Escrocheria "colecţionarului german" care cumpără maşini de cusut Singer a revenit în actualitate. Află cum funcţionează!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşină de cusut Singer
Maşină de cusut Singer

În ultima perioadă, în Timişoara au reapărut anunţurile care spun că un colecţionar german cumpără maşini de cusut vechi, cu plata pe loc. poliţiştii locali au arestat la mijlocul acestei săptămâni patru tineri care lipeau astfel de afişe în oraş.

Aflaţi în patrulare în zona Calea Buziaşului şi în Parcul Central, poliţiştii locali au depistat patru persoane care lipeau afişe în locuri neautorizate pe stâlpi, copaci şi pe pereţii unor imobile, prin care anunţau că un colecţionar german cumpără maşini de cusut Singer pentru care oferă plata pe loc între 40.000 şi 45.000 euro.

Primele două persoane, N. Ion Marian, de 24 de ani, din Dragoeşti (Gorj), şi A. Florina de 18 ani din Topolovăţu Mare, au fost depistate în Zona Calea Buziaşului, după ce au lipit afişe pe străzile Lidia şi Atomului, iar celelalte două persoane, N. Mihaela, de 17 ani, din Remetea Mare, şi S. Roxana, de 19 ani, din Timişoara, au fost depistate în Parcul Central. Toţi cei patru au declarat că persoana care le-a dat să lipească afişele i-a asigurat că există autorizaţie pentru împărţirea acestor afişe.

Cei depistaţi în această situaţie au fost sancţionaţi cu câte 1000 lei pentru lipirea de afişe publicitare în locuri neautorizate. Datele acestora au fost înaintate spre investigaţii poliţiştilor de la Secţia 1, existând posibilitatea ca persoana care se ocupă cu colecţionarea unor astfel de obiecte să facă parte dintr-o reţea infracţională.

Vânătoarea de naivi

Varianta simplă a escrocheriei presupune doi paşi: lipirea unor afişe care anunţă că "vând maşină de cusut Singer, 10.000 euro, iar după un anumit timp, răspândirea altor afişe, cu textul "cumpăr maşină de cusut Singer, ofer 40.000 de euro". Chiar dacă pare greu de crezut, s-a întâmplat ca oameni naivi să facă legătura între cele două afişe şi să creadă că vor da lovitura. Astfel, cumpărau o maşină de cusut cu 10.000 de euro, pe care apoi nu mai aveau cui să o vândă.

O altă metodă identificată este aceea cu anunţuri, prin afişe sau în presă, care spun că se caută spre cumpărare maşini de cusut vechi, din perioada interbelică, care au o anumită serie. Preţurile oferite nu sunt deloc mici şi variază între 20.000 şi 60.000 de euro, sume numai bune de atras victime care au nevoie de bani şi sunt uşor de păcălit. Dacă până nu demult versiunea cu care erau păcăliţi naivii suna de genul - „Vă cumpărăm maşina de cusut dar numai împreună cu perechea ei, pe care o puteţi achiziţiona de la o persoană ale cărei date vi le putem furniza noi", înşelătorii le cer acum oamenilor să plătească on-line sume de bani reprezentând tot felul de taxe - de autentificare, de curierat, de legalizare, de traducere autorizată, etc. Astfel, escrocii încasează sume mai mici, dar mai sigure.

Legendă cu platină şi conturi de miliarde

Legenda acestor maşini de cusut, care încă mai atrage naivi în capcană, spune că înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, în anii '30, evreii din Germania şi-ar fi transformat întreaga lor avere în piese de platină asamblate în maşini "Singer", pentru a evita confiscarea averilor de către regimul nazist. Acestea ar fi ajuns apoi în toată Europa, inclusiv în România. O altă variantă este aceea că undeva în interiorul unora dintre maşini sunt inscripţionate conturi bancare aflate la bănci elveţiene, conturi care s-ar ridica la câteva miliarde de dolari.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite