DOCUMENT Cum a ajuns o comună din Timiş principala opţiune a Companiei Naţionale de Investiţii pentru construirea unei săli polivalente de 16.000 de locuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disputa dintre Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş în privinţa terenului pe care ar urma să fie construită sala polivalentă de 16.000 de locuri de la Timişoara este pe punctul de a fi tranşată. Într-un răspuns formulat la solicitarea „Adevărul”, Compania Naţională de Investiţii arată că terenul propus de CJ Timiş îndeplineşte condiţiile cerute.

Amplasamentul sălii polivalente de 16.000 de locuri ce ar urma să fie construită de Compania Naţională de Investiţii, la Timişoara, a făcut obiectul unor dispute aprinse între PSD şi PNL. Primarul  Primarul Timişoarei, Nicolae Robu (PNL), şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş , Călin Dobra, (PSD) şi-au adus acuzaţii grave pe acest subiect, fiecare dintre şefii celor două instituţii dorind ca sala să se facă în „ograda” sa. Astfel, în timp ce Primăria Timişoara propune construirea sălii polivalente lângă stadionul Dan Păltinişanu, Consiliul Judeţean Timiş propune construirea sălii la Giroc, comună aflată lângă Timişoara.

Pe fondul acestui conflict, ziarul „Adevărul” i-a solicitat Companiei Naţionale de Investiţii încă din luna aprilie a acestui an un punct de vedere cu privire la amplasamentul sălii polivalente de 16.000 de locuri. În solicitarea transmisă CNI am solicitat să ni se comunice: care este opţiunea CNI pentru amplasarea sălii polivalente, care sunt argumentele variantei pentru care optează CNI şi când este estimată începerea şi terminarea lucrărilor? 

Într-un răspuns transmis la aproape opt luni de la data formulării cererii, Compania Naţională de Investiţii arată că Primăria Timişoara i-a transmis Companiei Naţionale de Investiţii, în iulie 2015, o cerere de construire a Sălii Polivalente de 16.000 de locuri, la Timişoara, propunând şi un amplasament care are, însă, probleme juridice. „În urma analizei documentaţiei transmise (extrase de carte funciară) s-au constatat diverse incompatibilităţi de natură juridică sau inadvertenţe de natură cadastrală, care fac obiectul unor acţiuni de clarificare şi soluţionare. Promovarea investiţiei pe unul dintre aceste amplasamente se va putea realiza după soluţionarea acestor probleme privind amplasamentele puse la dispoziţie de către Beneficiar”, se arată în răspunsul CNI.

Potrivit aceluiaşi document, transmis de Compania Naţională de Investiţii la solicitarea „Adevărul”, înainte ca Primăria Timişoara să trimită propunerea de amplasament pentru construirea sălii, mai exact în ianuarie 2015, Consiliul Judeţean Timiş ar fi trimis Companiei Naţionale de Investiţii o solicitare de a include în subprogramul săli de sport şi proiectul de construire a unei Săli Polivalente de 16.000 de locuri în judeţul Timiş. 

Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş în ianuarie 2015, susţine că solicitarea a fost una generică, prin care se cerea atât construirea sălii polivalente, cât şi a stadionului. Titu Bojin a declarat că nu s-a propus un amplasament. Mai mult decât atât actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş a declarat într-un interviu pentru Opinia Timişoarei că amplasamentul pentru sala polivalentă de la Giroc a fost propus de Consiliul Judeţean, la solicitarea CNI, abia în urma problemelor cu terenul propus de Primăria Timişoara. „Adevărul” i-a solicitat Consiliului Judeţean documentul prin care CNI i-a cerut Consiliului Judeţean un teren pentru construirea sălii polivalente, dar acesta nu a fost comunicat, reprezentanţii CJ Timiş invocând că documentul trebuie solicitat de la CNI.  

În răspunsul transmis la solicitarea „Adevărul”, Compania Naţională de Investiţii nu arată, însă, că i-a solicitat Consiliului Judeţean o propunere de amplasament ca urmare a problemelor cu terenul primăriei. CNI susţine că de la CJ Timiş s-a trimis în ianuarie 2015 o propunere de amplasament, care îndeplineşte şi condiţiile pentru demararea investiţiei. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Călin Dobra, susţine că şi dacă nu s-ar fi propus un amplasament în ianuarie 2015, acesta putea fi propus ulterior. 

Consiliul Judeţean Timiş a transmis către CNI în data de 09.01.2015 solicitarea de includere în cadrul subprogramului Săli de sport a obiectivului de investiţii Sală polivalentă de 16.000 de locuri şi a propus ca şi locaţie amplasamentul situate în comuna Giroc, Calea Timişoarei, nr. 55, aflat în domeniul public al judeţului Timiş şi administrarea Consiliului Judeţean Timiş”, se mai arată în adresa CNI.

Potrivit Companiei Naţionale de Investiţii, pentru ca sala polivalentă să fie gata până în 2021, aceasta ar trebui construită pe terenul de la Giroc, propus de Consiliul Judeţean. „Amplasamentul propus de Consiliul Judeţean Timiş îndeplineşte condiţiile din punct de vedere juridic, fapt ce asigură încadrarea în termenul de realizare a investiţiei, respectiv până în 2021. Odată stabilit amplasamentul, CNI va demara procedura de achiziţie pentru elaborarea studiului de prefezabilitate şi a celui de fezabilitate pentru stabilirea indicatorilor tehnico-economici. Durata de execuţie pentru obiectivul de investiţii va putea fi cunoscută după aprobarea indicatorilor thnico-economici şi contractarea lucrărilor de execuţie”, se mai arată în răspunsul CNI. 

Deşi CNI susţine că nu sunt probleme juridice cu terenul de la Giroc, într-o şedinţă din urmă cu câteva luni, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a propus un proiect de demolare a unor construcţii de pe terenul de la Giroc, în vederea construirii sălii polivalente. Preşedintele Consiliului Judeţean susţine că şi fără demolarea acelor construcţii terenul îndeplineşte condiţiile, terenul de aproximativ cinci hectare necesar construirii sălii polivalente fiind liber de sarcini. „Cinci hectare jumătate cât are nevoie CNI-ul îndeplinesc condiţiile. Noi am pus la dispoziţie un teren mai mare, de 10 hectare, care nu a fost dezmembrat, dar pentru suprafaţa cerută de CNI sunt îndeplinite condiţiile”, a declarat Călin Dobra. 


Răspuns transmis de Compania Naţională de Investiţii la solicitarea „Adevărul”

Nicolae Robu: „Soluţia Giroc este una mafiotă”

image

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, susţine că nu acceptă construirea sălii polivalente la Giroc, susţinând că modul în care a ajuns în discuţie terenul de la Giroc, unde este un primar PSD, ar trebui anchetat de procurori. „Suntem în faţa unor falsuri grosolane, ilegalităţi încadrabile la penal şi eu voi demonstra dacă aceşti indivizi se încăpăţânează să facă atâta rău Timişoarei. Este o minciună ordinară că ar fi cerut CJ Timiş să se facă sală polivalentă în ianuarie 2015. A auzit cineva pe cineva de la Consiliul Judeţean vorbind despre o astfel de solicitare? Dacă ar fi fost aşa nu ar fi spus nimeni că au făcut demersuri pe lângă CNI. Pe de altă parte, eu pot demonstra toată corespondenţa mea cu CNI. Se minte şi s-a făcut un fals. Altminteri, decizia privind locaţia nu este încă luată şi nici nu are importanţă când a apărut o iniţiativă sau alta. Presupunând că locaţiile propuse de Primăria Timişoara pentru sala polivalentă nu ar fi fost corespunzătoare, nu era normal ca CNI să vină cu o adresă şi să spună: nu aveţi şi o altă locaţie pe raza Municipiului Timişoara”, a decalarat primarul Nicolae Robu.

Acesta a declarat că „soluţia Giroc e una mafiotă”, iar dacă se va opta pentru Giroc, Timişoara va avea o sală polivalentă construită cu bani de la bugetul local, prin accesarea unui credit. „Eu nu pot lăsa Timişoara mai prejos de Cluj, de Iaşi, de Craiova, de Braşov, de Oradea, de Ploieşti şi câte oraşe să mai enumăr? Timişoara trebuie să aibă o sală polivalentă, nu Girocul pe motiv că acolo au interese imobiliare PSD-iştii”, a declarat Nicolae Robu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite