Timişoara

articolul anterior articolul urmator

După zece ani de Irlanda, a decis să revină în ţară, pentru o carieră fabuloasă în tehnologie. „Şansa mea a fost să mă întorc în România”

6
1 Dec 2020 12:28:01
Autor: Stefan Both
Vali Mureşan s-a realizat în România
Vali Mureşan s-a realizat în România

După un deceniu petrecut la Dublin, în Irlanda, Valentin Mureşan a decis să se întoarcă în Timişoara natală. Avea să facă cea mai bună alegere, spune el.

Valentin Mureşan este un personaj binecunoscut în Timişoara. De săptămâna trecută a intrat în rândul consilierilor personali ai primarului Dominic Fritz. Este un inovator, a co-fondat startup-uri IT care au creat concepte şi softuri revoluţionare. Este şi directorul Intel România.
 
După terminarea studiilor la Universitatea Politehnică din Timişoara, a plecat la doctorat în Irlanda şi a rămas acolo timp de zece ani. 

A predat la Universitatea din Dublin şi a lucrat în cercetare. În Irlanda a fondat Movidius, un startup de procesoare şi softuri pentru tehnologii inteligente, pentru telefoane, drone şi smartcity. Avea să să se întoarcă în Timişoara în 2005 şi a deschis primul birou Movidius, care, mai târziu, avea să fie cumpărat de gigantul Intel.
 
Putea să rămână în Irlanda, dar nu a făcut-o: “Aveam în plan să mă întorc în România, odată şi odată. Nu ştiam când. Mi s-a oferit să revin acasă după zece ani de Irlanda, după ce am intrat în start-up-ul Movidius. 

Practic, am fost ales în acest start up şi pentru că sunt român şi pot să pun bazele unui birou în România. Asta a fost şansa mea. Atunci, în România erau multe talente, la un cost rezonabil. S-a considert că e mai bine să începem din România, să deschidem biroul aici”, a declarat Valentin Mureşan.


 
"Noroc că birocraţia nu prea îşi face loc în domeniul IT şi Hight tech"
 
Nu are de ce să regrete întoarcerea în ţară. Ba chiar se felicită. Poate să trăiescă acasă, alături de familie şi de prietenii. Dar şi să câştige bani, să se implice în proiecte care mai de care mai provocatoare.
 
“Am avut curajul să dovedesc multora care mă contraziceau că se pot face lucruri faine şi acasă. Şi mă felicit pentru reuşita din România, care, aşa cum pare ea, mai subdezvoltată, e un teren virgin cu oportunităţi pentru oameni care vor să facă treabă. E adevărat că avem un sistem un pic mai greu birocratic. Dar, noroc că birocraţia nu prea îşi face loc în domeniul IT şi Hight tech. Aş zice că oportunităţile sunt un pic mai mari aici. Nu te costă aşa de mult ca în Silicon Valley să găseşti oameni valabili pe un anumit profil. Acolo ai o varietate mai largă, oameni care au trecut prin mai multe proiecte, dar până la urmă, acasă găseşti oameni apropiaţi de acele profile. Sunt şanse mai mari să reuşeşti, cu un cost mai mic”, a mai spus Mureşan. 


"Sunt oameni faini în toate părţile"
 
Cu ce bagaje s-a întors din Irlanda? “Cel mai important lucru pe care l-am învăţat este multiculturalitatea. Eşti mult mai deschis la faptul că poţi avea prieteni foarte buni din alte naţionalităţi, despre care credeai şi erai învăţat că fac parte dintr-un popor neprieten. Lucrul în mediul multinaţional te face mult mai deschis faţă de principiul de graniţă. Lucrurile sunt mult mai relaxate. Sunt oameni faini în toate părţile, sunt la fel ca tine. Nu se pune problema să mai fii dus cu vorba de un politician care spune <săriţi la arme>. Multiculturalitatea e cel mai important lucru pe care trebuie să-l învăţăm. Apoi vine patriotismul local”, a completat Valentin Mureşan."Am vrut să dau puterea exemplului"
 
Valentin Mureşan este implicat în numeroase proiecte pentru Timişoara. A pus umărul la crearea noului centru cultural Faber. Este co-fondator al Fundaţiei Comunitare din Timişoara şi co-initiator în nenumărate proiectele socio-culturale sau civice: Timotion, Grădinescu, CetăţeanTM, Team2121 şi Creativa. 
 
