EXCLUSIV Ce duce cu el un alpinist la peste 8.000 de metri altitudine. Horia Colibăşanu pregăteşte bagajul pentru expediţia din Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu pregăteşte o nouă premieră naţională. Va coborî de la peste 8.000 de metri (de pe Himalaya) cu schiurile. Temerarul ne-a primit acasă pentru a ne arăta cum îşi face bagajul şi ce duce cu el în expediţie.

Bagajul lui Horia Colibăşanu pentru expediţia din Himalaya nu trebuie să depăşească 40 de kilograme. O parte din echipamentul tehnic se află deja în Kathmandu, în Nepal, astfel că a fost scutit să care mari greutăţi. Este a zecea oră când Horia pleacă în Himalaya, astfel că împachetarea pare deja un lucru de rutină şi nu îşi pierde foarte mult timp cu ea. 

Rucsascul de dormit este unul dintre cele mai importante lucruri din bagajul lui Horia Colibăşanu. Este un rucsac special, care împachetat ajunge aproape să nici nu se vadă. Are doar 600 de grame. Apoi vine mâncarea de altitudine. „Una din lucrurile care merg bine este şunca, mai am brânză Camenbert, salam, cârnăciori, merge şi fără bere la altitudine, brânză de capră, diverse feluri de caşcaval, dar numai afumaţi, pentru că altfel se strică. Pe cort bate soarele şi se fac 20-30 de grade Celsius. Mai am de la o prietenă două kilograme de ciocolată de casă, bună pentru că se consumă destul de multe calorii. Mai am un pachet de slănică de casă, la Bucureşti”, a declarat alpinistul. 

Horia Colibăşanu îşi face bagajele pentru Himalaya FOTO Ştefan Both



Combinezonul care nu se dă jos


Horia şi-a mai împachetat două perechi de pantaloni, două bluze polar, căciulă, batic, mănuşi şi şosete. „Cel mai important lucru ce vine sub haina de puf este un cobinezon, o pijama mai de mers la munte, cu care urcăm. Îl păstrăm pe noi tot timpul ascensiunii, nu-l dăm jos. Şosetele sunt speciale, de altitudine. Trebuie să fie noi, să aibă efect termic eficient. Echipamentul special foarte gros îl am tot în Kathmandu, nu-l aduc niciodată în România pentru că nu poate să folosească la nimic. Mai pun şi pufoaica, o geacă de Gore-Tex, dacă e vânt puternic e bine să o am, o cască de protecţie – e bună şi pentru schi şi pentru căţărat, e important să fii protejat”, adaugă timişoreanul.   

image


 

Un telefon prin satelit


Unul din lucrurile de care nu se poate lipsi este telefonul prin satelit, cu care ţine legătura cu cei de acasă. „Acest telefon are acoperire oriunde în Himalaya”, precizează Horia. 
 

Are de cărat destul de multe electronice: Camera video, care vine montată pe cască, e un Go-Pro, aparat foto, baterii de schimb, lanternă frontală cu autonomie mare, baterii de telefon, baterie de rezervă pentru ceasul cu busolă, diverse încărcătoare, căşti, hard-disk mobil cu filme. Mai are diverse şuruburi de gheaţă, chingi, echipamente de căţărat, o pereche de pioleţi, un briceag, un cleşte, ceară pentru pieile de focă, ochelari de schi, care protejează foarte bine de vânt şi de radiaţiile solare, un lipsick pentru protecţia buzelor.  


Am să duc şi un dispozitiv de imobilizat schiurile, pe care le voi folosi pentru a putea trage pe munte schiurile după mine. Pun şuruburile de rigoare, le voi asambla apoi în Kathmandu. Am o trusă medicală completă în Kathmandu. De aici îmi iau doar magneziu, foarte bun pentru efortul muscular”, a mai adăugat Horia.
 

Cu crăţile lui Lucian Boia pe munte
 

Acesta a îndesat în bagaj şi patru cărţi: „România, ţara de frontieră a Europei”, de Lucian Boia, „De ce este România altfel”, tot de Lucian Boia, „Focus –Motivaţia ascunsă a preformanţei”, de Daniel Goleman şi „În căutarea fericirii”, scrisă de Manu. 


În mod obişnuit, acasă, nu prea am timp să citesc. În expediţie sunt două luni numai bune de citit. În tabăra de bază am timp să citesc, mai ales dacă e vreme rea. Am luat şi un pix, pentru că probabil că voi scrie câte ceva şi la cartea mea”, a mai spus Horia Colibăşanu. 

Horia Colibăşanu îşi face bagajele pentru Himalaya FOTO Ştefan Both


Un paşaport jerpelit, plin cu vize


Paşaportul lui Horia Colibăşanu vorbeşte de la sine despre expediţiile de pe munte. „Este una dintre cele mai rupte paşapoarte. Trebuie să-l lipesc puţin, e deja dezmembrat. L-am purtat zece ani. Am destul de multe vize de Nepal, cam 20 de vize. Chiar m-au întrebat cei de la poliţia de frontieră de acolo dacă sunt cumva lucrător în Nepal”, a afirmat alpinistul.

Horia Colibăşanu îşi face bagajele pentru Himalaya FOTO Ştefan Both


 

În final a pus în baja şi steagul românesc, cu care se va fotografia pe vârf. 
 

Nu am emoţii pentru că am avut foarte multe detalii şi lucruri de rezolvat până la plecare. Încă sunt cu adrenalină să nu cumva să uit ceva. Marea mea problemă e că trebuie să conduc până la Bucureşti. În avion deja lucrurile intră pe un făgaş pe care îl ştiu. E a zecea oară când merg pe Himalaya. O să încerc să fiu cât de atent se poate, să mă întorc cu bine. Dacă reuşesc să urc pe vârf şi să cobor cu schiurile va fi extraordinar”, a încheiat Horia Colibăşanu. 

image


 

Alpinistul a plecat în această dimineaţă, de la ora 7 spre Bucureşti, de unde va lua avionul spre Istanbul. De acolo va urca în avionul care-l duce direct în Kathmandu. 

Horia Colibăşanu vrea să devină primul român care coboară de pe Himalaya cu schiurile. Alpinistul a ales să schieze de pe vârful Manaslu (8.156 metri) din Nepal. Timişoreanul va fi însoţit de partenerul său obişnuit de expediţie, slovacul Peter Hamor, un alpinist renumit şi experimentat, cu 12 vârfuri de peste 8.000 de metri, dar şi cu Pavel Bem, fostul primar al capitalei Cehiei, Praga. 


Citeşte şi:


Coborâre extremă cu schiurile de la 8.000 de metri pentru medicul stomatolog din Timişoara

INTERVIU Adrenalină cu cel mai mai bun alpinist român al momentului: Horia Colibăşanu. La Babele l-au alergat urşii, la Pamplona, taurii

FOTO Alpinistul Horia Colibăşanu, după ratarea obiectivului Everest 2014: “Aveam de ales între păstrarea degetelor şi cucerirea vârfului”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite