Timişoara

articolul anterior articolul urmator

Final de aventură pentru Horia Colibăşanu, pe Himalaya. Momente dramatice la 6.800 de metri

0
12 May 2021 20:16:16
Autor: Stefan Both
Horia Colibăşanu pe Himalaya
Horia Colibăşanu pe Himalaya

Alpiniştii români Horia Colibăşanu, Marius Gane şi slovacul Peter Hámor au ajuns în siguranţă în Tabăra de Bază a muntelui Dhaulagiri (Nepal), după ce au fost surprinşi în cort de o avalanşă în noaptea de duminică (9/10 mai).

Alpiniştii români Horia Colibăşanu, Marius Gane şi slovacul Peter Hámor au fost surprinşi în cort de o avalanşă care a durat câteva zeci de secunde şi i-a îngropat sub un strat de zăpadă de peste un metru. A transformat ascensiunea într-o cursă contra-cronometru pentru supravieţuire.  
 
„Nu ni s-a mai întâmplat vreodată să vină avalanşa din lateral. La un moment dat probabil zăpada a căzut peste peretele de gheaţă care ne proteja. Ne-a strivit pur şi simplu înăuntru. Am încercat să opunem rezistenţă ca să păstrăm un mic buzunar de aer în jurul gurii. (...) S-a oprit avalanşa. Era complet întuneric şi, deşi eram toţi trei în acelaşi cort, nu i-am mai auzit pe colegii mei. S-a făcut linişte. Tot ce am putut să fac a fost să caut cât de repede briceagul în buzunarul de la piept. Ştiam că aceasta e procedura în caz de avalanşă peste cort. Dacă nu tai pânza, nu ai cum să ieşi. Simţeam că se termină aerul. Am scos briceagul, am tăiat cortul. A trebuit să împing prin acel metru de zăpadă ca să ies afară. Eram foarte încărcat cu adrenalină. Am reuşit să ies cu o mână în faţă, mâna cu briceagul, (...) să respir”, a povestit Horia Colibăşanu despre incidentul dramatic petrecut la 6.800 de metri, în timpul tentativei de a deschide o rută nouă, în premieră mondială, pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri.  
 
„Pe baza celor întâmplate şi a prognozei de vreme am decis să oprim expediţia. Riscurile sunt nejustificat de mari şi preferăm să ne întoarcem acasă” , a adăugat Colibăşanu. 
 
Vă mai recomandăm:

Veşti bune din expediţia Dhaulagiri 2021. Horia Colibăşanu a făcut un pas important spre premiera mondială
 
Horia Colibăşanu a ajuns la una dintre cele mai dificile porţiuni ale ascensiunii de pe Himalaya: Sunt zile cu efort mare
 
Alpinistul Horia Colibăşanu a plecat spre Himalaya. Obiectivul: rută nouă pe vârful Dhaulagiri, la 8.167 metri
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările