre beneficiari ar fi şi procurorul-şef al DNA Timişoara şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Vasile Bâc, care au cumpărat locuinţe de la Primăria Timişoara în baza legii 112.

Pentru a se putea vinde locuinţele persoanelor care nu erau chiriaşe la momentul intrării în vigoare a legii, comisia de aplicare a Legii 112 a emis o notă prin care se face derogare de la lege, invocându-se faptul că „există precedent”. Printre cei care au semnat nota respectivă se află fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, Vasile Tărciatu, Liviu Barbu, dar şi fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu, Nicuşor Miuţ. Printre cei care au beneficiat de locuinţe cumpărate în baza acestei derogări sunt magistraţi şi poliţişti, iar potrivit unor surse din primărie printre beneficiari s-ar afla chiar şi un senator de Timiş. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările