Timişoara

articolul anterior articolul urmator

EXCLUSIV Cum va arăta noul centru SPA şi wellness care se construieşte la Timişoara. Ar putea concura cu aquaparkurile din Ungaria FOTO

7
9 Sep 2021 22:37:34
Autor: Stefan Both
Proiectul aquaparkul care se construieşte la Timişoara
Proiectul aquaparkul care se construieşte la Timişoara

Lucrările de pe fostul stadion UMT au demarat la începutul lunii iunie. Reprezentanţii Promt SA spun că în toamna anului viitor se va putea face baie în noul centru SPA din Timişoara.

Pentru mulţi români din vestul ţării o ieşire de weekend la ştrandurile din Ungaria reprezintă destinaţia perfectă. Vecinii au investit masiv în domeniu, ştrandurile din Mako, Szeged, Gyula, Oroshaza sau Hajduszoboszlo sunt doar câteva dintre locurile preferate ale românilor. De câţiva ani, timişorenilor li se promite un aquapark. În timp ce se aşteaptă PUZ-ul pentru aquaparkul fraţilor Emil şi Marius Cristescu, din apropierea Gării de Nord, pe fostul stadion UMT se află în construcţie un centru wellness şi SPA cum numai pe la vecinii maghiari putem vedea. 

GALERIE FOTO
 
După câţiva ani buni în care s-au luptat cu obţinerea autorizaţiilor, cei de la Prompt (firma care a privatizat UMT-ul şi care deţine şi ştrandul de la Pădurea Verde) au demarat lucrările la începutul lunii iunie. 
 
Intenţia este să construiască pe locul fostului stadion de pe strada Avram Imbroane nr. 56, un aquapark, care să înglobeze şi actualul Termalium, realizat în cadrul primei faze de modernizare a vechiului ştrand UMT.  
 
“Chiar dacă se construieşte pe vechiul amplasament al bazei sportive UMT, această investiţie privată va aduna mai mulţi oameni decât încearcă fotbalul românesc contemporan. Ne bucurăm să vedem că după mulţi ani de proiectare, cu eforturi mari din partea beneficiarilor şi a tuturor celor implicaţi, ne aflăm în plin şantier şi vedem cum structura metalică capătă formă iar bazinele ies din pământ. 
 
Centrul de agrement, sport, relaxare şi terapie se vrea un obiectiv de interes regional care să repună Timişoara pe harta balneoturistică. 
 
Investiţia îşi propună să aducă apa mai aproape de comunitate, oferind bazine indoor cu peste 1700 metri pătraţi de luciu de apă, cu diferite atracţii şi cu primele tobogane indoor din regiune, o sală de bazine cu ape termale, un SPA cu servicii complete, o clinica de fizioterapie, un restaurant şi multe alte activităţi care vor face plăcută petrecerea timpului liber, nevoia de relaxare sau de recuperare”, spun cei de la D Project, firma care a realizat proiectul de arhitectură.  

 
Proiectul cuprinde construcţia unui corp pentru recepţie (P+1E), corp pentru vestiare (P+1E), sala bazinelor (P), corp cu spaţii tehnice şi de relaxare (P), corp administrativ şi spaţii cu alte destinaţii (P+2E), conform PUZ-ului aprobat prin HCL. 

 
“În 9 iunie a fost ordinul de începere a lucrărilor. Va fi un complex mare. Vom avea o sală de bazine: un bazin de relaxare, cu tot soiul de hidromasaje, vulcani de aer şi alte jocuri de apă, două râuri leneşe, un bazin pentru copii, cu topogane şi jucării pentru ei. Vom avea patru topogane şi un bazin pentru aterizarea de pe acestea. Va mai fi un bazin care va avea o parte în interior şi o parte în exterior. Din punct de vedere al atracţiilor, vom fi peste cei de la Mako”, a declarat pentru Adevărul Daniel Ilieş, reprezentantul firmei Prompt. 

 
“Se va construi un corp unde vor fi vestiarele, la etaj are o zonă de şezlonguri ce dau spre sala bazinelor. Într-un alt coprp, la parter vor fi spaţiile pentru masaj, fizioterapie, kinetoterapie. O să fie şi o zonă cu tot felul de duşuri tematice, cu sunete şi lumini, camere de relaxare, saune de toate felurile, jacuzzi, toate cu vedere spre o grădină interioară care va avea şi o saună rustică. Iar sus, la etaj, vor fi birourile pentru administraţie”, a spus declarat Ilieş. 


 
 
Bazinul mare va avea aproape 800 de metri pătraţi, bazinul pentru copii 300 de metri pătraţi, iar bazinul de aterizare de pe topogane va avea 130 de metri pătraţi. Bazinul care comunică în interior şi exterior va avea tot 130 de metri pătraţi. Toate bazinele vor fi încălzite. Se va putea folosi şi iarna bazinul exterior, apa având 36 de grade Celsius. 

 
“Spaţiul care se construieşte acum va comunica cu actualul Termalium, printr-un coridor. Am vrea să-l deschidem în toamna anului viitor. Foarte greu de zis. Pare posibil, dar cu ce se întâmplă pe piaţa acum, nu ştiu ce să zic. Investiţia se ridică la aproximativ 60 de milioane de lei, fără dotări şi echipamente. O să arate bine, cu sisteme moderne şi complexe de ventilaţie”, a completat Daniel Ilieş. 

 
Într-o altă etapă de dezvoltare, urmează să se ridice şi un hotel, lângă centrul SPA. 
 

Stadionul UMT de la Pădurea Verde a fost cândva un loc animat de iubitorii de fotbal. În ultima sa perioadă, stadionul avea o capacitate de 10.000 de locuri. Arena de la Pădurea Verde a fost inaugurată în anul 1935, aici jucând şi celera Ripensia. Pe iarba acestui stadion au călcat legende precum Ciolac, Bindea sau Dobay.

Arena a păstrat mult timp aerul boem cu tribunele de lemn. Pe acest stadion avea să joace, începând din 1960, nou înfiinţata echipă al Uzinelor Mecanice Timişoara (UMT). A fost şi anul în care a fost fondată una dintre cele mai mari fabrici din Timişoara, care în 1989 avea peste 8.000 de muncitori.

După promovarea echipei UMT în prima ligă, în 2001, stadionul a trecut printr-un proces de cosmetizare. S-au montat atunci şi 5.000 de scaune. În 2004, vechea tribună de lemn a fost demolată din motive de siguranţă. 

Echipa care a promovat în Liga I în anul 2001 (foto: Rpiensia Sport Magazin)

Din nefericire pentru jucătorii de la Pădurea Verde, la finalul camponatului au şi retrogradat înapoi în liga a doua, terminânind pe ultimul loc, cu doar trei victorii, şase egaluri şi 21 de înfrângeri.

După desfinţarea echipei UMT, în anul 2008, stadionul a început să fie demontat bucată cu bucată. Vă mai recoandăm:

La Timişoara se construieşte un aquapark ca cele din Ungaria. Fostul stadion UMT este în transformare VIDEO

FOTO Cine este misteriosul investitor care va construi un aquapark la Timişoara

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Don Joe
9.09.2021, 23:23:13

Caqua maqua park, să înveţe prima dată să facă o zonă de saune şi sală de relaxare izolate de gălăgia de la jacuzzi şi mai vorbim. Jumate din "SPA"-urile româneşti bagă jacuzzi-ul gălăgios fix în zona de relaxare de la saune, te relaxezi de-ţi crapă capul.

+1 (1 vot)
Kelemen Jakob
10.09.2021, 11:13:33

frumos dar restrictiile cov 19 distrug totul.

-24 (24 voturi)
Adrian Foangǎ
10.09.2021, 07:36:55

La Cimisoara e celebra scena cu pirandele care intrau in piscina imbracate. Mult succes!

-4 (10 voturi)
Păcală
10.09.2021, 09:23:15

Pái asta e cel mai important aspect! Sá fie si mai si ca cele din Ungaria!

-6 (10 voturi)
Daniel.
10.09.2021, 10:52:24

Sunt curios daca cei care au scris articolul au auzit de Therme Bucuresti, care este probabil muuult mai ok ca cele din Hungaria. Daca nu sunt in stare sa faca o mica cercetare ce sa mai zicem. Din cate am vazut nici macar nu se apropie ca design sau intindere cu cele din Oradea, Botosani (parca) sau cel care se modernizeaza in Galati, ce sa mai zic de Therme...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările