Festivalul Ceau, Cinema! începe la Timişoara. 30 de filme, invitaţi de marcă, în patru zile şi patru locaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A şasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!
A şasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!

A şasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! se deschide astăzi la Timişoara. Timp de patru zile, publicul cinefil va putea să aleagă dintre cele 30 de titluri incluse în acest an.

Ceau, Cinema!, cel mai important festival de film al Timişoarei, va începe astăzi, de la ora 22.00, la teatrul de Vară Capitol, cu proiecţia filmului austriaco-german “Domnişoara Paradis” (2017, regia Barbara Albert), în prezenţa cunoscutei actriţe germane de origine română Maria Drăguş, care face un rol memorabil ce i-a adus o nominalizare la Premiile Filmului Austriac. Filmul a fost selectat în festivaluri ca San Sebastián şi Toronto.

Ceau, Cinema 2019 aduce în faţa publicului 30 de filme. Locaţiile pentru proiecţii sunt Grădina de Vară Capitol, Teatrul Maghiar, Sala 2 şi cinematograful din Gottlob. 

„Avem un program promiţător. Păstrăm câteva din secţiunile tradiţionale, dar aducem şi secţiuni noi. Sunt mai multe proiecţii în pararele, avem mai mulţi invitaţi pentru discuţii. Lumea are de unde să aleagă”, a spus Ionuţ Mareş este unul dintre organizatorii festivalului. 

În acelaşi cinematograf în aer liber va fi proiectat în avanpremieră şi documentarul „Superhombre” (2019), produs la Timişoara, în prezenţa protagonistului, alpinistul Horia Colibăşanu, şi a echipei – realizatorii Lucian Mircu şi Mircea Gherase şi editorul Gabi Basalici.

Ceau

Competiţia Ceau, Cinema!

În competiţia pentru trufeul “Răzvan Georgescu” au fost selectate şase filme, din Ungaria, Rusia, Turcia, Slovenia şi Republica Moldova. Câştigătorul marelui premiu se va alege şi cu 1000 de euro. Va exista şi un premiu al pubicului, de 500 de euro. Proiecţiile au loc în sala Teatrului Maghiar. 

“Juriul din acest an este alcătuit din trei actori: Vlad Ivanov, Mălina Manovici şi Maria Drăguş. Sunt două filme din Ungaria, <O zi> a fost la Canes, anul trecut. Celălalt, <Versuri pocite>, a fost ales cel mai bun film maghiar de anul trecut. Avem un film rusesc, un film din Turcia, în premieră. Tot în premieră avem şi filmul din Slovenia, care a fost la festivalul de la Toronto. Şi avem un film din Republica Moldova. Filemele sunt la Teatrul Maghiar, câte două pe zi, iar duminică, la Gottlob vom da reluare filmul care câştigă Premiul publicului”, a declarat Ionuţ Mareş.

Ceau

Trofeul Ceau, Cinema! va purta numele lui Răzvan Georgescu, în memoria regizorului care ne-a părăsit acum doi ani

Filmele din copetiţie

Iată cele şase filme incluse în competiţia internaţională: „Săritorul” (Rusia) - Ivan I. Tverdovsky, „O zi” (Ungaria) - Zsófia Szilágyi, „Nebuloasa calului mort” (Turcia) - Tarık Aktaş, „Consecinţe” (Slovenia) - Darko Štante, „Beautiful Corruption” (Republica Moldova) - Eugen Damaschin şi „Versuri pocite” (Ungaria) - Gábor Reisz.

Proiecţii la Gottlob

Una dintre tradiţiile care se păstrează este legată de proiecţiile de la Gottlob. În ultima zi, duminică, în cinematograful reabilitat din patria lubeniţei bănăţene, va avea loc şi prezentarea filmului documentar “Călătorul în timp”, în prezenţa regizorului bănăţeanul Dobrivoie Kerpinişan, care trăieşte de mulţi ani în Germania. 
 

Cinema Gottlob


 

“Dobrivoie Kerpinişan este unul din invitaţii noştri din acest an. Îi arătăm două documentare despre Banat. <Legea lui Ioan> (1993) şi <Călătorul în timp> (1995). Sunt două documentare germane revelaţie realizate la începutul anilor `90 despre noua viaţă de după comunism dintr-o comună bănăţeană şi despre călătoria unuia dintre localnici în America. Sunt două filme senzaţionale. Le vom arăta în premieră în România”, a mai spus Mareş.

Documentare realizate de femei

Tot la Teatrul Maghiar, duminică, va avea loc secţiunea DOC- minică, susţinută în acest an de ISHO. Vor putea fi văzute cinci documentare portret realizate de femei regizor: „Popeasca” (România, 2017), de Stanca Radu, „Distanţa dintre mine şi mine” (România, 2018), de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, „Cealaltă parte a lucrurilor” (Serbia, 2017), de Mila Turajlić, „Valsul Waldheim” (Austria, 2018), de Ruth Beckerman, şi „Timebox” (România, 2018), de Nora Agapi, proiectat în prezenţa regizoarei.

Ceau

Întâlnire cu regizorul sârb Zelimir Zelik

Invitatul special al ediţiei este regizorul-cult Zelimir Zilnik, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti sârbi, care va fi omagiat printr-o retrospectivă de trei filme organizată în colaborare cu Bienala Art Encounters 2019: „Opere timpurii” (1969), filmul care i-a adus Ursul de Aur la Berlin şi de la a cărui premieră se împlinesc 50 de ani, şi documentarele mai recente „Kenedi se întoarce acasă” (2004) şi „Serbistan_Jurnal de bord” (2015).
 

Ceau

“Zelimir Zilnic trăieşte la Novi Sad şi este unul din cei mai importanţi regizori din Serbia. Are peste 50 de filme, a câştigat un Urs de Aur la Berlin. El vina la Timişoara cu sprijinul Art Encounters, iar în acest context avem acest focus pe filmele lui”, a mai declarat Ionuţ Mareş. 

Proiecţii speciale la Ceau, Cinema!

De proiecţii speciale vor avea parte filmul românesc „Arest” (2019), regizat de Andrei Cohn şi cu Alexandru Papadopol şi Iulian Postelnicu în distribuţie, prezentat în avanpremieră la Timişoara, şi drama maghiară de epocă „Apusul” (2018), în regia lui László Nemes, cu participarea actorului Vlad Ivanov.

Festivalul se va închide, tot la Grădina de Vară „Capitol”, cu „Ancheta” (2018), o trăsnită comedie poliţistă franceză, realizată de excentricul regizor Quentin Dupieux şi cu actorul Benoît Poelvoorde în rolul unui detectiv aiurit. 

Imagine indisponibilă

Programul complet este disponibil pe Ceaucinema.ro, dar şi pe pagina de Facebook a festivalului.

Abonamente şi bilete

Abonamentele şi biletele pot fi achiziţionate atât online, pe site-ul iabilet.ro, cât şi în spaţiile de proiecţie, înaintea filmelor. Un abonament general costă 60 de lei, iar un abonament special, care vine la pachet cu un tricou sau o traistă din colecţia Ceau, Cinema! şi cu un set de stickere desenate de artiştii colaboratori ai festivalului, costă 100 de lei. Un bilet individual costă 10 sau 15 lei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite