Facturile umflate la căldură au declanşat isteria debranşărilor ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoreanul Manase Zerbea a fost debranşat forţat de vecini
Hunedoreanul Manase Zerbea a fost debranşat forţat de vecini

Căldura s-a scumpit, mii de persoane s-au debranşat, iar datoriile CET-urilor pot întrerupe sistemul. Persoanele care se încălzesc de la sistemele centralizate au reacţionat diferit când s-a majorat preţul căldurii. Unii s-au debranşat ilegal, lăsându-i pe vecini să suporte pierderile comune. Alţii au fost debranşaţi de vecinii care au trecut deja pe centrală termică.

Confortul timişorenilor care se încălzesc în sistem centralizat depinde de mila unei firme private care furnizează gazul pentru Colterm. „Inclusiv astăzi (n.r. ieri) am avut discuţii cu cei de la Petrom Gaz. Sper ca mâine (n.r. astăzi) să ne dea avizul favorabil pentru mărirea cotei de gaz şi să putem începe probele la cald”, a spus managerul Colterm, Aurel Matei (foto). Dacă cele două părţi nu se înţeleg, pornirea căldurii în Timişoara ar putea fi amânată chiar dacă afară vor fi sub cinci grade Celsius.



Între timp, preţul gigacaloriei a „sărit” de la 187 de lei la 253 de lei, iar tot mai mulţi timişoreni se debranşează. „Au fost depuse aproximativ 1.900 de cereri de debranşare. În zonele în care au fost realizate debranşări dăm aviz favorabil, dar acolo unde nu sunt debranşări, dăm aviz negativ”, a mai spus Matei. Managerul Colterm nu ştie exact câţi timişoreni s-au debranşat ilegal. „În primul rând trebuie să-i depistăm. Pentru noi nu este atât de grav, dar consecinţele sunt grave pentru ceilalţi de pe scară, care rămân şi suportă pierderile”, a spus Aurel Matei.

Debranşări ilegale

La Deva, situaţia este total opusă. Trei familii care au preferat să rămână în sistem centralizat au fost debranşate forţat de vecinii care şi-au montat centrale proprii. „Este o situaţie foarte delicată. Din punctul meu de vedere s-a greşit atunci când s-au tăiat conductele de apă caldă şi căldură. Din păcate nu am reuşit să rezolvăm această problemă din cauză că proprietarul apartamentului de unde s-a făcut tăierea ţevilor nu ne permite accesul în apartament. Voi discuta cu juristul nostru să vedem dacă putem cere ajutorul Poliţiei”, a declarat Corina Oprişiu, city-managerul municipiului Deva. Poliţiştii spun că mai întâi trebuie să vadă dacă este de competenţa lor să intervină. Unul dintre cei lăsaţi în frig de vecini caută soluţii pentru a avea căldură la iarnă. „Sincer să fiu nu cred că cineva îmi va da câştig de cauză. O să-mi iau o un calorifer electric pentru a ieşi din iarnă”, a spus Manase Zerbea, unul dintre păgubiţi.

Situaţie ciudată şi la Reşiţa, unde gospodarii au investit să izoleze termic blocurile, dar au ajuns în situaţia să nu poată să vândă apartamentele din cauză că niciunul nu are certificat energetic. „Anterior reabilitării, ar fi trebuit făcută o evaluare termică”, a explicat Ion Bălan, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Locatari (UMAL) din oraş.

Aurel Matei, manager Colterm
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite