Timişoara

articolul anterior articolul urmator

FOTO Ce se va alege de Casa Mühle, de care şi-au bătut joc chiar proprietarii ei. Primăria Timişoara are undă verde să intervină

5
13 Mar 2019 16:51:32
Autor: Stefan Both
Casa Mühle din Timişoara
Casa Mühle din Timişoara

După doi ani de procese, în decembrie 2016, Primăria Timişoara câştigă în cazul “Casa Mühle”, iar proprietarii erau obligaţi să readucă clădirea la starea iniţială, cea din 2012. Proprietarii nu au făcut nimic nici până în ziua de azi.

GALERIE FOTO

Casa foştilor florari Wilhelm şi Arpad Mühle a ajuns pe mâna unui clan de romi bogaţi din Timişoara şi a fost lăsată să se degradeze. În urma protestelor de stradă pentru salvarea casei, Primăria Timişoara a deschis un proces în care a solicitat obligarea proprietarului la aducerea clădirii la stare iniţială, punerea casei în siguranţă. În caz contrar, Primăria avea permisiunea să intervină, urmând să îşi recupereze banii.

Nu s-a întâmplat nimic nici până în ziua de azi, iar cladirea este deja o ruină. 
 
Primul proprietar în acte al clădirii era Ionel Stancu, membru al clanului Cârpaci. După moartea lui Ionel Stancu, în 2015, clădirea a fost moştenită de Nelson Mihai, care are rezidenţa în Germania, lângă München.
 
Proprietarii au cerut timp pentru a obţine autorizaţie de construcţie şi a readuce imobilul la starea iniţială, dar aceştia nu au s-au mai interesat de problemă. 
 
Aşa se face că Primăria Timişoara urmează să treacă la treabă. Conform unui anunţ făcut de viceprimarul Dan Diaconu, municipalitatea va pune în aplicare decizia instanţei imediat după aprobarea bugetului pe anul 2019. 
 
Primăria va achiziţiona serviciile de proiectare, incluzând expertiza tehnică şi măsurile de urgenţă pentru stoparea degradării, iar apoi va efectua lucările propriu zise. În final urmează să îşi recupere banii investiţi de la proprietar. 
 
Autorităţile locale nu exclud să ceară expropierea imobilului, având în vedere că legea din 2018 le permite acest lucru.

Povestea grădinarilor Mühle
 
Wilhem Mühle este cel care a transformat Timişoara în oraşul trandafirilor. După căsătoria cu fiica grădinarului Niemetz, Wilhelm Mühle a început să cultive trandafiri pe cont propriu. În 1875, va deschide un magazin pe actuala stradă Alba Iulia (unde se află astăzi restaurantul Casa cu Flori). 
 
Odată cu dezvoltarea afacerii, Mühle a început să cumpere din ce mai mult pământ pentru extinderea grădinii de trandafiri, unde a cultivat sute de soiuri. În 1881, ziarele locale Temesvarer Zeitung şi Délmagyarországi Közlöny scriau că Timişoara a devenit un „veritabil El Dorado al trandafirilor”. Wilhelm Mühle a fost cel care s-a ocupat de amenajarea noilor parcuri din oraş, însă în 1908, în urma unei boli, grădinarul moare.
 
 
Florarii care au parfumat Timişoara
 
În 1891, Timişoara a găzduit Expoziţia Agricolă, la care invitat special a fost împăratul Franz Josef., care a fost atât de impresionat de amenajare florară încât i-a propus lui Mühle să devină florarul Curţii Imperiale. Mühle a fost decorat cu ordinul „Crucea de aur cu coroană” şi a primit titlul de furnizor de flori al Curţii Imperiale de la Viena şi a celei Regale de la Budapesta. 
 
Fiul său, Árpád Mühle a dus mai departe dinastia grădinarilor şi început să fie cunoscut şi pe plan internaţional datorită soiurilor de trandafiri pe care le-a creat la Timişoara.
 
După căderea Imperiului Austro-Ungar şi lipirea unei mari părţi din Banat la Regatul României, Árpád Mühle a devenit principalul furnizor al Caselor regale din România, Serbia şi Bulgaria. Este şi cel care a amenajat Parcul Cişmigiu din Capitală şi Parcul Public din Sinaia.
 
El a realizat planul Parcului Rozelor din Timişoara, care a fost prezentat în 13 mai 1929. 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Sorin Barbul
13.03.2019, 18:49:52

Primăria trebuie s-o confiște și s-o refacă. Destinații pentru ea s-ar putea găsi fără probleme.

+2 (4 voturi)
Ion Capsuna
13.03.2019, 20:28:42

Cam asta e soarta a 99% de cladirile retrocedata "propritarilor'. Majoritatea cestor noi proprietari sunt niste coate-gole-rupti-in-fund care un au un sfantz ca sa mentina aceste cladiri, dar le vor inapoi "restitutio al integram", nu in bani! Trebuie modificata rapid legea restitutillor pina nu se pierd si mai multe cladiri de patrimoniu!

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
14.03.2019, 02:20:37

Comentariu considerat abuziv.

elfu
14.03.2019, 06:53:02

expropriere + executare silita pentru recuperarea sumelor datorate ( costurile refacerii nerealizate) etc....

+1 (1 vot)
Serbanescu Serbanila
14.03.2019, 13:04:12

Unde? Unde s-a intamplat asta? In civilizatul vest? In orasul ala cu cei mai cinstiti oameni din lume? E o stire falsa!

Modifică Setările