EXCLUSIV Un timişorean a scris piesa care a garantat Georgiei participarea la Eurovision 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Eliu, folkistul Grupului de Acţiune Banat - Aktionsgruppe Banat, din anii 70, a scris textul pentru The Shin&Mariko, care va reprezenta Georgia în finala Eurovision 2014, de la Copenhaga.

The Shin&Mariko este formaţia care a câştigat preselecţia din Georgia pentru Eurovision 2014 şi va reprezenta ţara din regiunea Caucazului în finala din Danemarca. 

Interesant este că unul din oamenii din spatele acestui proiect este un timişorean.

Eugen Eliu este autorul textului “Three Minutes to Earth” cu care georgienii vor merge la Copenhaga.
 

Trupa georgiană este alcătuită din chitaristul Zaza Miminoshvili, basistul Zurab Gagnidze şi percuţionistul Mamuka Ghaghanidze. Alături de ei, pentru proiectul Eurovision, se află solista Mariko Ebralidze.


“Au existat şi există controverse în legatura cu piesa <Three Minutes To Earth>. Dar am câştigat teren cu fiecare zi. Iubitorii de muzica bună ne iubesc. Iubitorii de muzică învaţă să ne iubească. Sigur, vrem să câştigăm! Poate reuşim chiar aparentul imposibil: Să influenţăm caracterul festivalului spre calitatea muzicală. Cred că numai astfel are şanse Eurovisionul”, a declarat Eugen Eliu.

Timişoreanul a fost în Georgia la fiecare apariţie a trupei la preselecţia naţională. “Am fost deja declarat şi <tamada> ,cel care are voie să ţină toast-uri, o adevarată onoare pentru un străin. Desigur, voi fi şi la Copenhaga. Cuvântul trebuie să fie prezent şi acolo”, susţine Eliu.
 

Dar cine este Eugen Eliu? Timişorenii din generaţia anilor 70 îşi amintesc de el ca un interpret de folk. 

“Mă ocup de muzică din totdeauna. Între 1969 -1972 am activat în trupa Romantic '70. În toamna anului 1972 am fost <descoperit> de Diogene <Lelu> Bihoi cu ocazia unei cântări-concurs la Balul Bobocilor al Universitatii. Debutul cu folk a fost în 23 februarie 1973 la Clubul Universităţii, cu Cristina Romak alături. La scurt timp am participat la prima ediţie a festivalului Primăvara Baladelor, de la Bucuresti, unde am luat Premiul pentru Popularitate, cu piesa <Marea Nuntă>, după un text de Johann Lippet”, a povestit Eugen Eliu.


A cântat cu Ţucu Bleich şi Ghiţă Torz

Eugen Eliu este un timişorean get-beget din cartierul Iosefin. A făcut Şcoala Generala nr.8, apoi . Liceul nr.10, iar clasa a 12-a a terminat-o la “Lenau”. A absolvit liceul în 1972. A urmat apoi facultatea de Filologie a Universităţii de Vest.
 

În octombrie 1973, la trei zile după lovitura de stat din Chile, Eugen Eliu a prezentat într-un concert comun cu Mircea Florian piesa "Patria sau Moartea", de Andrei Ujică, cu atunci problematicul refren "Singura noastră libertate este speranţa!". 


“Pâna în 1976 am fost prezent la toate Festivalurile Naţionale ale Artei Studenteşti, chiar daca textele mele nu puteau câştiga. Totusi, în 1976 la Galaţi, cu Big-Band-ul Facultătii de Muzică din Timişoara a luat Premiul pentru compozitie. De la începutul anului 1974 alături de mine au venit Ghiţă Torz la flaut (ex Accent şi Progresiv TM) şi Carol "Ţucu" Bleich (ex.Abra şi Cargo)”, a mai spus Eliu.


Folkul cântat în anii 70 de Eugen Eliu era mai de grabă ceva asemănător cu Simon&Garfunkel, o muzică mai elaborată instrumental cu texte ceva mai pretenţioase.


"Folk s-a numit cam tot ce se făcea cu chitară rece”, a adăugat Eugen Eliu.

“În oraş au apărut pantalonii trapez, fustele mini şi paltoanele maxi, pletele la băieţi, stilul dandy, câte o maşină tip coupe, ceaiurile dansante, private, cu magnetofoane încinse, un aer mai occidental. Prin 1970 - 1971, la Universitate şi la Casa Studenţilor au început să se organizeze audiţii muzicale în cadrul cărora au fost prezentate şi comentate creaţiile unor muzicieni şi trupe din SUA şi din Europa de Vest. Au apărut primii folkişti - acompaniindu-se cu chitara acustică, Eugen Eliu a prezentat Povestea Pescăruşului Jonathan, Mircea Baniciu, apoi Pro Musica, Helicoidal, Adina Dimitriu au interpretat compoziţii proprii sau piesele lui Donovan, Bob Dylan, Cat Stevens. Adolescent fiind m-a impresionat descoperirea muzicii, aveam să aflu mai târziu termenul, de cantautor pe care tinerii acusticieni timişoreni au preluat-o şi au adus-o în faţa studenţilor de la U”, a scris Mimo Obradov, în volumul “Peste rock şi după roll“, prima carte dedicată rockului timişorean, care va apărea la sfârşitul acestei luni.

Alături de scriitorii germani din Timişoara

Eugen Eliu s-a alăturat cunoscutului Grup de Acţiune Banat - Aktionsgruppe Banat al tinerilor scriitori germani din Timişoara, care a ajuns să fie hărţuit de Securitate din cauza ideologiilor şi libertăţilor membrilor. 

“Lecturile publice ale grupului erau deseori însoţite de interpretul de muzică folk, Eugen Eliu. Respectând <spiritul> de grup, Eliu interpreta melodii cu un mesaj similar celuia <ascuns> în poeziile şi prozele tinerilor autori”, spunea poetul, prozatorul şi jurnalistul William Totok, cofondatorul Aktionsgruppe Banat.

În 1975, Eugen Eliu a depus actele pentru aprobarea căsătoriei cu o cetăţeancă străină. 


“Îmi mergea foarte bine în România, dar am vrut să fiu alături de o tânără domnişoară care este alături de mine şi astăzi. Ea a emigrat cu familia în 1971. Am aşteptat patru ani! Apoi am rezolvat singur problema şi am fugit din România”, a mai declarat Eugen Eliu.


Fuga în Occident
 

“Vă rog să aveţi întelegere - pâna astăzi sunt doar trei persoane, care trebuiau să fie implicate, care ştiu exact cum s-a procedat. Inclusiv <serviciile> de specialitate de aici, care atunci au fost foarte, foarte interesate să afle cum a fost. Doar atât: A fost o soluţie primordial intelectuală”, a adăugat artistul.


Imediat după ce a ajuns în Germania, Eugen Eliu şi-a continuat activitatea muzicală alături de Ingrid, care era soţia lui, flautistul Ghiţă Torz, şi el plecat în Occident.


“Apoi am înfiinţat trupa Eugenart, cu care am avut multe apariţii live. Se cânta în limbă germană după ce am tradus toate textile româneşti scrise de Andrei Ujică, Şerban Foarţă şi Johann Lippet. Următorul proiect, de muzică pop-rock, s-a numit Project Be. Am scos şi un disc pe vinil, <Love15>”, a mai declarat Eugen Eliu.

image

Eugen Eliu, primul din sânga, alături de delegaţia Georgiei pentru Copenhaga

S-a împrietenit cu georgienii în Germania

Trupa The Shin este alcătuit de un grup de georgieni care a ajuns în Germania în urmă cu 20 de ani. “Am avut bucuria şi marea satisfacţie să le pot înlesni un pic startul şi primii ani în Occident din punct de vedere profesional. Trupa georgiană s-a numit atunci Adio. Primul lor album s-a numit <Shin>. I-am însotit pe acest drum până în 2006, când am realizat un project muzical comun Rose-O pe baza unor compozitii de ale mele. Şi iată că ţine până astăzi, când păşim împreună spre finala Eurovison”, a mai afirmat Eliu.


Eugen Eliu a mai participat la o preselecţie pentru Eurovision, în 1986, cu piesa “Ein Lied mit tausend Siegeln”. De 22 de ani are mică firmă, o agentie publicitară - Elus Media Design GmbH.
 

The Shin & Mariko va duela la Eurovision 2014 şi cu reprezentaţii României: Paula Seling şi Ovi. 


“Paula Seling & Ovi fără îndoială au din prisma actuală o şansa foarte, foarte bună. Ne-ar bucura imens să stăm la Copenhaga oareşicum mâna-n-mână”, a mai spus Eugen Eliu.

Citiţi şi:

VIDEO Orchestra „Lăutarii“ ar putea cânta pe scena Eurovision cu Paula Seling şi Ovi

INTERVIU Câştigătorii Eurovision România 2014. Paula Seling: „Sunt în al nouălea cer“. Ovi Jacobsen: „Am spirit de luptător şi asta contează într-o competiţie“

FOTO VIDEO Finala Eurovision 2014: Paula Seling şi Ovi Jacobsen vor reprezenta România la Copenhaga

   

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite