Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei, un biciclist convins. „Bordurile înalte, această problemă atât de stupidă. Trebuie să scăpăm de ele“

9
14 Oct 2020 14:52:48
Autor: Stefan Both
Dominic Fritz pe bicicletă FOTO Facebook/Dominic Fritz
Dominic Fritz pe bicicletă FOTO Facebook/Dominic Fritz

Pentru Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei, bicicleta este doar un mijloc de transport economic, sănătos şi ecologic.

Dominic Fritz, primarul ales al Timişoarei, este singurul edil-şef de oraş mare din România care se deplasează exclusiv bicicleta. 

Dominic nu are maşină personală, ci se foloseşte de o bicicletă fabricată în Germania, marca Pegasus, care l-a costat, în jur de 500 de euro. 

Neamţul aduce un aer proaspăt în rândul politicienilor români, obişnuiţi cu maşina de lux la scară, ca atare nici nu trebuie să ne mirăm că infrastructura velo de la noi este la pământ. Pentru Dominic Fritz, bicicleta este doar un mijloc de transport economic, sănătos şi ecologic.
 
„Nu consider bicicleta ca hobby. Pentru mine, bicicleta este un mijloc de transport, în ultimii 15 ani a fost mijlocul de transport cel mai practic pentru mine. Nu costă bani, decât prima investiţie. Primul lucru ce mi-am cumpărat din primul meu salar, în 2009, a fost bicicleta pe care o am încă astăzi. 

A fost o investiţie foarte bună. Nu am avut cheltuieli decât pentru câte o mică reparaţie. Mă ţine şi în formă, am şi timp să mă gândesc un pic în timp ce pedalez, în plus mă deplasez şi cel mai rapid. Ştiu exact cum şi când o să ajung de la A la B. Când merg cu taxi niciodată nu ştiu cum o să fie în trafic. E şi ecologic, nu deranjez pe nimeni, nu fac zgomot, nu poluez”, a declarat Dominic Fritz. 
 
Trebuie să rezolve conflictele din trafic
 
Singura problemă - infrastructura din Timişoara nu e cea mai bună, iar bicicleta nu este cel mai sigur mijloc de transport. Primarului nu trebuie ca bicicliştii să-i povestească despre problemele existente. Le cunoaşte din propria experienţă. 
 
„Timişoara ar trebuie să ofere tot ce trebuie pentru a încuraja oamenii să folosească bicicleta. E un oraş perfect pentru biciclete. E plat, nu avem dealuri, are şi o mărime OK. Timişoara ar putea să fie oraşul cel mai prietenos cu bicicliştii din România. Avem mai multe provocări. Avem conflicte în trafic între biciclişti şi pietoni, acolo unde pistele sunt desenate pe trotuar, avem conflicte în trafic între biciclişti şi şoferi, aşa că acestea trebuiesc rezolvate printr-o infrastructură bună”, a mai spus Fritz.

Sursa Facebook Dominic Fritz 

Bordurile - o problemă "atât de stupidă”
 
Printre cele mai deranjante probleme ale bicicliştilor din Timişoara este că aceştia trebuie să trească peste obstacolele formate din borduri înalte. Dominic Fritz se loveşte de ele zilnic.
 
„Mă deranjează foarte mult aceste borduri înalte. Este o problemă atât de stupidă. Nu poţi să mergi cu o viteză constantă pentru că tot vin borduri înalte sau semi-înalte, care nu au ce căuta acolo, şi nu împiedică doar bicicliştii, ci şi persoanele care folosesc un scaun rulant, mamele cu cărucior...Trebuie neapărat să scăpăm de aceste borduri. Avem nevoie de conectivitate. Uneori mergi pe trotuar, apoi trebuie să treci pe carosabil, şi nicicum nu e bine. Trebuie să rezolvăm siguranţa, confortul şi conectivitatea”, a mai spus noul primar al Timişoarei. 

Sursa Facebook Dominic Fritz

Se caută specialişti noi pentru primărie
 
În urma alegerilor de la sfârşitul lunii septembrie, din echipa lui Dominic Fritz a intrat în Consiliul Local şi Ana Munteanu, fostul coordonator al Verde pentru Biciclete. Speranţele sunt cu atât mai mari că lucrurile se vor schimba în bine.
 
„Dincolo de Consiliul Local, care e doar partea legislativă, deliberativă a politicilor publice în oraş, avem nevoie de expertiză şi în primărie. Cu siguranţă, prin restructurările pe care o să le fac, vom aduce expertiză specifică pentru biciclete şi în primărie”, a încheiat Dominic Fritz. Germanul susţine că se va folosi însă şi de maşina de la primărie, pentru deplasările în interes de serviciu, dar va încerca, dacă nu plouă, ca drumul de acasă la birou şi înapoi să meargă tot bicicleta.


Sursa Facebook Dominic Fritz 

Dominic Fritz aşteaptă încă numirea oficială în funcţie. Există o procedură legală, mandatul trebuie validat de judecătorie, iar apoi prefectul trebuie să stabilească, în cinci zile, o dată. 
 
Vă mai recomandăm:
 
„Bicicliştii răi“ au ajuns la conducerea Timişoarei. Promit sfârşitul epocii bordurilor de pe pistele de biciclete
 

O nouă premieră la Timişoara. Un spaniol a intrat în Consiliul Local şi va face echipă cu germanul Dominic Fritz

Primarul român din Germania, în oglindă cu neamţul ales la Timişoara. „Au spus şi despre mine că sunt neomarxist”

VIDEO Vocea fabuloasă a noului primar al Timişoarei. Dominic Fritz îl bate pe Nicolae Robu şi la cântat

VIDEO Dominic Fritz, primarul german al Timişoarei: Un oraş european a ales un primar european

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Pop Max
14.10.2020, 15:12:32

Păi la Cimișoara oricum ai numai două variante: cu bițigla sau cu căruța. În altă ordine de idei, încă mai aștept o sancțiune pentru individul ăsta care a organizat un miting politic neautorizat, cu nerespectarea regulilor de distanțare, în plină pandemie. Mi-aș dori ca presa să urmărească acest subiect cu aceeași acribie cu care urmărește parastasele sau pelerinajele organizate de BOR, nu să aplaude tîmp dilemele ciclisto-borduristice ale acestui neamț pripășit pe-aici.

-3 (15 voturi)
dumitru bogdan
14.10.2020, 15:53:42

S a romanizat. Începe mandatul cu schimbarea bordurilor. Ca un adevărat Videanu. Motivul este USR ist, plimbatul cu bicicleta.

-1 (13 voturi)
Marian Petrescu
14.10.2020, 16:19:59

Copiaza modelul german nu pe Videanu..omul a spus ca vrea sa scape de borduri nu sa le schimbe tocmai ca biciclisti sa nu mai intampine probleme..daca face piste pentru biciclisti trebuie sa scape de borduri nu doar sa traga linie.

+4 (10 voturi)
Un cititor
14.10.2020, 15:55:33

De unde sa luam cate un Fritz, sau cate un Boc pt fiecare judet ? Ar merge treaba mai repede.

0 (12 voturi)
petre ion
14.10.2020, 16:16:28

A si-nceput cultul personalitatii...avem al doilea biciclist al tarii.Trotineta electrica n-are? Sa nu se supere primul...

-1 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările