FOTO Árpád Mühle, proiectantul Parcului Rozelor din Timişoara, la loc de cinste alături de tatăl său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wilhelm şi Árpád Mühle, două dintre cele mai importante personalităţi ale Timişoarei, străjuiesc intrarea în Parcul Rozelor.

Primăria Timişoara şi-a reparat greşeala comisă anul trecut, când i-au atribuit lui Wilhelm Muhle meritul de fondator al Parcului Rozelor. În realitate, cel care a pus pe picioare cel mai frumos parc din Timişoara nu a fost Wilhelm Mühle, ci fiul său, Árpád Mühle, alături de şeful Horticulturii de atunci, Mihai Demetrovici, în anul 1929.

Reprezentanţii primăriei au primis că îi vor face o statuie şi lui Árpád Mühle. Bustul a fost dezvelit cu ocazia evenimentelor prilejuite de Ziua Timişoarei.

De acum, Wilhelm şi Árpád Mühle, doi dintre cele mai importante personalităţi ale Timişoarei, străjuiesc intrarea în Parcul Rozelor. La eveniment a fost invitată şi Clara Basica, nepoata lui Árpád Mühle, care a venit din Germania pentru a participa la momentul festiv. Au mai fost prezenţi şi reprezentanţii Asociaţiilor Seniorilor din Timişoara şi oraşul înfrăţit Szeged.

Povestea grădinarilor Mühle
 
Wilhem Mühle este cel care a transformat Timişoara în oraşul trandafirilor. După căsătoria cu fiica grădinarului Niemetz, Wilhelm Mühle a început să cultive trandafiri pe cont propriu. În 1875, va deschide un magazin pe actuala stradă Alba Iulia (unde se află astăzi restaurantul Casa cu Flori).
 
O dată cu dezvoltarea afacerii, Mühle a început să cumpere din ce mai mult pământ pentru extinderea grădinii de trandafiri, unde a cultivat sute de soiuri. În 1881, ziarele locale Temesvarer Zeitung şi Délmagyarországi Közlöny scriau că Timişoara a devenit un “veritabil El Dorado al trandafirilor”.
 
Wilhelm Mühle a fost cel care s-a ocupat de amenajarea noilor parcuri din oraş, însă în 1908, în urma unei boli, grădinarul moare.

Árpád Mühle şi Parcul Rozelor
 
Árpád Mühle şi Niemetz Ferenc, continuatorii dinastiei grădinarilor, au lucrat încă din 1902 la proiectarea unor parcuri care să fie ridicate pe locul rămas după dărâmarea zidurilor de fortificaţiei care înconjurau vechea cetate. Ei intenţionau realizarea unei copii la scară mică a parcului Prater de la Viena.


 
După studiile de la Timişoara, Árpád Mühle (1870–1930) a vizitat parcuri celebre din Germania, Franţa, Luxemburg, Anglia, Italia, Japonia, SUA, India şi Africa.
 
Maeştrii grădinari luxemburgezi Jean Soupert (1834–1910) şi Notting Pierre (1825–1895) sunt cei de la care Árpád Mühle a dorit să înveţe meserie.
 
Árpád Mühle a început să fie cunoscut şi pe plan internaţional datorită soiurilor de trandafiri pe care le-a creat la Timişoara: Wilhelm Bölsche, Hans Molisch, Banater Rose, Chateu Peles, Dame Blanche, Princesse Yvonne Ghika, Reine Marie de Roumannia, Rose Noble, Alexander Marghiloman, Dr. Ernst Mühle, Fritz Schroder, Gräffin Minnie Schaffgotsch şi Souvenir de M. Demetrovich.
 
Proiectul unui parc al rozelor gândit de Árpád Mühle apare încă în 1895. Într-un articol apărut la Budapesta, grădinarul spune că în mijlocul parcului trebuia să existe un bazin cu apă. În zona de la intrare urmau să fie plantaţi trandafiri care nu cresc foarte mult, iar în stânga şi în dreapta sunt trandafiri de cinci metri amenajaţi în stil de amfiteatru.
 
Realizarea unui parc al rozelor se află şi în dorinţa noii administraţii române, după primul Război Mondial. În 1919, Mihai Demetrovici devine şeful horticulturii, care împreună cu Árpád Mühle, sprijinit şi de englezoaica Doris, soţia comandantul oraşului, Ion Sâmboteanu, duc la bun sfârşit planul.
 
Planul Parcului Rozelor din Timişoara a fost prezentat în 13 mai 1929, în cadrul unui congres naţional al cultivatorilor de trandafiri din România.
 
Parcul care se întindea pe 25.170 de metri pătraţi a fost unic în felul său în Europa. Avea 1.200 de soiuri de trandafiri. Fiecare soi avea o tăbliţă pe care era trecut şi numele celui care l-a donat.
 
Aşadar, realizarea Parcului Rozelor din Timişoara, în 1929, nu îi aparţine lui Wilhelm Mühle, care a murit în anul 1908. Meritele le revin lui Árpád Mühle, Mihai Demetrovici şi Doris Sâmboteanu.

Informaţiile legate de povestea Parcului Rozelor din Timişoara aparţin istoricului Lajos Kakucs, care trăieşte în Germania.

Dezvelirea bustului lui Arpad Muhle FOTO Ştefan Both

Citiţi şi:

EXCLUSIV Durere în suflet pentru strănepoata florarului imperial Wilhelm Mühle: „Eu am vrut să ţin casa părintească, dar nu s-a putut”

Primăria Timişoara ridică un bust şi cu Árpád Mühle, adevăratul proiectant al Parcului Rozelor

Gafă antologică la bustul lui Wilhelm Mühle: nu el este fondatorul Parcului Rozelor din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite