Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Dominic Fritz propune o dublare a tarifelor pentru căldură: „Calea populistă nu rezolvă nimic”

5
25 Oct 2021 10:52:31
Autor: Daniel Dancea
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, în sediul de campanie pentru alegerile locale din 2020 FOTO Facebook/USR PLUS
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, în sediul de campanie pentru alegerile locale din 2020 FOTO Facebook/USR PLUS

Primarul Timişoarei Dominic Fritz propune o dublare a preţului de facturare al gigacaloriei pentru abonaţii Colterm. Potrivit calculelor făcute de Colterm, tarifele ar trebui triplate, dar „având în vedere impactul pe care o asemenea măsură îl va avea”, Dominic Fritz propune „doar” o dublare.

Consiliul de Administraţie al Colterm a propus o triplare a preţului pentru căldura în sistem centralizat. Primarul Dominic Fritz a anunţat luni dimineaţa că va propune Consiliului Local o dublare a tarifului, 214 lei, la 429 de lei/MWh (497 lei/gigacalorie). O parte din preţul de producţie va fi suportat de Primăria Timişoara, sub formă de subvenţie, dar o parte rămâne neacoperită, primăria acordând deja subvenţia la valoarea maximă permisă de lege.

„Având în vedere impactul pe care o asemenea măsură (n.r. de triplare a tarifelor) îl va avea asupra timişorenilor, voi propune Consiliului Local să limiteze această propunere a Colterm la o dublare a tarifului.

Sunt absolut conştient că nici aceasta nu este o decizie populară, dar mi-o asum ca o parte a unei soluţii necesare şi responsabile în situaţia de faţă”, a transmis Dominic Fritz, în ziua în care este aşteptată oprirea gazului pentru Colterm de către E.On. 

Primarul Timişoarei a arătat care sunt argumentele pentru care se impune dublarea tarifelor la căldură:

1. Nicio companie nu poate supravieţui dacă este forţată să vândă la un preţ mai mic decât o costă să producă. Este baza economiei de piaţă.

2. Solidaritatea timişorenilor, prin subvenţionarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege (subvenţia fiind plafonată), ci şi de realitatea matematică. Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toţi banii din bugetul local la Colterm pentru subvenţie, tot nu ar ajunge să acopere preţul gazului.

3. Soluţia din trecut pentru a acoperi diferenţa între tarif şi cost real, folosită la preţuri de producţie mult mai mici decât azi, a fost să facă datorii la furnizor. Pentru că nu a vrut să acopere factura nici din bugetul local, nici din tariful pentru populaţie, fosta administraţie ne-a lăsat peste 70 milioane datorii la E.On şi încă 230 milioane de datorii la alţi furnizori şi la stat.

De asemenea, a cumpărat şi certificatele CO2 din 2019 cu un credit pe care trebuie să-l stingem în acest an. Nu doar că trebuie să plătim aceste datorii acum, ci trebuie să facem şi plata în avans şi nu mai putem rostogoli costurile termoficării la nesfârşit în viitor.

4. Discursul PNL spune că eu îmi doresc să creştem tariful ca să plătim amenda pe care Colterm a primit-o pentru că nu a mai avut bani să cumpere suficiente certificate CO2. O adevărată aberaţie şi o lipsă onestitate faţă de timişoreni. Amenda la care face referire PNL este momentan suspendată de instanţă. Costurile de producţie calculate de Colterm, care au dus la majorarea tarifului, nu includ nici amenda nici datoriile istorice.

5. Suntem în pline negocieri, iar pentru a putea negocia mai departe cu furnizorii de gaze naturale şi cărbune avem nevoie să demonstrăm predictibilitate financiară, fapt care în toţi anii trecuţi a fost ignorat cu desăvârşire. Majorarea tarifului arată că vrem să rezolvăm criza pe baza unor cifre reale care vor îmbunătăţi cash-flow-ul la Colterm. Calea populistă - ”nu majorăm tarifele!” - nu rezolvă nimic şi nu aduce furnizorii la masă.

6. Este în continuare o realitate matematică care se aplică la nivelul întregii ţări: costurile pentru termoficare nu vor putea fi niciunde în România suportate doar de populaţie şi de bugetele locale, sumele fiind mult prea mari. Sper să avem în cel mai scurt timp un Guvern plin cu care să putem discuta.

7. Ştiu că şi o dublare a tarifului va depăşi posibilităţile financiare pentru mulţi timişoreni. Am încredere că Legea consumatorului vulnerabil va atenua din efectele acestei decizii şi sper că viitorul guvern va lua măsuri suplimentare pentru populaţie.

8. Deciziile populare menite să peticească problemele pe termen scurt, rareori sunt cele responsabile, cu efecte benefice pe termen lung. Eu trebuie să aleg calea responsabilă. Şi nu pot să fiu decât sincer cu timişorenii: va urma o iarnă foarte grea pentru Timişoara şi pentru România. Încercăm din răsputeri să ţinem termoficarea în picioare, chiar şi într-un sistem de avarie. Împreună cu echipa mea vom face tot ce ţine de noi pentru binele tuturor timişorenilor, indiferent dacă sunt sau nu racordaţi la Colterm.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

ion ion
25.10.2021, 11:47:38

Deci, ce-s-a schimbat de acum 30 de ani din era Ceausescu???? -caldura iarna nu -pretul la gaze, benzina, electricitate a explodat -invatamantul e la pamant -sanatatea e la pamant -5 mil de tineri plecati din tara -130 miliarde datorie

-5 (9 voturi)
Sebastian D.
25.10.2021, 15:39:00

Romanii au exact ce au votat de 30 ani: comunisti. S-a trait pe datorii acoperite cu alte datorii. Sa ne fie bine azi, ca maine e problema altcuiva...

+7 (7 voturi)
Adrian Foangӑ
25.10.2021, 12:07:30

Politcienii astia din "noul val" sunt priceputi. La orice problema, ei au solutia la indemana: scumpim!

-15 (19 voturi)
imacandi
25.10.2021, 14:28:03

poate ar trebui sa s euite si in alte zone cand e vb de taxare suplimentara.impozit mai mare pe proprietati,pe cei care detin mai multe masini pe familie,sa mareasca taxele de parcare.era mai ok triplarea ,ca oricum cei avuti,privati sau bugetari de lux,au de unde plati,cei vulnerabili au legea lor dedicatya.Subventionarea din bugetul public inseamna ca vor primi ajutor indirect si cei cu venituri mari ceea ce nu e corect

Diana Owens
25.10.2021, 16:43:45

Un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum.

Modifică Setările