“Trebuie să se schimbe şi la noi lucrurile. Deja încep să se mişte, şi asta datorită tehnologiei şi transparenţei pe care o dă IT-ul. Nu m-am implicat în aceste proiecte să arăt ceva. Mi se pare ceva de bun simţ, ceva cu care rezonezi cu prietenii care au aceleaşi valori. N-am făcut niciun proiect civic sau social în beneficiul meu. Am vrut să dau puterea exemplului şi a-I influenţa şi pe alţii să facă la fel”, a declarat Val Mureşan.  

 
Valentin Mureşan este alergător amator, crede ca sportul de masă este una din soluţiile la multe probleme şi este membru al echipei Alergotura. Val este căsători şi are doi copii. 

Vă mai recomandăm:


Dominic Fritz îşi face super-echipă de consilieri personali. Directorul Intel România va pune umărul la transformarea oraşului

EXCLUSIV Contribuţia românilor la primul satelit cu inteligenţă artificială care a fost trimis pe orbită


Faber - o poveste despre renaşterea Timişoarei de odinioară. Cum se transformă fabrica de uleiuri şi săpun, înfiinţată în 1844

O companie din Timişoara lucrează la dezvoltarea celor mai preformante drone din lume, Phantom 4


Românii din spatele motorului Google: în Timişoara se lucrează la proiectul care va schimba conceptul de „smartphone“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Comandor Gherghisan
1.12.2020, 12:48:14

Da mah . Ai luat a treia cizma!

-1 (1 vot)
Ionel Marcu
1.12.2020, 13:14:51

Ăștia te țin în cârcă, milițian Gherghișan și tot ăștia or să-ți anuleze pensia specială! Cât timp o să mai aruncăm două mld. € pe an ca să vă ghiftuiți voi, stâlpii dictaturii ceaușiste?

-5 (5 voturi)
Comandor Gherghisan
1.12.2020, 13:26:51

Ionel, mergeai pe strada la orice ora pe timpul lui Ceausescu si nu ti se intampla nimic? Mergi acum si ajungi acasa batut si jefuit? De ce? Ptr ca nu mai este Militia si metodele lor de mentinere a ordinii! Si nu merit si eu o pensie chiar si speciala? Am 9700 lei/luna iar daca o "taiati" voi astia care habar nu aveti ce si cum era in comunism ptr ca v-ati nascut dupa anii 80, raman cu 6100 lei/luna .

Bogdan Iacob
1.12.2020, 14:13:22

Tovarase militian Gherghisan RENUNTA LA MINCIUNI. Daca ai fost militian pe vremea lui ceausescu stii foarte bine ca majoritatea infractiunilor NU ERAU RELATATE IN PRESA ca sa poata un mincinos ca tine sa pretinda acum ca nici nu existau. Ar fi fost tare sa apara in scinteia tilhariile care se petreceau citeodata in plina strada, pentru ca militia era ocupata cu altele, nu cu combaterea infractiunilor de drept comun. De unde stiu? Din experienta familiei mele. Intre 80 si 85 mama mea a fost tilharita de DOUA ORI pe strada. A doua oara s-a ales si cu lovituri. A facut militia ceva? ZERO! Unde a fost tilharita? In Bucuresti cartier Titan strada Baba Novac. Nu in Ferentari sau mai stiu eu pe unde. Faptul ca indivizi ca tine mint sustinind ca perioada respectiva a fost mai buna decit prezentul este inca un argument pentru taierea pensiilor speciale ale insilor respectivi. Sa ziceti merci daca o sa aveti suficient pentru un trai decent. Auzi vorba, peste 2000 Euro pensie???!!! Macar ai putea sa ai bunul simt sa spui ADEVARUL pe care IL CUNOSTI FOARTE BINE.

Mironov George
1.12.2020, 14:53:34

Bogdan Iacob C. Ghergisan este un mistocar, un militian generic. Prin postarile lui reflecta stilul militienesc, autoritar.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările