Timişoara

articolul anterior articolul urmator

EXCLUSIV Un porcar din România a fost concediat de gigantul Smithfield pentru că a lovit cu un băţ porcii trimişi la abator

1
12 Dec 2014 17:03:38
Autor: Daniel Dancea
Un îngrijitor de porci de la o fermă din Timiş a fost concediat pentru că ar fi bătut porcii cu un băţ FOTO arhivă
Un îngrijitor de porci de la o fermă din Timiş a fost concediat pentru că ar fi bătut porcii cu un băţ FOTO arhivă

Zarin Veselin un îngrijitor de animale de la o fermă Smithfield din Cenei, judeţul Timiş, a dat în judecată compania, deţinută în prezent de un concern chinezesc, pe care o acuză că l-a concediat ilegal. Bărbatul în vârstă de 59 de ani susţine că acuzele aduse la adresa sa în decizia de concediere nu sunt reale.

Printr-un proces deschis împotriva companiei Smithefield Ferme, fostul angajat al companiei, Zarin Veselin contestă decizia prin care a fost concediat. Concret, în acţiunea din instanţă, Zarin Veselin a fost concediat în urma unui incident petrecut în data de 30 iunie a acestui an. Un raport al abatorului la care a fost livrat un transport de porci de la ferma din Cenei arăta că mai mulţi porci prezintă leziuni.

Şeful de sector al fermei a întocmit un raport în care a arătat că în data livrării porcilor, la încărcarea trailerului de porci, Zarin Veselin „a bătut porcii cu un băţ”. Ca urmare a raportului, Zarin Veselin a fost chemat la Comisia de Disciplină, fiind cercetat pentru săvârşirea faptei de natură disciplinară constând în „încălcarea regulilor de bunăstare a animalelor prin purtarea unui băţ şi lovirea porcilor cu acesta în timpul încărcării mijloacului de transport ce urma să-i livreze la abator”.

Cu ocazia audierilor din Comisia de Disciplină, Zarin Veselin a recunoscut că a purtat asupra sa băţul, dar nu a bătut animalele, lovind cu băţul doar grilajul metalic pentru a determina animalele să urce în mijlocul de transport. În Comisia de Disciplină a fost audiat ca martor şi colegul lui Zarin Veselin care a declarat că nu l-a văzut pe colegul său să lovească porcii.

Prin raportul Comisiei de Disciplină s-a constatat, însă, că porcarul Smithfield a comis o abatere disciplinară gravă, care atrage după sine desfacerea contractului de muncă. În acest sens a fost invocat un articol al regulamentului de bunăstare a animalelor care prevede că „este interzisă lovirea sau aplicarea unor tratamente brutale care produc suferinţă fizică sau psihică a animalelor”.

În procesul prin care contestă decizia de concediere, Zarin Veselin a solicitat prin intermediul avocatului său Loredana Lăzărescu Bugarschi anularea actului prin care a fost concediat, reîncadrarea în muncă şi plata salariilor din momentul concedierii şi până la reangajare.

Avocatul îngrijitorului de animale a arătat că clientul său nu se face vinovat de faptele imputate în decizia de concediere, „purtarea băţului cu care lovea în panourile de transport a porcilor nefiind echivalentul bătăii porcilor”. Avocatul a Loredana Bugarschi a mai precizat că leziunile descoperite asupra porcilor cu ocazia abatorizării pot avea şi alte cauze decât lovirea lor de către Zarin Veselin.

La solicitarea „Adevărul”, reprezentanţii Smihtfield au refuzat să comenteze litigiul cu fostul angajat până la soluţionarea procesului, dar în întâmpinarea depusă la dosar, reprezentanţii companiei au solicitat menţinerea deciziei de concediere a lui Zarin Veselin. „Apreciem că aceasta (n.r. măsura de concediere) este proporţională cu gravitatea abaterilor săvârşite, raportat la normele de conduită înălcate”, se arată în întâmpinarea depusă de Smithfield la dosarul aflat pe rolul instanţei de judecată.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Paun Al
12.12.2014, 18:40:18

Cam asta este sensul etic , moral... al societatii in care traim . Sa dai cu batul intr-un porc este mai condamnabil ...decat sa-l duci la abator si sa-l tai ....!!!

Modifică Setările