Expertiză criminalistică: Fosfura de aluminiu, găsită şi în blocul groazei de la Timişoara, acţionează similar cianurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expertiză realizată de Institutul Naţional de Criminalistică (INC) într-un dosar de trafic cu otravă identică celei folosite şi pentru deratizarea de la Timişoara arată cât este de toxică această substanţă.

„Adevărul” a descoperit un caz în care procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lehliu-Gară l-au trimis în judecată pe un bărbat acuzat că făcea trafic cu otravă de tipul celei folosite pentru deratizarea de la Timişoara. Concret, în cazul de trafic de substanţe toxice de la Lehliu – Gară este vorba de acelaşi produs folosit la Timişoara (GASTOXIN), dar comercializat sub o denumire diferită (PHOSTOXIN). 

În dosarul de trafic de substanţe toxice, Institutul Naţional de Criminalistică a realizat o expertiză care arată cât este de toxică fosfura de aluminiu, substanţă ale cărei urme au fost descoperite şi în „blocul groazei” de la Timişoara. „Fosfura de aluminiu este foarte toxică prin ingerare şi inhalare, deoarece la contactul cu apă şi acizi degajă fosfină (hidrură de fosfor sau hidrogen fosforat – PH3), gaz foarte toxic şi inflamabil“, se arată în expertiza Institutului Naţional de Criminalistică.

Raportul criminalistic mai arată că fosfura de aluminiu, comercializată, în funcţie de producător, sub mai multe denumiri (AGROXIN, PESTOXIN, DACPHOSAL, DELICIA GASTOXIN, FOSFOTOXIN), „este un rodenticid utilizat în agricultură ca fumigând contra rozătoarelor şi în tatamentul seminţelor şi, conform CODEXULUI, face parte din grupa I de toxicitate produse extrem de toxice, care conţin substanţe active cu doză letală ( DL 50) pâna la 50 mg/kg corp” . „Dozele letale pentru rozătoare sunt: fosfura de aluminiu ingerată LD 50 – 8,7 mg/kg corp, iar fosfina inhalată LD 50-(6h) – 15,5 mg/ mc”, se mai arată în raportul INC.

Acţionează similar cianurilor

Expertiza pastilelor de PHOSTOXIN în dosarul de trafic de substanţe toxice mai arată că fosfura  de  aluminiu, „deşi  stabilă în formă uscată, reacţionează la umiditatea din aer şi cu acizi, cu formarea unui gaz foarte toxic – fosfină – PH 3, ce are acţiune letală asupra tuturor formelor de viaţă umană sau animal, într-un mod similar cianurilor”. Documentul mai arată că fosfura de aluminiu „acţionează asupra sistemului respirator ( prin inhalare blochează căile respiratorii prin eliminarea apei din celule ), cardiovascular şi nervos, inhibând enzima citocrom-oxidoza şi împiedicând utilizarea oxigenului la nivel celular”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite