EXCLUSIV Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, arestat după o sesizare din oficiu a DNA. Miza şpăgii, o industrie de un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul în care vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cătălin Şerban, a fost arestat este încă o ecuaţie cu multe necunoscute. Sursele „Adevărul” au explicat, însă, de unde a pornit tot scandalul şpăgii de 50.000 de euro şi care este miza acestei arestări. 

Miza financiară a acestui scandal de corupţie este  Moldomin Moldova Nouă. Mina este în insolvenţă, iar o firmă elveţiană a pus ochii pe societate şi este la un pas să o cumpere. Aşa-zisa firmă elveţiană este însă coordonată de un grup de sârbi care, potrivit unei surse din interiorul anchetei, „au probleme în ţară şi au obţinut cetăţenie elveţiană”. Pentru a bloca vânzarea societăţii către „elveţieni”, ANAF a depus în instanţă o cerere de anulare a procedurilor de vânzare.

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, acuzat de trafic de influenţă. CSM a avizat reţinerea şi arestarea lui

Au pus în joc 50.000 de euro


Surse din interiorul anchetei au mai declarat că, pentru a fi siguri că le iese combinaţia şi vânzarea nu se blochează, sârbii au pus jos 50.000 de euro pentru cumpărarea unei sentinţe favorabile. Intermediarul şpăgii era directorul Moldomin, Iacob Chişărău. În momentul în care banii au intrat în ţară, Serviciul Român de Informaţii a transmis o notă informativă către DNA, iar procurorii s-au sesizat din oficiu. „A fost o sesizare din oficiu pentru că, potrivit informaţiilor emise de SRI, societatea Moldomin este considerată un obiectiv de interes naţional”, au mai explicat aceleaşi surse. În momentul în care au primit informaţia de la SRI, procurorii au urmărit traseul banilor, iar Chişărău a fost convins să colaboreze cu anchetatorii. Faptul că directorul Moldomin nu este un simplu denunţător, reiese şi din comunicatul oficial al DNA, document potrivit căruia, Iacob Chişărău este „învinuit” pentru cumpărare de trafic de influenţă.

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara a predat legislaţie la Cluj. „În universitatea noastră, etica profesională este de importanţă capitală”


Cupru de un miliard de euro

Interesul enorm pentru mina de cupru de la Moldova Nouă este justificat. Potrivit informaţiilor publicate de Ziarul Financiar, care citează specialişti din industrie, Moldomin ar deţine  aproximativ 30% din rezervele de cupru ale României, adică în jur de 300 milioane de tone de cupru. Potrivit aceleiaşi surse, cotaţia cuprului a atins un nivel record de 10.000 de dolari/tonă, la începutul anului trecut. Răzvan Zăvăleanu, managing partner al RTZ & Partners, lichidatorul Moldomin, le-a declarat jurnaliştilor de la Ziarul Financiar că  rezervele de cupru ale Moldomin, care pot fi exploatate, ar putea valora un miliard de euro, echivalentul a 100.000 de tone de cupru, iar în urma valorificării acestei cantităţi s-ar putea obţine un profit de 300-400 milioane de euro. Potrivit aceleiaşi surse, firma elveţiană care este la un pas să cumpere Moldominul s-a angajat să realizeze investiţii de 150.000.000 de euro şi să preia obligaţiile de mediu în valoare de 68.000.000 de euro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite