Timişoara

articolul anterior articolul urmator

EXCLUSIV Război în instanţă între Carpatair, Wizzair şi Aeroportul Timişoara. Comisia Europeană "arbitrează" cauza de milioane de euro

0
14 Sep 2011 08:10:00
Autor: adevarul
foto arhivă
foto arhivă

Cele două companii aeronautice care operează zboruri de pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia" din Timişoara au intrat într-un război pe supremaţie şi supravieţuire în vremuri de criză. Războiul a ajuns şi în instanţă, după ce Carpatair s-a considerat victima unei înţelegeri imorale, care îi aduce prejudicii de milioane de euro.

Cea mai veche companie care realizează curse naţionale şi internaţionale acuză Aeroportul Timişoara că a făcut un pact secret cu Wizzair, operatorul low-cost beneficiind de preţuri promoţionale care nu sunt normale în nicio economie de piaţă. Mai precis, conducerea aeroportului a decis să ofere o serie de reduceri la taxele percepute per pasager şi aeronavă.

Punctul culminant al scandalului îl reprezintă o anchetă a Comisiei Europene, care vrea să verifice dacă aeroportul nu a oferit ajutoare ilegale. „După toate reducerile oferite, Aeroportul Timişoara nu îşi acoperă costurile. Singura raţiune pentru introducerea acestor discount-uri este crearea unui avantaj de natură competitivă în favoarea Wizzair. Măsura crează un avantaj economic pe care Wizzair nu l-ar fi obţinut în condiţii normale de piaţă", a spus în instanţă Nicolae Petrov, directorul general al Carpatair.

Petrov spune că Aeroportul Timişoara a decis să ofere o reducere de 50 la sută la zborurile făcute cu avioane care au mai mult de 70 de locuri, însă concurenţa are mai multe avioane mari. O altă reducere vizează numărul total de pasageri care sunt transportaţi lunar, iar discountul ajunge de până la 73 la sută.

„Grilele de reduceri avantajează Wizzair. Discounturile sunt oferite la cerere şi în baza unor înţelegeri contractuale, ceea ce face ca aplicarea reducerilor să nu fie transparente", a mai spus Nicolae Petrov în actele depuse la Tribunalul Timiş. Atât Aeroportul Timişoara, cât şi Wizzair neagă orice înţelegere sau încălcare a legii.

Află cum "se răzbună" Aeroportul Timişoara pe cei de pe Carpatair şi ce taxe inedite trebuie să plătească pasagerii în noul număr al săptămânalului ADS Timişoara, care a apărut astăzi la toate chioşcurile de presă!

Citeşte şi blogul jurnalistului Gerhald Ernst pe platforma "ideilibere.ro": Epic fail de PR. Convorbire între un jurnalist şi o tufă de Manciuria aka "doamna Păstârnac de PR"

   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările