Suma considerabilă pe care Fiscul trebuie să o dea înapoi unei firme căreia i-a luat banii în mod abuziv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

O firmă obligată, în urma unui control al Finanţelor, să achite taxe suplimentare a dat în judecată ANAF, obţinând o sentinţă prin care Fiscul este obligat să îi restituie 300.000 de lei, dintre care aproape 120.000 sunt penalităţi şi dobânzi.

O firmă din judeţul Caraş-Severin, supusă în anul 2018 unui control fiscal, a fost obligată să achite o diferenţă de impozit profit în valoare de  203.247 lei şi o diferenţă de TVA în valoare de 72.310 lei. Societatea, care lucrează pentru o companie germană, a achitat sumele imputate, dar a contestat cea mai mare parte din taxele suplimentare stabilite de inspectorii fiscali.

Practic, firma a arătat că din cei 203.000 de lei stabiliţi de ANAF ca impozit pe profit, 182.000 de lei nu ar trebui plătiţi. De asemenea, firma a arătat că TVA-ul în valoare de peste 72.000 de lei i-a fost impus ilegal.

După ce a eşuat în contestarea creanţelor pe cale administrativă, firma a mers în instanţă, iar prima fază a procesului s-a judecat la Tribunalul Caraş-Severin. În instanţă, firma a arătat că ANAF i-a calculat impozit pe profit pentru sume pe care clientul din Germania i le-a oferit ca reduceri comerciale, înregistrându-se astfel un caz de dublă impozitare, care nu este permis de lege.

Tribunalul Caraş-Severin a admis în parte cererea firmei, arătând că impozitul suplimentar pe profit a fost impus firmei ilegal, dar TVA-ul a fost calculat corect.

„Inspecţia fiscală trebuia să solicite informaţii de la instituţiile fiscale abilitate din Germania, pentru a verifica modul de înregistrare a facturii în cauză în contabilitate şi modul în care au fost declarate aceste venituri în declaraţiile fiscale în vederea evitării dublei impozitări. (…) Tribunalul constată că în mod eronat inspecţia fiscală a stabilit în seama reclamantei impozit de profit suplimentar de 181.942 lei”, arată Tribunalul Caraş-Severin în sentinţa prin care a obligat Fiscul să îi restituie firmei suma de 181.942 de lei plus dobânzi şi penalităţi în valoare de peste 118.000 de lei. Astfel, ANAF a fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Caraş-Severin, să îi achite firmei cu care s-a judecat 300.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.

Vă recomandăm să citiţi şi

ANAF, umilită într-un proces cu o multinaţională acuzată că şi-a externalizat profitul ca să plătească impozite mai mici

Cum este învins ANAF de o „neştiutoare de carte“ datoare cu taxe în valoare peste 4 milioane de lei. Procesul vechi de 7 ani

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite