Fertilizarea in vitro, interzisă în Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laboratoarele de fertilizare in vitro sunt folosite doar pentru experimente
Laboratoarele de fertilizare in vitro sunt folosite doar pentru experimente

Bănăţencelor nu le este permis să mai aibă „copii în eprubetă”, din cauza scandalului de la Clinica Sabyc. Sute de timişorence sunt înscrise pe listele de aşteptare pentru fertilizarea in vitro, dar nu pot beneficia de procedură.

Scandalul în care o clinică din Bucureşti, Sabyc, a făcut trafic cu celule umane a lăsat mii de femei din întreaga ţară fără speranţa că vor mai putea avea vreodată copii.
Din luna septembrie a anului trecut în urbea de pe Bega nu s-a mai făcut nicio inseminare artificială, după ce ministrul sănătăţii de atunci, Ion Bazac, a scos în afara legii efectuarea contra cost a acestor proceduri, după scandalul Sabyc. Ordinul abrogă un articol din Legea Transplantului care permitea spitalelor de stat şi clinicilor private acreditate să facă fertilizarea in vitro şi inseminarea artificială contra cost. Afectate de acest ordin sunt cele aproape 1.000 de bănăţence care stau de câteva luni pe listele de aşteptare ale clinicilor.

Voicu Simedrea, medic specialist la spitalul privat Athena Hospital, spune că numai la clinica unde lucrează există o listă de aşteptare de 300 persoane, în condiţiile în care centrul şi-a deschis porţile de nici două luni. „Sunt 300 de femei numai la Athena, plus alte câteva sute înscrise numai la clinicile din Timişoara. De anul trecut nu s-a mai întâmplat nimic, nu este normal să se întâmple aşa. Există opţiunea Ungaria, însă cheltuielile sunt mai mari”, a declarat doctorul.

În curtea vecinului

Medicii şi pacientele privesc cu invidie în curtea vecinilor unguri, unde astfel de probleme nu există. Nu foarte multe femei îşi mai permit însă o fertilizare la Szeged, unde costurile suplimentare cresc. „Eu sunt pe lista de aşteptare de la începutul lunii ianuarie. Nu am vrut să merg în Ungaria pentru că, deşi procedura costă la fel, cresc celelalte costuri. Nu ştim limba şi asta ar însemna să plătim un translator”, a spus Ramona Ivaşcu, o timişoreancă de 29 de ani.
Fertilizarea in vitro costă în jur de 2.300 de euro pentru procedura clasică şi 2.600 FIV-ICSI.

Timişoara, capitala fertilizării in vitro


Pe 20 mai 1995, doctorul Ioan Munteanu a inaugurat Centrul de Fertilizare in Vitro din Timişoara, primul din România. Un an mai târziu, doctorul Munteanu reuşea prima fertilizare in vitro din ţară, iar copilul născut în urma acesteia este Daniel Ioan, care are acum 14 ani.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite